Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Murat Türkeş, Türkiye’nin kuzey ve kuzeybatısında yoğun olmak üzere birkaç hafta daha serin ve yağışlı havanın etkili olacağını belirtti. Yüksek basınç blokajlarının yağışları engellediğini, ancak polar vortex etkisiyle kış sistemlerinin hareketlendiğini söyledi. Türkeş, İzmir gibi bölgelerde barajların kritik seviyelere düştüğüne dikkat çekerek, nisan ayına kadar etkili ve geniş ölçekli yağışların kuraklığı hafifletebileceğini vurguladı.
Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, Türkiye genelinde serin havanın birkaç hafta daha etkisini sürdüreceğini, kuzey ve kuzeybatı bölgelerinde yağışların daha yoğun görüleceğini ifade etti. Türkeş, son yıllarda süregelen sıcak ve kurak sonbahar dönemlerinin bu yıl da tekrarlandığını vurguladı.
2019’dan bu yana uzun yazların ardından kurak geçen sonbahar aylarının Türkiye’de alışıldık hale geldiğini belirten Türkeş, şöyle konuştu:
"2024 sonbaharında da ne yazık ki o beklenen yağışlar gelmedi, hava sıcaklıkları hep yüksek oldu, ta ki hafta başına kadar. Bu hafta başında yeni bir yağışlı sistem Akdeniz'den, Orta Akdeniz'den ve kısmen Balkanlar'dan ama ağırlıklı Akdeniz üzerinden geldi. Geçen haftaki kuru soğuk havanın yerine nemli, ılık ama yağışlı bir hava gelmiş oldu."
Türkeş, yağışlı havanın geç de gelse özellikle toprağın tava gelmesini, ektikleri ürünün filizlenmesini isteyen çiftçiler için sevindirici olduğunu dile getirdi.
Türkeş, Kuzey Atlantik’ten Türkiye’ye kadar geniş bir bölgede etkin olan yüksek basınç blokunun uzun süre yağışlı sistemlerin girişini engellediğini söyledi.
İspanya'da ise tam tersi bir durumun yaşandığını vurgulayan Türkeş, "Blok etkinliği bu kez yağışlı ve soğuk alçak havanın İspanya üzerine yerleşmesine ve orada kuvvetli yağış ve afete neden oldu. Hala tehlike devam ediyor. Küresel ölçekte havayı her gün takip ediyorum. 'Rossby dalgaları' dediğimiz soğuk alçak, sıcak yüksek hava dalgalanmaları var. Bu da böyle bir durum, 4-5 haftada küresel hava dolaşımı tamamlanıyor." bilgisini verdi
“KIŞ SİSTEMLERİ TÜRKİYE’YE YAKLAŞIYOR”
Polar vortex olarak adlandırılan soğuk hava sisteminin Kuzey Amerika’dan Atlantik’e doğru etkisini hissettirdiğini belirten Türkeş, bunun atmosferdeki Rossby dalgalarının daha düzenli hareket etmesine neden olduğunu kaydetti.
Türkiye’nin önümüzdeki birkaç haftayı serin ve yağışlı geçireceğini belirten Türkeş, özellikle kuzey ve kuzeybatı bölgelerinin yağışlardan en fazla yararlanacağını söyledi.
Türkeş, kış aylarına dair öngörülerinde ise şu değerlendirmeyi yaptı:
“Bu yıl hava sıcaklıkları genel olarak mevsim normalleri civarında seyredecek. Ancak bazı bölgeler normallerin üzerinde, bazıları ise altında olabilir. Kuzey Atlantik’ten gelen yağışlı sistemlerin etkisini artırmasını bekliyoruz. Akdeniz ve Güney Avrupa’da tekrar bir yüksek basınç blokajı oluşmazsa kışın etkili ve serin geçmesi olası.”
KURAKLIK ALARMI: ÖZELLİKLE İZMİR BÖLGESİ RİSK ALTINDA
Uzun süreli kuraklık analizi yapan Türkeş,Türkiye'nin güneyi, İç Anadolu'nun güneyi, Batı Anadolu ve Çanakkale'nin de bulunduğu bölgedeki barajların 2023-2024 kış döneminde geç olsa da dolduğunu ifade etti. Türkeş, İzmir’deki barajların kritik seviyelere gerilediğine dikkat çekti. Tahtalı Barajı’nın doluluk oranının yüzde 15’in altına düştüğünü belirten Türkeş, bölgenin ciddi yağışa ihtiyaç duyduğunu vurguladı.
“3-5 yağışla kuraklık sorunu çözülmez” diyen Türkeş, "Bu kalan günlerde ve kışın özellikle nisan ayına kadar olan dönemde bölgesel, geniş ölçekli, etkili, yeterli ve bereketli sistem yağışları alırsak bunlar dolabilir ama eğer yeterli yağış alamazsak var olan kuraklığa yeni bir kuraklık eklenmiş olacak." diye konuştu.