Bu yıl narenciye üretiminde yaşanan sıkıntılar da üreticilerin canını sıkıyor. Elinde narenciyesi bulunan çiftçiye uyarılarda bulunan CHP TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, hastalık riskine karşı acil ve etkin önlem çağrısında bulundu.
Türkiye'de narenciye üretimini tümüyle yok edebilecek yeşillenme hastalığına karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan CHP TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, süreç için etkin önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Üreticilerin büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunu belirten Barut, herkese dikkatli olmaya çağırdı.
TEHLİKE KAPIYA DAYANDI
CHP TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, portakal bahçesi bulunan üreticileri tek tek uyardı. Narenciye de tehlikenin kapıya dayandığını belirten Barut, uyarıların dikkate alınmaması durumunda narenciye üretiminin risk altına gireceğini söyledi.
Turunçgilde en tehlikeli ve çaresiz kalınan hastalığın yeşillenme olduğunu belirten Barut, bu yıl narenciye için zor olan sürecin daha da zor bir hale dönüşebileceğini aktardı. Ürünlerin para etmediğini ve bu nedenle ağaçların kesildiğini işaret eden Barut, “Narenciye üretimi ve üreticisi büyük sorunlarla boğuşurken üstüne bu tehlike gelmişken, ülkemizde Tarım ve Orman Bakanlığı, ‘Gerekli önlemleri aldık’ diyerek KKTC’den yaklaşık 15 bin ton narenciyeyi, birkaç ihracatçıya tahsis ederek Türkiye üzerinden transit geçişle sadece Irak ve Azerbaycan’a gideceğini söyleyerek ülkemizin narenciye üretimini tehlikeye atıyor.” dedi.
KONTROLÜ ZORLAŞIYOR
Transit geçiş için Türkiye'ye gelecek olan narenciye ürünlerinin sırlarla depolara indirildiğini belirten Barut, buradan iç pazara sunulduğunu söyledi. Bu durumun kontrolü zorlaştırdığını aktaran Barut, depolara indirilen bu ürünlerdeki böceğin etrafa dağılmasını kontrol etmenin de neredeyse imkansız olduğunu söyledi.
Ayhan Barut, hızlı yayılan bir tür olacak acil önlem alınması gereken bir tür olduğunu ifade etti. Bu böcek türünün Türkiye'ye girmesi durumunda başta Güney bölgelerde olmak üzere önümüzdeki yıllarda yeşillenme hastalığı ile Türkiye'nin karşı karşıya kalabileceğini aktardı. Barut, “Ülkemiz narenciye üreten konumdan çıkar ve ithal eder konuma gelir. Bu çağrımıza iktidar ve Tarım Bakanlığı’nın kulak vermesi lazım” dedi.