Trabzon'da toplanıyor, komşu ilde kurutuluyor! Fındık üreticisine bir darbe daha: Bu kez korkarca değil iklim vurdu

İklim değişiklikleri tarım alanına ciddi derecede zarar verirken bu sefer de fındık üreticileri mağdur oldu. Genelde kokarca krizi ile karşılaşan üretici son zamanlarda iklim sorunu ile mücadele ediyor. İşte konuya ilişkin detaylar…

Karadeniz Bölgesi'nin gözde tarım ürünlerinden biri olan fındık, bu yıl Trabzon'un Araklı ilçesinde zorlu hava koşullarından dolayı ciddi sıkıntılar yaşadı. Bölgedeki yoğun yağışlar, fındık üreticilerini komşu il Bayburt'un Arpalı beldesine yönlendirdi. Arpalı'nın uygun hava şartları ve misafirperver esnafı, Trabzonlu üreticilere adeta hayat kurtarıcı oldu.

yeni-proje-25.jpg

FINDIK KURUTMA SORUNU BAYBURT'LA ÇÖZÜLDÜ

Trabzon'un Araklı ilçesinde, fındık üreticileri fındıklarını topladıktan sonra kurutma işlemini yapmakta zorlanıyor. Yoğun yağışlar nedeniyle kurutma işlemleri güçlükle gerçekleştirilen fındıklar, Bayburt'un Arpalı beldesinde güneşte kurutulmak üzere getirildi. Bayburt'taki fırıncı esnafı Harun Alemdar, üreticilere hem arazisini hem de desteğini sunarak yardımlarını esirgemedi.

Fındık üreticisi Özcan Yakup, Bayburt'a gelmelerinin sebebini "Trabzon'da havalar yağışlı olduğu için kurutma işlemlerinde zorluk yaşıyoruz. Buradaki iklim ve arazi şartları bu iş için çok uygun" şeklinde ifade etti. Yakup, Bayburt'un misafirperverliğinden memnun olduklarını belirterek, "Burada hiç yabancılık çekmiyoruz, kendi evimizde gibiyiz" dedi.

yeni-proje-24.jpg

REKOLTE VE FİYATLARDA DEĞİŞİKLİKLER

Arpalı'ya gelen diğer bir üretici Erturan Aksoy, fındıkların kilosunun 110 liradan satıldığını, bu yıl rekoltenin geçen seneye göre arttığını söyledi. Aksoy, "Bu yıl geçen seneye oranla fındık miktarında artış var. 3 ton fındık yerine bu yıl 3,5 ton fındık aldık. Ancak fiyatlar biraz düşmüş durumda" şeklinde bilgi verdi.

UZUN YILLARIN DENEYİMİ: MUSTAFA KARABELA'NIN ÖYKÜSÜ

Mustafa Karabela, Araklı'nın Taştape köyünden Arpalı'ya fındık kurutmaya geldi. "Dededen, babadan öğrendiğimiz çay ve fındık üretimini sürdürüyoruz. Çiftçilik bizim hayatımız" diyen Karabela, Bayburt'taki kurutma sürecinin ardından tekrar köyüne döneceğini belirtti.

yeni-proje-26.jpg

MİSAFİRPERVER ESNAFIN YARDIMI

Fırıncı esnafı Harun Alemdar, yağışlardan dolayı zor durumda kalan üreticilere yardımcı olmak için arazisini açtı. "Trabzon'da hava koşulları uygun olmadığından Bayburt'a gelen fındık üreticilerine destek oluyoruz. Misafirperverliğimizi göstererek, onların sıkıntı çekmemesi için elimizden geleni yapıyoruz" dedi.

Bayburt'un Arpalı beldesi, fındık üreticileri için bu yıl adeta bir kurtuluş noktası oldu. Karadeniz'in bu güzel ürününün kalitesi, hem bölge halkının hem de komşu illerin desteğiyle korunmaya devam ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN