Tamamen topraksız üretiliyor, depremzedelere geçim kapısı oluyor! O şehirde başka yapan bulunmuyor

Tamamen topraksız üretiliyor, depremzedelere geçim kapısı oluyor! O şehirde başka yapan bulunmuyor

Yüzyıllardır hayatımızın içerisinde olan çeşitli ve meyve ve sebzeler bulunurken insanlığa sağladığı faydalar da saymakla bitmiyor. Depremzedeler tamamen topraksız olarak üretiyor geçimini bu sayede sağlıyor. Herkesin severek tükettiği o ürünlerde büyük verim alınıyor.

Anadolu'daki meyve ve sebze çeşitliliği sık sık dile gelirken herkesin severek tükettiği çilek ise bir zamanlar antik Roma'da ilaç olarak kullanılıyordu. Kahramanmaraş depremini yaşayan Mehmet Gökkaya, Anadolu'nun verimli topraklarını kullanarak kendi geçimini sağlamaya başladı. Topraksız tarım yapmayı deneyen ve yaptığı üretimde büyük başarı sağlayan Mehmet Gökkaya, şifalı meyve çilek üretiminde başarıya imza attı. 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremi yaşayan Mehmet Gökkaya, Gaziantep'in Nurdağı ilçesinden Karabük'ün Safranbolu ilçesine yerleşti. Burada topraksız tarım yapmayı başaran Gökkaya, çilek üretimi yapmaya başladı.

SERA KİRALADI ÜRETİME GEÇTİ

Kuzyakaköseler köyünde eşime iki çocuğu ile birlikte bir dönümlük sera kiralayan Gökkaya, afet sonrası Nurdağı'ndan Safranbolu'ya yerleştiğini belirterek iş insanı Yılmaz Şefik Dizdar'ın serasını kiraladığını söyledi.

Gaziantep'te çilek üretimi yaptığını dile getiren Gökkaya, aynı işi burada sürdürmeye karar verdiğini söyleyerek, Refik amcanın kendilerine çok yardımcı olduğunu vurguladı. İleri görüşlü bir insan olması nedeniyle bu serayı kurduğunu ve bir dönümlük arazide topraksız tarım yapmaya başladığını dile getiren Gökkaya, üretim kapasitesi bakımından 3 dönüme eşdeğer bir alana sahip olduklarını söyledi. Gökkaya, “1 dönüm seraya 7 bin fide dikilirken, buraya 21 bin fide dikiliyor. Yani verim olarak 1 dönümden 3 dönüm gibi almış oluyorsun." ifadesini kullandı.

KARABÜK'TE BİR İLK

Çilek fidelerini su ve vitamin tutuculuğu ile birlikte Hindistan cevizi kabuğundan üretilen torfa diktiklerini söyleyen Gökkaya, serada eşi ve çocukları ile birlikte üretim yaptığını vurguladı. Ürünleri Karabük ve Safranbolu'daki marketlere verdiklerine ifade eden Gökkaya, fide başına 200 ile 600 gram arasında verim alındığını vurguladı. Karabük'te ilk topraksız çilek üretimi yapan seranın kendisine ait olduğunu ifade eden Gökkaya, “Geçen yıl, 1 buçuk dönüm serada topraksız üretim yapan bir yer daha kuruldu. Bu tür seraların kurulması bizim için de iyidir çünkü il dışından çilek alımını düşürür. Günlük toplayıp marketlere veriyoruz. Vatandaşlar taze çilek yemiş oluyor. İl dışından gelen çilekler en az 3 gün önce toplanmış oluyor." dedi.

Gaziantep'ten Karabük'e yerleşen depremzede çiftçi, topraksız tarımla çilek üretiyor

ÇİLEĞİN ÖZELLİKLERİ VE FAYDALARI

  • Tohumu dışında olan tek meyve
  • İçeriğinde yüzde 90 su bulunuyor
  • Yöresel mutfaklarda turşusu yapılıyor
  • Bir çocuğun günlük c vitamini ihtiyacını karşılıyor
  • Antik Romalılar ilaç olarak kullanıyordu
  • Hücresel hasarı azaltarak hastalıklarla mücadele ediyor
  • Yüksek lif içeriği ile sindirim sistemini rahatlatıyor
  • Kalp ve damar hastalıkları riskini engelliyor
  • 100 gram çilek günlük c vitamini ihtiyacını karşılıyor
  • Kolajen üretimini destekleyerek kırışıklıkları yok ediyor
  • Kan şekerini dengeliyor

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN