Türkiye'de deprem gerçeği İç Anadolu'dan Akdeniz'e kadar uzanıyor. Uzmanlardan uyarılar birbiri ardına gelirken, Kayseri'den Mersin'e uzanan uyarı geldi. Yaşanabilecek 6 büyüklüğündeki bir depremin dümdüz edebileceği işaret edildi. İşte korkutan uyarı...
Deprem uyarısında bulunan uzman isim, son yüz yıldır 5.0'ın üzerinde deprem olmadığının altını çizerek o fay hattını işaret etti. Tek felaketin deprem olmadığını, tsunami riskine karşı da uyarılarda bulundu. Akdeniz için o fay hattının risk oluşturduğu paylaşıldı.
YAKIN ZAMANDA DEPREM KAYDI BULUNMUYOR
Ecemiş Fay Hattı'nı işaret eden Jeoloji uzmanı Doç. Dr. Hayati Koç, Akdeniz için büyük bir risk olduğuna değindi. Ecemiş Fay'ının uzantısının Mersin'e kadar ilerlediğini söyleyerek, yakın zamanda büyük bir deprem kaydı olmadığını vurguladı. Bu fay üzerinde ayrıntılı bir çalışma gerektiği paylaşıldı.
KAYSERİ'DEN MERSİN'E KADAR İLERLİYOR
6 Şubat Kahramanmaraş depreminde Mersin'in şiddetli bir şekilde etkilendiğini söyleyen Koç, Ecemiş Fay Hattı'nın Mersin için kritik olduğuna değindi. Fay hattının başlangıç noktasının Kayseri olduğunu, Mersin'e kadar ilerlediğini belirtti.
Ecemiş Fay'ı üzerinde, yakın bir zamanda deprem aktivitesi görülmediğini söyleyen Koç, araştırmalara göre Gülek'ten güneybatı tarafında Toroslar'ın güney kesimlerine kadar devam ettiğini ve Nemrun Fay Zonu olarak tanımlandığını söyledi. Mersin'in Nemrun ve Ecemiş Fay hatlarından etkilenebileceğini vurgulayarak, Mersin'i etkileyecek bir diğer fayın ise Adana bölgesinde Karaisalı-Karsantı Fay Zonu ile Karataş-Osmaniye fay zonu olduğundan bahsetti.
6'LIK DEPREM YIKIM YAPABİLİR
Ecemiş Fay Zonu üzerinde yakın tarihte bir deprem kaydı görülmediğini söyleyen Koç, araştırma yapılması gerektiğinden bahsetti. Deprem büyüklüğünün 6 ve üzerinde olabileceğini öngörerek, volkanizma etkisiyle tsunamilerin meydana geldiğini paylaştı.
Tsunami izlerinin gözlemlendiğini söyleyerek, "Ecemiş Fayı, Gülek’ten güneybatıya doğru dönerek Namrun Fay Zonu'nu oluşturuyor. Bunun Anamur'a doğru uzandığı biliniyor. Ama burada da son 100 yıla baktığımız zaman 5.0-5.5 üzerinde bir deprem görmüyoruz. Araziye gittiğimiz zaman şunu görebiliyoruz; fayların uzanımları kısa, yani enerji birikimi biraz az oluyor ve çok büyük bir deprem açıkçası beklenmiyor. Tabii ki Kıbrıs'ın güneyindeki dalma batma zonundan etkilenebilir. Ona dikkat etmek gerekiyor mutlaka. Burada şu soruya cevap aramamız lazım. Yani burada 5.5, biraz daha yükseltelim 5.8 büyüklüğünde bir deprem olursa Akkuyu buna dayanıklı şekilde yapıldı mı, yapılmadı mı? O soruya bakmamız gerekiyor. Bu biraz da siyasi olarak değerlendiriyor gibi geliyor bana. Yani bilimsel olarak o şekilde bakmak lazım. Japonlar bu tür işleri çok yapıyorlar ama sağlam yapıyorlar. Akkuyu ile ilgili bu şekilde değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı. Mersin'de yaşanabilecek bir 6'lık depremin özellikle Tarsus bölgesinde bir yıkım yapabileceğini açıkladı.