Her şehrin farklı tescilli lezzetleri yer alırken Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde yetişen o ürünler 1 Haziran'da toplanmaya başlıyor. Coğrafi tescil ile işaretlenen ürünlerde Bu yıl 150.000 ton ürün beklentisi bulunuyor hem iç pazar hem de dış pazar dört gözle bu ürünleri bekliyor. İşte tüm detaylar…
Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde yetişen şeftali ve nektari coğrafi tescil ile lezzetini de tüm dünyaya duyurdu. Toprak yapısı ve rüzgarın etkisiyle daha lezzetli bir şekilde yetişen ürünlerde bu yıl 150.000 ton ürün beklentisi bulunuyor. Hem Türkiye'den hem de yurt dışından büyük rağbet gören ürünler tezgahlarda yer almak için gün sayıyor. İşte tüm detaylar…
LEZZETİ İLE ADINI DÜNYAYA DUYURUYOR
Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde yetişen kiraz ve şeftalilerde yüksek rekolte bekleniyor. Şeftali denince akla ilk olarak Lapseki ve Umurbel Beldesi gelirken yetkililer bölgede şeftali ve nektari üretiminde beklentinin 150.000 ton olduğunu söyledi. Geçtiğimiz yıl lezzetini tescil işareti ile onaylayan Lapseki Şeftalisi 90.000 ton ihracat gerçekleştirirken hasadı da Haziran ayı ile birlikte başlıyor.
TOPRAK VE RÜZGARLA LEZZETLENİYOR
Lapseki'nin toprak yapısı ve rüzgarları ile birlikte yetişen ürünler coğrafi tescil işareti ile lezzetini de kanıtlıyor. Lapseki'de yetişen şeftaliler iç pazarda olduğu kadar yurt dışında da büyük talep görüyor. Aroması ile, büyüklüğü ile ve görüntüsüyle dikkat çeken bu şeftalileri Ruslarda kapış kapış götürüyor.
Lapseki İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan, Lapseki'de 2000'e yakın kayıtlı Çiftçi bulunduğunu belirtti. Çiftçilerin meyve ve tarla bitkileri ağırlıklı üretim gerçekleştirdiğini söyleyen Kaçan, şu açıklamalarda bulundu:
“Biz şeftali ve kirazla anılan bir ilçeyiz. Lapseki şeftalisi olarak coğrafi işarete sahibiz. 150 bin ton şeftali ve nektarin üretimimiz var. Yaklaşık 40’a yakın üretim çeşidimiz var. İç pazarda ve dış pazarda farklılık göze çarpıyor. İhracatçı geldiği zaman Lapseki şeftalisini tercih ediyor. Lapseki toprak yapısı olarak, geçiş iklim özelliklerini taşıyor. Ayrıca neyi nasıl yapmasını bilen üreticilerin olmasıdır. Budama, ilaçlama, gübreleme, kış bakımı ve yabancı otla mücadele gibi hep birlikte farklılığı ortaya koyarak bir ürün oluşturuluyor. Bu yıl iyi bir üretim bekliyoruz. Umarım üreticimizin de yüzü gülecektir”