Teknolojinin alt üst ettiği meslek! Bir zamanlar her yerdelerdi: Şimdi sadece 20 usta yaşatmaya çalışıyor…

Teknolojinin alt üst ettiği meslek! Bir zamanlar her yerdelerdi: Şimdi sadece 20 usta yaşatmaya çalışıyor…

Gelişen teknoloji birçok geleneksel mesleğin de unutulmasına neden oldu. Bu meslek de teknolojinin alt üst ettiği meslek olarak karşımıza çıkarken, şimdilerde yalnızca 20 ustanın mesleği yaşatmaya çalışması teknolojinin etkilerini ortaya koyuyor…

Edirne'nin Süpürge Borsası'nda, süpürgecilik mesleğinin son temsilcileri, geleneksel süpürge yapımını yaşatmak için büyük bir özveriyle çalışıyor. Yılların getirdiği zorluklara rağmen, bu el yapımı mesleğin ustaları, teknolojinin gelişimine karşı direnç gösteriyor.

SÜPÜRGECİLİK MESLEĞİNDE BÜYÜK DÜŞÜŞ

30 yıl öncesine kadar bine yakın kişinin geçim kaynağı olan ve 300 ustanın görev aldığı Edirne'deki Süpürge Borsası'nda bugün sadece 20 usta kaldı. Teknolojinin ve modern üretim yöntemlerinin etkisiyle bu geleneksel meslek, zorlu şartlar altında bile yaşatılmaya çalışılıyor.

edirnede-supurge-ustalari-teknolojiye-direniyor-1.jpg

YARIM ASIRDIR BU MESLEĞİ YAPIYOR

Çıraklıktan başlayarak yarım asırdan fazla süredir süpürgecilik yapan Hamdi Gaspar, mesleğinin zorluklarını ve geçmişteki durumu anlattı. Gaspar, şunları söyledi:

"Süpürgecilik mesleğine çocuk yaşta başladım. Çıraklıktan kalfalığa, ardından ustalığa geçtim. O dönemde burada 300 firma vardı. 1969'da askere gittim ve 1971'de geri dönüp kendi iş yerimi kurdum. O günden bu yana devam ediyorum. Meslek çok zor; el emeği ve göz nuru gerektiriyor. Son günlerde yeni nesil işçi olarak yetişmediği için üretim çok azaldı. Şu anda 300 iş yerinden sadece 10 firma kaldı."

edirnede-supurge-ustalari-teknolojiye-direniyor-2.jpg

TEKNOLOJİYE KARŞI MÜCADELE EDİYORLAR

Hamdi Gaspar, teknolojinin sürekli gelişmesiyle üretimin düştüğünü ve tüketimin azaldığını belirtti. Edirne'de üretilen süpürgelerin kalitesinin yüksek olduğunu ve Türkiye'nin dört bir yanına ham madde ve hazır süpürge gönderildiğini söyledi. Ancak günümüzde ham madde üretimi ve süpürge kullanımı azalmış durumda. "Önceden Edirne, bu sektöre büyük katkı sağlıyordu," diyen Gaspar, şimdilerde bu katkının önemli ölçüde azaldığını ifade etti.

Her bir süpürgenin el emeğiyle şekillendiği ve çeşitli yapım aşamalarından geçtiği belirtiliyor. Geleneksel yöntemlerle üretilen süpürgeler, ustaların titiz çalışmasıyla hazır hale geliyor. Ancak, modern üretim teknikleri ve tüketim alışkanlıklarının değişmesiyle bu meslek büyük bir değişim yaşıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN