Türkiye'nin en karanlık ilçesine yurt dışından akın var! Fotoğrafçıların gözdesi: Çıplak gözle bile görülüyor

Türkiye'nin en karanlık ilçesine yurt dışından akın var! Fotoğrafçıların gözdesi:  Çıplak gözle bile görülüyor

Denizli Beyağaç ilçesinde yer alan bu yer Türkiye’nin en karanlık noktalarından biri. Fotoğrafçıların gözdesi olan yer artık Uluslararası Karanlık Gökyüzü Parkı statüsüne yaklaştı. İşte detaylar…

Denizli’nin Beyağaç ilçesinde yer alan 700 rakımlı Topuklu Yaylası, Türkiye’nin en karanlık noktalarından biri olma özelliğine sahip. Yayla, 4 gün boyunca hem yurt içi hem de yurt dışından gelen binlerce gökyüzü meraklısına ev sahipliği yaptı. Gökyüzünde birbirinden hayran bırakan kareleri yakalama fırsatı sunan Beyağaç-Topuklu Yaylası Uluslararası Gökyüzü Gözlem Etkinliği, ülkenin en karanlık noktaları arasında yer alan bölgeyi “Uluslararası Karanlık Gökyüzü Parkı” statüsüne bir adım daha yaklaştırdı.

denizli-beyagac-topuklu-yaylasi-1.jpg

TÜRKİYE’NİN EN KARANLIK NOKTASINA 3 BİN KİŞİ AKIN ETTİ

Denizli Beyağaç Belediyesi’nin öncülüğü ile Denizli Valiliği, Denizli Büyükşehir Belediyesi, Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA), ADM Elektrik Dağıtım ve KAlebey Yerel Eylem Grubu Derneği’nin ortak çalışmalarıyla Gök Bilimci Prof. Dr. Ethem Derman’ın adına düzenlenen Beyağaç- Topuklu Yaylası Uluslararası Gökyüzü Gözlem Etkinliği kapsamında binlerce gökyüzü meraklısı dördüncü kez bir araya geldi. 1700 rakımda bulunan ve Türkiye’nin en karanlık noktaları arasında yer alan Topuklu Yaylası’nda yapılan etkinliğe yurt genelinden 3 bin kişiye yakın katılım sağlandı. Önceki yıllara göre katılımda önemli bir artış yaşanırken, şenlikte gökyüzü meraklıları için unutulmaz anlar da yaşandı.

GEKA’nın "Alternatif Turizmde Yeni Destinasyonlar Sonuç Odaklı Programı" kapsamında desteklenen etkinlikle, Topuklu Yaylası’nın karanlık gökyüzü parkı olmasına, yaylanın ve astro turizm potansiyelinin gökyüzü etkinlikleri ile tanıtılmasına yönelik çalışmalar yapıldı. Etkinlik ile “Uluslararası Karanlık Gökyüzü Parkı” statüsünü almaya bir adım daha yaklaşan yayla, ulusal ve uluslararası düzeyde bilinirliğinni artması ve yöre halkının sosyal, kültürel ve ekonomik gelişimine katkı sağlandı. Gözlem alanında, profesyonel ve amatörlerin oluşturduğu 30’a yakın gökbilimcinin getireceği teleskoplar ile ülkenin en karanlık bölgelerinden olan Topuklu Yaylasında, tüm katılımcılara açık olarak, bir yandan gökyüzü gözlemi yapılırken bir yandan da gök cisimleri fotoğraflandı. Etkinlikte, özellikle astronomide uzmanlaşmış hocalar sunum yaparken, çocuklar için de atölye çalışmaları yapıldı. Işıklandırmadan uzak ve yaklaşık 1600 metre rakımda bulunan, verimli gökyüzü gözlemlerinin yapılacağı ender bölgelerden olan Topuklu Yaylası’nda SQM cihazları ile yapılan gök parlaklığı ölçümlerinde de epey iyi değerlere ulaşıldı.

denizli-beyagac-topuklu-yaylasi-3.jpg

“EN KARANLIK VE SESSİZ YER”

Etkinliğin her yıl yapılması ve Topuklu Yaylası’nın “Astro Turizm Destinasyonu” olarak anılarak tanınması amaçlanıyor. Topuklu Yaylası’nda Türkiye’nin ilk karanlık gökyüzü parkı unvanına sahip olması durumunda IDA tarafından bu gelişmenin dünyada milyonlarca gökyüzü meraklısına ulaştırılmasıyla Denizli, Beyağaç ve Topuklu Yaylası’na ilginin artması bekleniyor.

Denizli Topuklu Yaylası’nın Uluslararası Gözlem Enstitüsü verilerine göre en karanlık ve sessiz yer olduğunu ifade eden Beyağaç Belediye Başkanı Sezayi Pütün, “Denizli ile Muğla arasında Topuklu Yaylası’ndayız. Uluslararası Gözlem Enstitüsü verilerine göre en karanlık ve sessiz yer olarak belirlenmek üzere. Gökyüzü görseli ile ilgilenen kişilerin aradığı her şey var. Katılanlar için her türlü imkanı sağlamaya çalışıyoruz. Beyağaç halkını yeni yüzlerle tanıştırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Plakalara baktığımızda Gaziantep, Diyarbakır, Şanlıurfa, Trabzon, Kayseri, Antalya, İzmir illerinden gelenler olduğunu görüyoruz. Gökyüzü ile uğraşanların yüzde 90’ı burada. Katılım oranı 3 bine yaklaştık. Normal şartlarda katılım oranımızın 3 binin üzerindeydi ama yağış nedeniyle biraz düşüş oldu. Geçen yıllara oranla katılım iki katına çıkmış durumda” ifadelerini kullandı.

denizli-beyagac-topuklu-yaylasi-2.jpg

Etkinliğe İzmir’den gelen iş insanı Onurcan Uyanık, hobi amaçlı astrofotoğrafçılık yaptığını ve şenliğin keyfini çıkardıklarını söyleyerek, “Bazı yerlerin değerli madenleri vardır, buranın özelliği çok karanlık bir yapıya sahip olması. Burası uluslararası şartlarda bir gözlem parkı yapılabilecek yapıya sahip. Burada çıplak gözle saat 3’ten sonra galaksileri görebiliyorsunuz. Bugün hava biraz yağışlı, gökyüzü kapalı. Görüşümüz biraz kötü. Normal şartlarda paha biçilemez bir gökyüzü güzelliğine sahip. Bütün şehir ışıkları dağların arkasında kayboluyor. Bu yıl 3. kez geliyorum. Her yıl büyüyen bir kitleye sahip. Etkinlik alanında çocuklara küçük yaşta gökyüzüne meraklı olmaları ve bunu aşılamak önemli” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN