Ülkü Ocakları eski Genel Başkanı Sinan Ateş’in öldürülmesiyle ilgili cinayet davası bugün Ankara’da başlıyor. 18 aydan beri kamuoyunun gündem maddesi olan suikast davasını muhalefet liderleri de mahkeme salonunda takip edecek. Yoğun katılımın beklendiği ilk duruşma 5 gün sürecek ve 22 tutuklu sanık yargılanacak. Ateş ailesinin avukatları da iddianameye konulmayan somut delilleri duruşmalar sırasında mahkemeye sunacak.
SOMUT DELİLLERE RAĞMEN İDDİANAME 16 AY GECİKTİ
Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş, 30 Aralık 2022’de Ankara Çukurambar’daki evinin önünde suikastla öldürüldü. Eray Özyağcı tarafından katledilen Ateş cinayetinin altından büyük bir suç ortaklığı çıktı. Soruşturma aşamasında cinayete karışan isimlerin Ülkü Ocakları ve MHP ile bağlantılı olduğu belirlendi. Azmettiricileri, ilişkili olanları tek tek ortaya çıkaran savcılar görevden alındı, tenzil-i rütbe ile başka yerlere gönderildi. Zaman zaman siyaset içinde karşılıklı suçlamalara, ithamlara neden olan cinayetin iddianamesi 16 ay sonra tamamlanabildi. Eksikliklerle dolu iddianamede Ayşe Ateş’in ifadesi dahil kameralara yansıyan somut delil bile yer almadı.
39 SANIK 5 GÜN BOYUNCA MAHKEMEYE HESAP VERECEK
Skandalların gölgesinde tamamlanan soruşturmada 22 sanık ‘tasarlayarak öldürme’, ‘öldürmeye teşebbüs’, ‘suça azmettirme’ ve ‘suça yardım etme’ suçlamasıyla tutuklandı. Aralarında Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım ve eski MHP Mersin Milletvekili ve eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Olcay Kılavuz’un da olduğu 17 tutuksuz sanığın dosyaları da ayrıldı. Toplam 39 sanığın yer aldığı davanın ilk duruşması bugün Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’nde bulunan Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Türkiye kamuoyunun dikkatle takip ettiği 5 gün sürecek duruşmada çıkacak sonucun adalete olan bakışı tamamen değiştirebileceği belirtiliyor.
ADALET YERİNİ BULSUN İSTERSE KIYAMET KOPSUN
Muhalefet liderleri ile birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan’la da görüşen Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş de ilk duruşmaya katılım çağrısı yaptı. Sincan’daki mahkeme salonuna nasıl gidileceğini tarif etti. Duruşma saatine kadar kızlarıyla zaman geçireceğini belirten Ateş, kendisini itibarsızlaştırmaya çalışanlar için ‘Bırakalım, onlar düştükleri bataklıkta çırpınıp dursunlar’ ifadesini kullandı. Daha önce söylediği “Adalet yerini bulsun, isterse kıyamet kopsun” ifadesini tekrarladı.
MUHALEFET LİDERLERİ DURUŞMADA OLACAK
18 ay sonra Sinan Ateş faillerinin yargılanacağı davanın ilk duruşmasını CHP lideri Özel, Gelecek Partisi lideri Davutoğlu, DEVA Partisi lideri Babacan, İYİ Parti lideri Dervişoğlu ve CHP eski Genel Başkanı Kılıçdaroğlu mahkeme salonunda takip edecek. Davaya ilişkin Erdoğan’a çağrı yapan Babacan “Sadece zanlılar değil insanlığınız ve vicdanınız da yargılanacak” dedi.
SİNCAN’DA İLK DURUSMA
Türkiye’nin gözü kulağı bugün Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’nde olacak. Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş’in
20 Aralık 2022’de öldürülmesine ilişkin 22 tutuklu sanığın yargılanmasına Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlanacak. İlk duruşmayı, muhalefet liderleri de takip edecek. MHP adına davayı parti avukatları izleyecek.
