Uzmanlar uyardı: Ani ve aşırı hava olaylarına hazır olun

Uzmanlar uyardı: Ani ve aşırı hava olaylarına hazır olun

Antarktika'da mevsim normallerinin çok üzerinde seyreden sıcaklıklar, kıtadaki buzulların hızla erimesine neden oluyor. Uzmanlar, bu durumun küresel iklim değişikliğinin en çarpıcı göstergelerinden biri olduğunu ve dünyanın geleceği için ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirterek 'Ani ve aşırı hava olaylarına hazır olun' uyarısında bulundu.

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, Antarktika'da oluşan yüksek basınç sisteminin sıcak ve kuru hava koşullarına neden olduğunu ve bu durumun buzulların erime hızını artırdığını söyledi. Türkeş, "Bölgesel ısınma, buzulların erimesi, deniz seviyesinin yükselmesi, ekosistemlerin bozulması gibi ciddi sonuçlar doğurabilir" dedi.

'KIYI ŞERİTLERİ SULAR ALTINDA KALABİLİR'

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Başkanı Prof. Dr. Burcu Özsoy ise, Antarktika'daki sıcaklık artışlarının dünyanın sıcaklık dengesini bozduğunu ve deniz seviyesinin yükselmesine neden olduğunu vurguladı.

ttttt6666.jpg

'DÖRT MEVSİM İÇ İÇE GEÇTİ'

Özsoy, bilinen dört mevsimin iç içe geçtiği, mevsim ayrımı yapmakta zorlanacağımız bir dönemin bizi beklediğini ifade ederek, bu durumun ani hava değişikliklerin daha önce hiç görülmemiş yerlerde hortumların, tsunamilerin gözlemlenmesi anlamına geldiğini vurguladı.

Özsoy, "Bu durum, kıyı şehirlerinin sular altında kalma riskiyle karşı karşıya kalabileceği anlamına geliyor" diye uyarıda bulundu.

Uzmanlar, Antarktika'daki bu değişimlerin geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açabileceği konusunda uyarıyor. Eğer küresel ısınma kontrol altına alınamazsa, Antarktika'daki buzulların büyük bir kısmı eriyebilir ve dünya genelinde büyük çaplı felaketlere neden olabilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN