Eski başbakanlardan Tansu Çiller'in siyasete yeniden döneceği iddiası siyasi kulisleri hareketlendirdi. 28 Şubat döneminde dönemin Refah-Yol hükümetinde yer alan Tansu Çiller'in yeniden seçmenin karşısına çıkacağı iddiası üzerine gazeteci Uğur Dündar'dan olay bir itiraf geldi. Tansu Çiller kimdir, neden tekrar siyaset dönmek için kolları sıvadı? İşte ayrıntılar...
28 Şubat döneminin önemli siyasi isimlerinden Tansu Çiller'in yeniden siyasete döneceği iddiası siyasi kulisleri hızlandırdı. O dönem televizyonlarda ARENA isimli programı yapan Uğur Dündar, Tansu Çiller'in siyasete döneceğinin konuşulduğu bugünlerde ilginç bir yazı kaleme aldı. Yazısında 'Türk milletinin Tansu Çiller'i özlemediğini' söyleyen Uğur Dündar, "İnanılır gibi değil, Tansu Çiller hayal kırıklığına uğrattğı Türk milleti tarafından hiç özlenmedi' dedi. Uğur Dündar, Tansu Çiller'le ilgili kaleme aldığı yazıda o dönem Arena programında peşine düştükleri Antalya-Beldibi'ndeki bir otel yolsuzluğundan da bahsetti.
Uğur Dündar, yazısında Tansu Çiller'in Antalya Beldibi'nde Çiller ailesine ait otel inşaatının hazine arazilerine kondurulan kaçak yapılaşmanın en çarpıcı örneklerinden biri olduğunu ifade etti.
Dündar, o dönem hazine arazileri üzerinde yapılan kaçak yapılaşmanın turizme kazandırılması için başlatılan projeden Çiller ailesinin de başlattıkları lüks otel inşaatını pansiyon kapsamında göstermeye çalıştıklarını söyledi.
İşte Uğur Dündar'ın Tansu Çiller'le ve otel yolsuzluğunu gündeme getirdiği o yazısı:
90'lı yılların ikinci yarısı.
ARENA'da ekibinin takibini yaptığı konulardan biri, Çiller Ailesi'ne ait Antalya-Beldibi'ndeki otel inşaatı!..
Bu bölgede vaktiyle Hazine arazilerine kondurulan kaçak yapıların turizme kazandırılması için güzel bir proje geliştirilmiş.
Buna göre yapıların orta gelirli kesime pansiyon hizmeti verecek hale getirilmeleri karşılığında, 49 yıllığına sahiplerine bırakılması uygun görülmüş.
Çiller Ailesi de bu projeden yararlanmak amacıyla kurdukları bir şirket üzerinden 1700 metrekarelik bir Hazine arazisi alıp, pansiyon (!) inşaatına başlamışlar!.. Ama bize ihbarda bulunanlar, Çillerlerin niyetinin pansiyon inşa etmek değil, oraya lüks bir otel kondurmak, yani mevzuata karşı hile yapmak olduğunu öne sürüyorlar.
Bu nedenle başlattığımız takip ve çektiğimiz belgesel görüntüler, iddia sahiplerini haklı çıkarıyor.
Israrlı yayınımız karşısında Tansu Çiller'in eşi Özer Bey, tıpkı geçen gün Emin Çölaşan dostumun anlattığı gibi özel bir görüşme için beni Başbakanlık Konutu'ndaki ofisine davet ediyor.
Kalkıp Ankara'ya gidiyorum.
Konut'taki buluşmada laf lafı açıyor ve yüzüne karşı şunları söylüyorum:
“Özer Bey, bildiğimiz kadarıyla yedi göbek sülalenize yetecek mal varlığınız var. Allah daha da versin. Ama bunca zenginliğinize rağmen, neden Antalya'da 1.700 metrekarelik Hazine arazisine pansiyon görünümünde lüks otel inşa ediyorsunuz? Neden yasayı delmeye çalışıyorsunuz? Üstelik eşiniz Başbakan! Sizin vatandaşa örnek olmanız gerekmez mi? Ama madem bu işe giriştiniz, şimdi size bir önerim var. Gelin pansiyon adı altında Hazine arazisine diktiğiniz lüks oteli vatanı korumak için göğüslerini terör örgütlerine siper ederken şehit olan asker ve polis ailelerine tahsis edin. Şehitlerimizin yakınları birer hafta misafiriniz olup tatil yapsınlar. Sayılı günlerin bitiminde de hayır duaları ederek memleketlerine dönsünler…”
Özer Çiller önerimi beğendiğini ve konuyu Başbakan eşine açacağını söylüyor.
Birkaç gün sonra Başbakanlıktan beklediğimiz açıklama yapılıyor.
Buna göre Tansu Çiller ve ailesi Beldibi'ndeki otelden hiçbir gelir sağlamayacak ve tüm gelir, Zübeyde Hanım Şehit Anaları Vakfı'na bağışlanacak.
Biz de bu açıklamayı ARENA'da, aynen yayınlıyor ve kararı alkışlıyoruz.
