Türkiye'de tarım çöküyor! Mazot, gübre ve elektrik fiyatlarındaki fahiş zamlar çiftçiyi tarladan kovuyor. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı çiftçi sayısı 2 milyon 177 bine düştü. Bu sayı, 85 milyonluk bir ülke için alarm verici.
Mazot, gübre ve elektriğe gelen fahiş zamlar nedeniyle tarlada üretimi bırakan çiftçi sayısı her geçen gün artıyor. Yaşanan tablo tarım ithalatına da yansırken Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın CHP’li Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine verdiği yanıt da vahim tabloyu ortaya koydu. Yumaklı'nın açıkladığı verilere göre Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı çiftçi sayısı 2 milyon 177 bin. Yanıtı değerlendiren Gürer “Tarım ülkesi olan 85 milyonluk Türkiye’de çiftçi sayısı 2 milyon 177 bine düştü” dedi.
Türkiye'nin tarım sektörü, mazot, gübre ve elektrik fiyatlarındaki ağır zamların etkisi altında çiftçi sayısının giderek azalmasıyla karşı karşıya. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın, CHP'li Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in sorularına verdiği yanıtlar, ülkedeki çiftçi sayısının dramatik düşüşünü gözler önüne serdi. Kayıtlara göre, çiftçi sayısı 2 milyon 177 bine geriledi.
Çiftçilere Şubat ortası ödemesi! O belediye açıkladı: Tohum desteği müjdesi geldi!
Gürer, Türkiye'de çiftçi sayısının azalması ve organik tarımdan vazgeçen çiftçi sayısının 4 bini aşması gibi konularda dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, 2022 yılında Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı çiftçi sayısının 2 milyon 177 bin 880 olduğunu, bu sayının içinde 167 bin 547'sinin sözleşmeli bitkisel üretim yaptığını belirtti. Ayrıca, organik tarım yapan çiftçi sayısının 48 bin 244 olduğu açıklandı.
Çekyalı çiftçilerden traktörlü protesto
Gürer, Türkiye'nin yanlış tarım politikaları nedeniyle bir tarım ülkesi olmasına rağmen çiftçi sayısında ciddi bir azalma yaşandığını vurguladı. Ziraat odalarına kayıtlı çiftçi sayısının 5 milyon civarında olduğunu ancak ÇKS'ye kayıtlı çiftçi sayısının 2 milyona düştüğünü ifade etti. Gürer, ithalat ve girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini, çiftçinin tarım kanununa uygun olarak desteklenmesi gerektiğini belirtti.
Gürer, "AKP'nin iş bilmez yöneticilerinin hatalı tarım politikaları nedeniyle hem tarım alanlarının hem de çiftçi sayısının azaldığını" söyleyerek, girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle üreticinin tarım yapamaz hale geldiğini ve Türkiye'nin tarımsal ürünlerde ithalatçı konumuna düştüğünü belirtti. Üreticinin ürününe değer bulamaması nedeniyle üretimden uzaklaşmak zorunda kaldığını ifade etti.