İliç'te Anagold Madencilik'e ait Çöpler Madeni'nde yaşanan heyelan sonucu 9 işçi toprak altında kaldı. Yaşanan bu facianın ardından siyanürlü altın madeninin fay hattı üzerinde olduğu tartışmaları başladı. Türkiye'de faaliyet yürüten 21 siyanürlü madenin 10'u fay hattı üzerinde bulunduğu ortaya çıktı.
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün 2023 fay haritasıyla karşılaştırınca görülüyor ki ülke genelindeki 21 siyanürlü altın madeninden, aralarında İliç’in de olduğu 10’u aktif fay hattı üzerinde veya yakınında.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İliç’teki madenin aktif fay üzerinde olmasına dair “İlk defa duyuyorum, ihbar kabul ediyorum” demişti. Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan ise madenlere ÇED izni verilirken fay hattının geçip geçmediğinin kontrol edilmesi gerektiğini anlattı. Yani ÇED izni veren bir bakanlığın fayı bilmemesi olanaksız.
Cem Şimşek'in Evrensel'de yer alan habere göre, fay hattı çevresinde olduğu için deprem riski altında olan madenler şöyle:
Sık sık işçi sağlığı konusunda önlemsizliklerle gündeme gelen Kayseri Develi'de bulunan Öksüt Altın Madeni, Erciyes fayına 8-10 km mesafede bulunuyor.
Kayseri'deki ikinci altın madeni Himmetdede ise Yuvalı ve Yemliha fayına yaklaşık 10-15 kilometre mesafede yer alıyor.
Konya'da bulunan İnlice Altın Madeni, Alacadağ fay zonuna yalnızca 1-2 kilometre mesafede bulunuyor.
Gümüşköy Altın madeni, Kütahya fayına 4-5 kilometre, Şahmelek fayına 2 kilometre, Aliköy’ün hemen kuzeyinden geçen faya ise yaklaşık 1 kilometre mesafede.
Manisa'da bulunan Sart Altın Madeni yakınında 6 ayrı fay bulunuyor. Bu fayların uzaklığı 100 metre ile 2 kilometre arasında değişiyor.
Faylardan biri Manisa ve Kemalpaşa fayının birleştiği noktanın devamı. Diğeri ise Gediz Grabeni sıyrılma fayı.
İzmir'deki Efemçukuru Altın Madeni, İzmir ve Seferihisar fay zonlarına 5-6 kilometre mesafede bulunuyor.