Türk çiftçiler emek emek üretiyor yurt dışından gelip kapış kapış götürüyorlar. İç piyasada ayçiçek yağı fiyatları düşmezken onlar yurt dışından gelip tam 400 milyon dolar bırakıp gittiler. İşte ayçiçek yağındaki son gelişmeler…
Her yemekte kullanılan ayçiçek yağı fiyatları son zamanlarda zam üstüne zam alıyor. Raflarda 180 TL'ye kadar ulaşan fiyatlar vatandaşın cebini yakarken 5 litrelik ayçiçek yağı alamayan vatandaşta duruma tepki gösteriyor. Tüm bunların yanı sıra Türkiye'nin önemli ihracat kalemleri arasında yer alan ayçiçek yağına yurt dışından da talep her geçen gün artıyor. Türk Çiftçiler emek emek üretirken onlar yurt dışından gelip kapış kapış götürüyor. İşte ayçiçek yağındaki son gelişmeler…
TÜRKİYE'NİN ÖNEMLİ İHRACAT ÜRÜNÜ
Türkiye'deki önemli ihracat kaynaklarından biri olan ayçiçek yağı, yurt dışından da büyük talep alıyor. Kilo başına ihracat fiyatlarında %25 düşüş yaşayan Türkiye yılın ilk 9 ayında 1,1 milyar dolar üzerinde bitkisel yağ ihraç etmişti. Türkiye'deki ayçiçek yağı ihracatı hakkında açıklamalarda bulunan Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (GAİB) Başkanı Celal Kadooğlu, “Güneydoğu Anadolu bölgesi olarak yılın ilk 9 ayında 400 milyon dolar bitkisel yağ ihracatına imza atarak, Türkiye’nin toplam ihracatı içindeki payımızı yüzde 36’ya taşıdık.” dedi.
FARKLI PAZARLARDA TÜRKLER KONUŞULACAK
İlerleyen süreçte Türkiye'nin farklı pazarlarda da yer alacağı belirtilirken yeni iş fırsatları ile açılım sağlanabileceğinin altı çizildi. Türkiye'deki önemli ihracat kalemlerinden biri olan ayçiçek yağı tüketiminde Asya ülkelerindeki artış gözleri de Türkiye'ye çevirdi.
Türkiye'de ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden Uzak Doğu pazarına ihracat edilen ayçiçek yağının geçtiğimiz yıl 40 milyon dolara ulaştığı belirtildi. Elde edilen gelirin 10 milyon dolardan fazlasının ayçiçek yağından geldiği ifade edildi.
Tarımsal destek kapsamında Trakya'daki Meriç ve Kuzey Marmara havzalarında yetiştirilen yağlık ayçiçeği için üreticileri ödenen toplam tutarını ton başına Yeni dönemde 1500 TL olduğunu belirten Kadooğlu, “Aşırı sıcaklara bağlı olarak verim kaybı yaşayan bölgede yerli üretimin sürdürebilirliğini sağlamak adına önemli” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.