1984 Balıkesir doğumlu Doç. Dr. Sinan Ateş, Hacettepe Üniversitesi’nde öğretim görevlisi iken 9 Ocak 2019’da Ülkü Ocakları Genel Başkanlığı’na getirildi. 15 ay görevde kalan Ateş’i iddiaya göre; bizzat MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli makama çağırarak istifasını istedi. Ateş, 2 Nisan 2020’de X hesabından yaptığı paylaşımla “Akademik çalışmaları ve üniversitedeki görevi nedeniyle ayrıldığını” duyurdu. Ateş’in yerine eski MHP Mersin milletvekili Olcay Kılavuz döneminde Ülkü Ocakları İstanbul İl Başkanı yapılan Ahmet Yiğit Yıldırım getirildi. Yine iddiaya göre; Sinan Ateş’in görevinden alınmasına rağmen siyasi faaliyetlerini sürdürmesi rahatsızlığa yol açtı. T24’ün haberine göre; Ateş’in üst düzey bazı isimlerin Mersin Limanı üzerinden uyuşturucu ve silah kaçakçılığı yaptığı konusunda elde ettiği bilgileri istihbarat birimleriyle paylaştığı öne sürüldü. Bu nedenle de hedef olduğu konuşuluyordu. Bir süre sonra eski başkan Ateş hakkında “FETÖ’cü olduğu” yönünde paylaşımlar yapılmaya başlandı. Benzer paylaşımlar Ateş’in öldürüldüğü güne kadar devam etti.
ÇUKURAMBAR’DA İNFAZ
Sinan Ateş, 30 Aralık 2022 tarihinde Ankara’da, güvenlik önlemlerinin en üst düzeyde tutulduğu Çukurambar semtinde, cuma namazı çıkışında silahlı saldırıya uğradı. Bir motosikletle olay yerine getirilen Eray Özyağcı, saklandığı aracın arkasından çıkarak Ateş’e kurşun yağdırdı. Ağır yaralanan Ateş, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Beraberindeki Selman Bozkurt da omzundan yaralandı. Soruşturma kapsamında azmettirici iddiasıyla tutuklanan eski Ülkü Ocakları yöneticisi Tolgahan Demirbaş’ın telefonundan kurtarılan yazışmalar, cinayetin aylar önce planlandığını gösterdi. Suikaste karışan isimlerin Ülkü Ocakları ve MHP ile bağlantılı olduğu belirlendi. Dosyaya bakan savcılar görevden alındı, tenzil-i rütbe ile başka yerlere gönderildi. Zaman zaman siyaset içinde karşılıklı suçlamalara, ithamlara neden olan iddianame 16 ay sonra Nisan 2023’te tamamlanabildi. Eksikliklerle dolu 145 sayfalık iddianamede Ateş’in eşi Ayşe Ateş’in ifadesi dahil kameralara yansıyan somut deliller bile yer almadı. İddianameyi mayıs ayında kabul eden Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi, ilk duruşmanın tarihini 1 Temmuz şeklinde tespit etti.
5 GÜN SÜRECEK
Ateş’in ölümüyle ilgili tutuklu 22 sanık, bugün Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesinde hakim karşısına çıkacak. Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ndeki duruşma salonunda görülecek dava, 5 gün sürecek. Ateş ailesinin yanı sıra siyasi parti temsilcilerinin de duruşmayı takip etmesi bekleniyor. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ve CHP 7’inci Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da duruşmada hazır olması bekleniyor. MHP lideri Bahçeli önce “MHP duruşmada hazır olacak” demiş ardından “Sadece avukatlarımız katılacak” ifadesini kullanmıştı.
17 ŞÜPHELİ AYRI DOSYADA
Cinayete dair hakkında işlem yapılan toplam 39 kişiden haklarında yurt dışına çıkış yasağı getirilen diğer 17’si hakkındaki soruşturma, ayrı dosya üzerinden sürüyor. Dosyası ayrılanların arasında Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım ve Ülkü Ocakları Ankara İl Başkanı Ömer Şanlı, Ülkü Ocakları Genel Başkan Yardımcısı Burak Kılıç, Ülkü Ocakları Ankara İl Başkan Yardımcısı Suat Yılmazzobu, eski Çubuk Ülkü Ocakları Başkanı Gürsel Horat, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde komiser olarak görev yapan Talha Atalay, eski MHP Mersin milletvekili Olcay Kılavuz yer alıyor. İddianamede Ayşe Ateş ve Selman Bozkurt ise, müşteki...
BAKAN: TARTIŞILACAK
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, davayla ilgili değerlendirmesinde “Dosya zaten bütün delilleriyle kamuoyunun gündeminde. 1 Temmuz’dan itibaren deliller mahkemede tartışılacak. Bağımsız ve tarafsız yargımız bu konuda adaleti tecelli ettirecektir” ifadelerini kullanmıştı. MHP lideri Bahçeli de şunları kaydetmişti: “Herkes eteğindeki taşı döksün de şahit olalım. Kim ne biliyorsa, hangi belge, bilgi ve bulguya sahipse, mahkemeye sunsun da hepsinin ense tıraşını görelim.”
