Küresel iklim değişikliğinin etkisiyle beraber Van Gölü'ndeki su seviyesi geçtiğimiz aylarda 4 metreye kadar düşmüştü. Son dönemde bölgeye düşen yağışıların yeterli olduğunu belirten uzmanlar, göllerdeki iyileşmenin ise biraz daha geç görüleceği bilgisini aktardı. Meydana gelen yağışların gölde olumlu etkiye neden olabileceğini söyleyen uzmanlar, yaz aylarında yeniden yüksek sıcaklıklar yaşanırsa herhangi bir iyileşme görülemeyeceğini ifade etti.
Geçtiğimiz yaz aylarından küresel ısınmanın etkisiyle Dünya'da ve Türkiye'de sıcaklık rekorları kırılırken, iklim değişikliğinin bir sonucu olarak buharlaşmanın yüksek olması ve yağışların yaşanmaması nedeniyle Van Gölü’nün suyunda düşüş yaşanmıştı.
Eylül 2023'ten itibaren etkisini gösteren yağışlarla beraber Van Gölü’nün suyunda artış olmaması ise akıllarda soru işreti bıraktı.
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alaeddinoğlu, suyun topraktaki yolculuğunun yavaş olduğunu belirtti ve bunun yansımalarının yaz veya sonbahar ayına kadar gecikebileceği bilgisini aktardı.
'HAVZA SU KAYBETMEYE DEVAM EDECEKTİR'
Van Gölü Havzası’nın önceki yıllara oranla ciddi bir yağış aldığını belirten Alaeddinoğlu şunları söyledi:
“Yağışları son 20 gün ise kar şeklinde gördük. Havza bu yıl için yeterli yağış aldı. Ancak küresel iklim değişikliğiyle hayatımıza giren ısınmanın oluşturduğu etki kısa dönemli değil, uzun dönemli sonuçlarıyla hayatımıza girecektir. Havza bu yıl pozitif anlamda etkilenmiş olacak, ancak önümüzdeki yıllarda bu süreç aleyhine devam edecektir. Kaldı ki kış ve bahar aylarında düşen yağışın yeterli olduğunu söylüyoruz.
Ancak önümüzdeki yaz aylarında sıcaklıklardaki artışın buharlaşmaya etkisi ve havzada kaybolacak suyun miktarını düşündüğümüzde acaba havza pozitif anlamda etkilenmeye devam mı edecek, yoksa yine alan kaybedecek mi sorusunu önümüzdeki zaman belirleyecek. Tabii uzun yıllar düşündüğümüzde havza su kaybetmeye devam edecektir.”
'YAĞIŞLAR İNSANLARIN ULAMA VE İÇME SUYUNU KARŞILAR'
Havzanın bu yıl iyi yağış aldığını ancak önümüzdeki yıllarda nasıl yağış alacağının ise soru işareti olduğunu dile getiren Alaeddinoğlu, "Bu yağışlar, insanların ihtiyaç duyduğu sulama ve içme suyunu karşılar. Dolayısıyla bu anlamda pozitif etki oluşturur. Ancak suyun topraktaki yolculuğu öyle akarsulardaki gibi hızlı değildir. Havzaya düşen suyun göllere yansımasını yaz veya sonbahar ya da bir sonraki yıla kadar devam edeceğini söyleyebiliriz." dedi.
Havzaya düşen yağışın göllerde iyileşme oluşturmasını biraz daha geç görüleceğini belirten Alaeddinoğlu, "Bir kısmını akarsularla ve düşen yağışın eğim doğrusu göle ulaşmasını görebiliyoruz. Ancak havzanın tamamına düşen yağışların gölün bilançosuna pozitif etkisini görmemiz biraz daha zaman alacaktır” diye konuştu.
'BUHARLAŞMANIN ŞİDDETLİ OLDUĞU BİR ORTAM YAŞANIRSA...'
Meydana gelen yağışların gölde bir iyileşmeye neden olabileceğini belirten Alaeddinoğlu, "Bu iyileşmenin somut olarak ortaya çıkabilmesi için yaz aylarında havanın da ekstrem sıcaklıklarla tanımlanmaması gerekir. Havzada geçen yıllardaki gibi sıcaklıkların yüksek, buharlaşmanın da şiddetli olduğu bir ortam yaşanırsa maalesef biz bu iyileşmeyi göremeyebiliriz.” dedi.