Türkiye'nin 20 bin yıllık buzulları alarm veriyor. Cilo Dağları’ndaki buzullar %55 oranında alan kaybetmiş durumda. Uzmanlar, önlem alınmazsa bu doğal mirasın 20 yıl içinde tamamen yok olabileceği konusunda uyarıyor.
SÜLEYMAN DABAN
Türkiye’nin en önemli doğal miraslarından biri olan Cilo Dağları buzulları, küresel ısınma ve insan etkisi nedeniyle hızla eriyor. Uzmanlar, önlem alınmazsa buzulların 20 yıl içinde tamamen yok olabileceği konusunda uyarıyor.
CİLO DAĞLARI’NDA BUZULLAR %55 KÜÇÜLDÜ
EuroNews haberine göre Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, son 30 yılda buzulların %55 oranında alan kaybettiğini belirtti. Daha önce 200 metre olan buzul kalınlığı, 50 metrenin altına düştü.
İNSAN ETKİSİ VE KÜRESEL ISINMA TEHLİKEYİ BÜYÜTÜYOR
Uzmanlar, bölgedeki insan hareketliliğinin buzullara zarar verdiğini belirterek ziyaretçilerin bölgeden uzak tutulmasını ve buzulların koruyucu örtülerle kaplanmasını öneriyor.
KÜRESEL BUZUL KAYBI REKOR SEVİYEYE ULAŞTI
Dünya Buzul İzleme Servisi’ne (WGMS) göre, 1975’ten bu yana dünya çapında 9 bin milyar ton buzul eridi. Bu miktar Almanya’nın toprak bütünlüğü ile eş değer. BM yetkilileri, bu sürecin su kıtlığı, seller ve deniz seviyesinin yükselmesi gibi felaketlere yol açabileceği konusunda uyardı.
WMO Genel Sekreteri Saulo, sosyal medya hesabından, “Buzulların korunması yalnızca çevresel, ekonomik ve toplumsal bir gereklilik değil, bu bir hayatta kalma meselesi” ifadelerini kullanarak konunun ciddiyetine dikkat çekti.
"BUZULLAR BİR MİRAS, KORUNMASI ŞART”
Prof. Dr. Alaeddinoğlu, buzulların korunması için acil önlem alınması gerektiğini vurgulayarak, “Buzullar yalnızca uzaktan izlenmemeli, gelecek nesillere aktarılmalı” ifadelerini kullandı.