Ama, evet ama…
Adı Kemer Inn olan lüks otel biter bitmez ARENA aracılığıyla şehit yakınlarına verilen sözler unutuluyor ve işletmesi bir firmaya devrediliyor!..
İnanılacak gibi değil ama gerçek maalesef böyle!..
Seyircilerimizden gelen tepki üzerine yine kameralarımızı otele çeviriyor ve yasaya karşı yapılan hileyi bir kez daha gözler önüne seriyoruz.
Çok geçmeden Kemer Mal Müdürlüğü yasaya aykırı olan bu devretme işlemi nedeniyle taşınmazın geri alınması için Çillerler aleyhine dava açıyor.
Ve mahkeme Çiller Ailesi aleyhine karar veriyor.
Yerel mahkemenin Hazine lehine verdiği karar Yargıtay'ca da onanınca, Kemer Inn oteli devlete geçiyor!..
28 ŞUBAT DÖNEMİNDE NE OLMUŞTU?
28 Şubat döneminde DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olarak görev aldığı Hükümet, "rejimi tehdit ettiği" iddiasıyla tartışmaların odağı oldu. Dönemin Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller'in yaşanan süreçten duyduğu rahatsızlığı Başbakan Erbakan'a iletmesi ve sonrasındaki gelişmeler, koalisyon ortakları arasında sorunlara yol açtı.
Yaşanan tüm bu gelişmelerin ışığında, 28 Şubat 1997'de MGK, Cumhurbaşkanı Demirel'in başkanlığında toplandı.
MGK tarihinin en uzun toplantılarından biri olan, Türkiye'ye siyasal ve sosyal anlamda yeni bir istikamet çizen bu toplantı, 8 saat 45 dakika sürdü. Çankaya Köşkü'nde saat 15.10'da başlayan toplantı, saat 23.55'te sona erdi.
MGK toplantısına Başbakan Necmettin Erbakan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller, Milli Savunma Bakanı Turhan Tayan, İçişleri Bakanı Meral Akşener ile Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hikmet Köksal, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Güven Erkaya, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ahmet Çörekçi, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Teoman Koman ve MGK Genel Sekreteri Orgeneral İlhan Kılıç da katıldı.
Çiller, Başbakanlık'ta bir araya geldiği Erbakan'ı "MGK kararlarını imzalaması" konusunda iknaya çalıştı.
Çiller, Erbakan'dan Temmuz 1997'de Başbakanlık görevini kendisine devretmesini istedi. Bu isteği reddeden Erbakan, 5 Mart 1997'de MGK kararlarını imzaladı. Çiller, Başkanlık Divanı toplantısında MGK kararları ve uygulanması konusunda TBMM'de genel görüşme açılması için Erbakan ile anlaştıklarını, genel görüşme önergesini hafta başında Meclise sunacaklarını açıkladı. Ancak diğer partilerin sert tepki göstermesi üzerine bu plan uygulanamadı.
Haziranın 18'inde Başbakan Necmettin Erbakan ile yardımcısı Tansu Çiller, "giderek artan toplumsal gerginlik nedeniyle hükümetin nasıl devam edeceği" konusundaki görüşmelerinde uzlaştılar. Başbakanlığı Çiller devralacak, BBP hükümete girecek ve erken seçim yapılacaktı. Bu anlaşmadan sonra Erbakan aynı gün hükümetin istifasını Cumhurbaşkanı Demirel'e sundu.
Erbakan, Demirel ile görüşmesinde RP, DYP ve BBP'nin anlaştığını, Bakanlar Kurulu ve hükümet programının hazır olduğunu bildirdi ve hükümeti kurma görevinin Çiller'e verilmesini istedi.
TANSU ÇİLLER KİMDİR?
Tansu Çiller, 1946 yılında İstanbul'da doğdu. Robert Koleji mezunu olan Tansu Çiller, Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nü bitirdi. Doktorasını Connecticut Üniversitesi'nde veren Çiller, doktora sonrası çalışmalarını Yale Üniversitesi'nde devam ettirdi. 1978 yılında doçent, 1983 yılında profesör oldu.
Başta Boğaziçi Üniversitesi olmak üzere çeşitli üniversitelerde çalışmalar yapan Çiller, 1990 yılı kasım ayında Doğru Yol Partisinde politikaya girdi. 1991 yılı seçimlerinde İstanbul milletvekili seçilen Çiller, Sosyal Demokrat Halkçı Parti ile kurulan, Süleyman Demirel'in başbakanlığındaki koalisyon hükümetinde ekonomiden sorumlu devlet bakanı olarak görev aldı.
Demirel'in Türkiye Cumhuriyeti'nin dokuzuncu cumhurbaşkanı seçilerek başbakanlık görevini bırakmasından sonra DYP genel başkanlığına adaylığını koydu.
Tansu Çiller, 13 Haziran 1993 tarihli DYP olağanüstü genel kurulunda en yüksek oyu alarak genel başkan seçildi ve Türkiye'nin ilk kadın başbakanı oldu. Ekonomi üzerine 9 yazı yazdı.
Tansu Çiller, İngilizce ve Almanca bilmektedir.