Tokat’ta yaşanan depremin ardından yıllardır saklanan bir gizem ortaya çıktı. Osmanlı dönemine kadar uzanan bu sır duvarın sıvaları dökülünce görüldü. İşte konuya ilişkin detaylar…
Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremler sonrası İlçe Müftülüğüne ait eski kuran kursunun sıvaları dökülünce, Osmanlı dönemine ait bir çeşme ortaya çıktı. Depremden sonra sıvaların dökülmesi sonucu şans eseri ortaya çıkan bu çeşme asırlık olmasıyla dikkatleri çekti.
DEPREM SONRASI TARİHİ BİR YAPI OTAYA ÇIKTI
Geçtiğimiz günlerde Tokat’ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerden sonra bazı binalarda ve eski yapılarda hasar meydana geldi. İlçenin Buğdaylı köyünde bulunan ve Sulusaray Müftülüğü’ne ait eski kuran kursunun sıvalarının dökülmesiyle Osmanlı döneminde yapılan bir çeşme ortaya çıktı. Çeşmenin 1895 yılına ait olduğu öğrenildi.
YILLARA MEYDAN OKUMASI DİKKAT ÇEKTİ
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Demir, "Bu tarihi eser bir çeşme kalıntısıdır. 1895 yılında yapılmış, Osmanlı dönemine ait. Bu çeşmemizin üzeri sıva ile kapatılmış, daha sonra yanına yeni bir çeşme yapılmış. Deprem sonrası sıvaların dökülmesi ile birlikte arka planda çeşme ortaya çıkmış. Bu da şunu gösteriyor ki; zaman içerisinde tarihi eserlerin üzeri kapatılsa da depremle birlikte bunlar tekrar ortaya çıkabiliyor. Osmanlı döneminde yapılan, Selçuklu ve daha önceki yapılan yapılar aradan geçen yüzlerce yıla rağmen, pek çok depremi görmesine rağmen halen ayaktadır. Bu eserler çok sağlam bir şekilde yapılıyor" dedi.