YA ‘BİSMİLLAH’ YA ‘EL FATİHA’ DİYECEĞİZ
Eşine yönelik suikastın aydınlanması amacıyla büyük bir mücadele veren Ayşe Ateş, süreç boyunca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve muhalefet liderleriyle ayrı ayrı görüştü. Ateş, ilk duruşma öncesi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Unutulmasın ki bu sürecin sonunda ya bir doğum mucizesine ya da bir defin törenine şahit olacağız. Ya ’Bismillah’ diyeceğiz ya da ‘Ruhuna El Fatiha’” ifadelerini kullanmıştı. Ateş, son mesajında ise, şunları yazdı: “Bugüne dek ‘kanal kanal gezerek attığım iftiraları’ bir de savcının ağzından duymak isteyen her kim varsa 1 Temmuz’da Sincan’a gelebilir. Avukatlarımız verdikleri dilekçelerle plaka vb. eksiklerin giderilmesini de sağladı. Şu ana dek verdiğiniz destekten ötürü hepinize sonsuz teşekkür ediyorum. Sağ olun. Var olun.”
KİM NEYLE SUÇLANIYOR?
Tetikçi Eray Özyağci, Vedat Balkaya ve Suat Kurt: “Tasarlayarak kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet; müşteki Selman Bozkurt’a yönelik “tasarlayarak kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan 13’er yıldan 20’şer yıla kadar hapis talebi.
Doğukan Çep ve Tolgahan Demirbaş: “Cinayete azmettirmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis talebi.
Zekeriya Asarkaya, Hakan Saraç, Ufuk Köktürk, Mehmet Yüce, Mustafa Uzunlar, Aşkın Mert Gelenbey, Murat Can Çolak, Osman Bayraktar, Caner Güney, Umut Ersoy, Çağlar Zorlu, Aytaç Ataç, Emre Yüksel, Serdar Öktem, Erdem Karadeniz, Alper Atay ve Mustafa Ensar Aykal: “Tasarlayarak kasten öldürmeye yardım” suçundan 15’er yıldan 20’şer yıla kadar hapis talebi.
Eski Cinayet Büro Amiri Talha Aykal: “Kamu görevinin verdiği yetkiyi kötüye kullanarak maktule ait kişisel bilgileri hukuka aykırı olarak temin etme” suçundan ayrıca 3 yıldan 6 yıla kadar hapis talebi.
DAVA İKTİDAR İÇİN BÜYÜK BİR SINAV
Sinan Ateş cinayetiyle ilgili konuşan Babacan “İktidarın ve küçük ortağının mensuplarına seslenmek istiyorum; davada henüz farkında olmasanız da sizin vicdanınız, insanlığınız da yargılanacak” dedi. Normalleşme tartışmalarına da değinen DEVA lideri “Sonuç, koca bir hiç” ifadesini kullandı.
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin Kocaeli 2’nci Olağan İl Kongresi’ne katıldı. İzmit’te bir otelde dün gerçekleştirilen kongreye, Babacan’ın yanı sıra il yönetimi, ilçe başkanları ve partililer katıldı. Babacan burada yaptığı konuşmada, normalleşme tartışmalarına hatırlatarak “Bir süredir siyasi partiler arasında ‘normalleşme’ cümleleri kuruluyor. Ülkeyi senelerdir gerenler, insanları kutuplaştıranlar, sanki bunlar hiç olmamış gibi, sanki onlar yapmamış gibi ‘yumuşama’ diyor. Sayın Cumhurbaşkanı bir de ‘Türkiye’nin buna ihtiyacı var; gereken adımları atacağız’ dedi. Sonrasında ne oldu? Ülkenin cumhurbaşkanının, muhalefet partisi genel başkanıyla kahve içmesinden ibaret kaldı. Oturdular, konuştular, dağıldılar. Peki sonuç? Koca bir hiç. Maalesef ülkemizdeki siyasetin hali bu. Ana muhalefet partisinin de geçmişinde işine geldiği zaman bu ülkeyi nasıl gerdiğini gayet iyi hatırlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş’in öldürülmesine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Babacan, şöyle devam etti: “İktidar için de adalet ve yargının içinde bulunduğu durum için de Sinan Ateş davası gerçekten büyük bir sınav. Son dönemde çoğalan yargıdaki gruplaşmaların sınavı. Davada iktidarın onaylamadığı bir karar çıkacağına inanan var mı? Yok. Halbuki bu davadan çıkacak sonuç herkesi ilgilendiriyor. Ben şimdi, iktidarın ve küçük ortağının mensuplarına seslenmek istiyorum; yarın başlayacak davada, sadece Sinan Ateş cinayetinin zanlıları yargılanmayacak. Henüz farkında olmasanız da sizin vicdanınız, insanlığınız da yargılanacak.”