Tarihi an: Son 13 yılın en parlak kuyruklu yıldızı 11-12 Ekim'de görülecek

Tarihi an: Son 13 yılın en parlak kuyruklu yıldızı 11-12 Ekim'de görülecek

Türkiye Uzay Ajansı, son 13 yılın en parlak kuyruklu yıldızı Tsuchinshan-ATLAS'ın, 11 Ekim'den itibaren Kuzey Yarımküre'den çıplak gözle izlenebileceğini ve 12 Ekim'de dünyaya en yakın geçişini yaparak maksimum parlaklığa ulaşacağını açıkladı.

Türkiye Uzay Ajansı (TUA), son 13 yılın en parlak kuyruklu yıldızı olarak nitelendirilen 'C/2023 A3'ün (Tsuchinshan-ATLAS) 11-12 Ekim'de görülebileceğini bildirdi.

Tsuchinshan-ATLAS'ın 11 Ekim'den itibaren çıplak gözle de izlenebileceğinin belirtildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Tsuchinshan-ATLAS 2 Ekim'de 0,4 kadir parlaklığa ulaştı ve 2020 yazındaki ünlü C/2020 F3 (NEOWISE) kuyruklu yıldızını bile geride bıraktı. Üstelik daha zirve parlaklığına bile gelmedi. 11 Ekim'den itibaren, bu harika kuyruklu yıldız Kuzey Yarımküre'den çıplak gözle görülebilecek. Ne kadar parlak olacağını o gün deneyimleyeceğiz. 12 Ekim civarında, dünyaya 0,47 AB mesafeyle en yakın geçişini yapacak ve gözle görülebilecek en yüksek parlaklığa ulaşacak. Yıldız, sadece parlaklığıyla değil, 21 derece uzunluğundaki etkileyici kuyruğuyla da dikkati çekiyor. Bu uzunluk, dolunayın çapının yaklaşık 42 katına denk geliyor. Güneş'e çok yakın geçen bu kuyruklu yıldız, ısınarak toz ve buzdan oluşan etkileyici kuyruğunu oluşturdu. Tarihteki en etkileyici kuyruklu yıldızlardan biri olmaya aday."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN