Sosyal medya düzenlemesinde sona gelindi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sosyal medyaya yönelik yeni bir çalışma yapılması çağrısı üzerine çalışmalarını hızlandıran AK Parti kurmaylarının düzenlemesine göre, yalan haber paylaşan kullanıcılara 1-5 yıl arası hapis cezası verilebilecek. Öte yandan RTÜK bünyesinde 'Sosyal Medya Başkanlığı' kurulacak. İşte, sosyal medya düzenlemesinin içeriği...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın orman yangınlarıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Ben şahsen bu sosyal medyaya hiç olumlu bakmıyorum ve yeni bir çalışmanın yapılması gereğine inanıyorum" sözleri üzerine sosyal medyaya yönelik ikinci düzenleme, tatilde olan TBMM'nin açılmasının ardından gündeme gelecek. Hatırlanacağı üzere ilk düzenleme 2020 yılında yapılmıştı.
Uygulamaya geçecek ikinci yasal düzenlemeyle sosyal medyada 'yalan haber yapan, yayan ve hakaret edene' Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) ceza tanımlanması yapılacak. TCK'da, 'dezenformasyon ve mezenformasyon' gibi yeni suçlar yer alacak.
SOSYAL MEDYA DÜZENLEMESİ NEDİR, NE ZAMAN UYGULANACAK?
Türkiye gazetesinde yer alan habere göre; AK Parti'nin hazırladığı yeni düzenlemede, sosyal medya üzerinden bir kişiye hakaret edilmesi durumunda şüphelinin 3 aydan 2 yıla kadar hapisle yargılanması planlanıyor. Yalan haber yayan ve yapanların da 1 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılması öngörülüyor.
Kanundaki mevcut suçlarda uygulanan artırım sebepleri sosyal medya aracılığıyla işlenen suçlar için de geçerli olacak. Örneğin, TCK'nın 125. maddesinde kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret suçunu işleyenlere verilecek cezanın bir yılın altında olamayacağı hüküm altına alınıyor. Ayrıca suçun ağırlığı, sonucu, kişinin konumu, sosyal statüsü ve kastı gibi kriterlerin de ceza yaptırımında dikkate alınması konusunda değerlendirmelerin yapıldığı belirtiliyor.
SOSYAL MEDYA BAŞKANLIĞI'NIN GÖREVLERİ NELER?
Yalan haberi üreten ve yayanları denetleyecek bir mekanizmanın kurulması da planlanıyor. Buna göre, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ya da Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) içerisinde sosyal medyayı denetleme görevini yürütecek 'Sosyal Medya Başkanlığı'nın kurulabileceği ifade ediliyor.
AK Parti kurmayları, BTK bünyesinde zaten İnternet Daire Başkanlığı'nın bulunduğunu, söz konusu başkanlık içerisinde bir 'sosyal medya' biriminin oluşturulabileceğini aktarıyor.