Erdoğan’dan “değiştirilemez maddeler” açıklaması: Anayasa'nın ilk 4 maddesiyle sorunumuz yok

Erdoğan’dan “değiştirilemez maddeler” açıklaması: Anayasa'nın ilk 4 maddesiyle sorunumuz yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamalarda, TBMM'deki konuşmasında yeni anayasa çağrısını yineleyerek İsrail'in bölgedeki tutumuna sert eleştirilerde bulundu. Ayrıca Numan Kurtulmuş'un 3. madde konusundaki önerisi hakkında da konuşan Erdoğan, "Anayasa'nın ilk 4 maddesiyle partimizin, Cumhur İttifakı'nın bir sorununun olmadığını, bu tartışmaların sürece katkı sağlamadığını ifade etmek istiyorum," dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 28. dönem 3. yasama yılının açılışında önemli açıklamalarda bulundu. Yeni bir sivil anayasa talebinde bulunan Erdoğan, Türk demokrasisinin güçlenmesi için tüm siyasi partilerden yapıcı yanıtlar beklediğini vurguladı.

1 Ekim Salı günü TBMM'de gerçekleştirilen açılışta Erdoğan, Türk demokrasisini darbe anayasasından kurtarmak için yeni ve sivil bir anayasa ile buluşma çağrısını yineledi. "Tüm siyasi partilerin yeni anayasa çağrımıza yapıcı cevap vermelerini samimiyetle temenni ediyoruz" diyen Erdoğan, Anayasa'nın ilk 4 maddesiyle ilgili Cumhur İttifakı'nın herhangi bir sorun yaşamadığını da ekledi.

"ANAYASA'NIN İLK 4 MADDESİYLE SORUNUMUZ YOK"

Erdoğan, "Tüm siyasi partilerin yeni anayasa çağrımıza yapıcı cevap vermelerini samimiyetle temenni ediyoruz. Anayasa'nın ilk 4 maddesiyle partimizin, Cumhur İttifakının bir sorununun olmadığını, bu tartışmaların sürece katkı sağlamadığını ifade etmek istiyorum" dedi. Ayrıca, Numan Kurtulmuş'un 3. madde konusundaki eleştirilerine de yanıt vererek, bu tartışmaların gündemde kalmasının gerekli olmadığını vurguladı.

Anayasa ile ilgili çağrıda bulunan Erdoğan, "Türkiye Yüzyılı’nın inşası için içerde ve dışarıda koşturmaya devam ediyoruz. Daha adil ve müreffeh Türkiye için çalışmaya devam edeceğiz. Darbe anayasasından kurtulmalıyız. Türkiye'yi sivil ve demokratik bir anayasa ile buluşturmalıyız. Tüm siyasi partilerin yeni anayasa çağrımıza yapıcı cevap vermesini samimiyetle temenni ediyoruz. Anayasa'nın ilk 4 maddesiyle partimizin, Cumhur İttifakının bir sorununun olmadığını, bu tartışmaların sürece katkı sağlamadığını ifade etmek istiyorum. Anayasanın ilk 4 maddesiyle ilgili tartışma yok. Bu maddeler üzerine tartışmalar sürece katkı sağlamaz." ifadelerini kullandı.

İsrail, Gazze'de durmayacak demiştik. İlk günden bu yana bu söylemlerimizin haklı olduğu ortaya çıktı.

"İSRAİL LÜBNAN'I İŞGALLE YETİNMEYECEK"

İsrail’in Gazze’deki saldırgan tutumuna değinen Erdoğan, "İsrail'in durmayacağını, gözünü bölgedeki diğer ülkelere dikeceğini her fırsatta ifade ettik" dedi. Erdoğan, BM’nin durumu ile ilgili kaygılarını paylaşarak, "Kendi personellerini dahi koruyamayan bir BM görüntüsü uluslararası sistem adına utanç ve kaygı vericidir" ifadesini kullandı. Ayrıca, "Güvenlik Konseyi'nin İsrail'i durdurmak için daha neyi beklediğini merak ediyoruz" şeklinde konuştu.

Erdoğan, "Bu ikazlarımızdan dolayı bazı dostlarımızın ve ülkemiz içindeki malum kesimlerinin haksız eleştirilerine maruz kaldık. İsrail'in BM Geçici Barış Gücü'ne saldıracak, tehdit edecek küstahlaşması konunun ciddiyetini ispata kafidir. Kendi personellerini dahi koruyamayan bir BM görüntüsü uluslararası sistem adına utanç ve kaygı vericidir" dedi.

"TABLOYU ÇOK NET BİÇİMDE ORTAYA KOYMUŞLARDIR"

Erdoğan, "Suriye'nin ve Irak'ın kuzeyine yönelik operasyonlarımıza en fazla tepki gösterenler yine bunlardı" diyerek, eleştirilerin ciddiyetine dikkat çekti. Savunma ve Dışişleri Bakanları’nın ortaya koyduğu tabloyla ilgili bilgi veren Erdoğan, "Ülkenin ve milletin güvenliğine dair meseleleri polemik konusu yapanları milletimizin takdirine bırakıyorum" ifadesini kullandı.

"LÜBNAN'DAN TAHLİYELER SÜRECEK"

Gazze'ye yardım ulaşımındaki engellere de dikkat çeken Erdoğan, "Refah Sınır Kapısı'nın İsrail güçleri tarafından işgaliyle birlikte Gazze'ye ulaştırılan yardım miktarında ciddi düşüş oldu" dedi. Türkiye'nin insani yardımlara devam edeceğini belirten Erdoğan, "Lübnan'daki vatandaşlarımızın tahliyesini de gerçekleştiriyoruz. İhtiyaç ve talep olması halinde tahliye operasyonlarımız sürecektir" şeklinde konuştu.

"İHA VE SİHA SATIŞLARINDA TÜRKİYE ZİRVEDE"

Erdoğan, TEKNOFEST’in 9.sunu Adana’da gerçekleştirerek, Türkiye'nin savunma sanayindeki başarılarını aktardı. "İHA'larda dünyanın ilk 4 ülkesi arasında yer alıyoruz. Geçen yıl bu alanda dünya genelinde satışların yüzde 65'i Türk savunma sanayi şirketleri tarafından gerçekleştirildi" diyen Erdoğan, "Savunma sanayimizi seferberlik ruhuyla desteklemeyi sürdüreceğiz" ifadeleriyle Türkiye'nin hedeflerini vurguladı.

"ORUÇ REİS, SOMALİ DENİZLERİNDE 3 SAHADA SİSMİK FAALİYET İCRA EDECEK"

Erdoğan: "Dünyadaki gelişmeleri doğru okuyacak, çığır açmış teknolojilerin kuluçka dönemlerini çok iyi analiz edecek, bugünü kurtarmayı kafi görmeyerek yarınları doğru planlayacağız. 2024-2025 akademik yıl açılışında bilimsel araştırmalarda üniversitelerden beklentilerimizi vurguladık. 5 Ekim Cumartesi günü sismik araştırma gemimiz Oruç Reis'i İstanbul Boğazı'ndan Somali'ye yolcu ettik. Oruç Reis, Somali denizlerinde 3 sahada sismik faaliyet icra edecek." dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN