Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekildiği gün Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Planı açıklandı. Planın 5 ana hedefi olduğunu açıklayan Erdoğan, "Bizim mücadelemiz bu sözleşmeden çekilme ile bitecek değildir" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Planı'nı, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekildiği gün açıkladı.
"MÜCADELEMİZ BİTMEYECEK"
Erdoğan, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına ilişkin olarak, "İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmemizi kadına yönelik şiddetten geriye gidiş olarak yansıtmaya çalışıyor. Bizim mücadelemiz bu sözleşmeden çekilme ile bitecek değildir" dedi.
EYLEM PLANININ 5 HEDEFİ
Erdoğan, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Planı'nın 5 hedefi olduğunu belirtti. O hedefler şöyle:
- İlk hedef: Şiddetle mücadele mevzuatının gözden geçirilmesi
- İkinci hedef: Şiddetle mücadele anlayışının tüm plan ve politikalara yerleştirilmesi
- Üçüncü hedef: Koruyucu ve önleyici hizmetlerin etkili sunulması
- Dördüncü hedef: Toplumsal farkındalık ve duyarlılığın artırılması
- Beşinci hedef: Sistematik, güvenilir ve karşılaştırılabilir verilerin toplanması ve istatistiklerin belirlenmesi
"ORTADA MAĞDUR VARSA BİR DE FAİL MEVCUT DEMEKTİR"
Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:
"Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Planı Tanıtım Toplantısı'nın tüm kadınlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Bizim inancımızda bildiğimiz ve bilmediğimiz varlıklar içinde asıl olan insandır.
Diğer tüm ayrımlar, farklılıklar, bu ulvi sıfatın gerisinde kalır. Toplum ve aile müesseseleri de erkek ve kadının müşterek varlığı ile ortaya çıkar. Şayet ortada bir sorun yaşanıyorsa konunun bir tarafında erkek bir tarafında kadın vardır. Ailede kadın ne kadar sorumluluk sahibiyse erkek de aynı derecede mesuliyet sahibidir. Kadına şiddet meselesinde ortada bir mağdur varsa bir de fail mevcut demektir.
İktidara geldiğimiz günden beri, kadına yönelik şiddetle mücadele öncelikli konularımız arasında yer almıştır. Atılan her adımı destekledim. Her sorunla bizzat ilgilendim. Bu hassas konunun çözümü için farklı politikalar geliştirdik ve uyguladık. Son günlerde bazı çevreler bugün, yani 11 Temmuz'a doğru gidiyoruz, öncesinde
"SÖZLEŞMEDEN ÇEKİLMEMİZİ GERİYE GİDİŞ OLARAK YANSITMAYA ÇALIŞIYORLAR"
1 Temmuz itibarıyla çekildiğimiz İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmemizi kadına yönelik şiddetten geriye gidiş olarak yansıtmaya çalışıyor. Bizim mücadelemiz bu sözleşmeden çekilme ile bitecek değildir.
Öncelikle kanun, şiddete uğrayan veya uğrama tehlikesi bulunan kadınları, çocukları ve erkekleri korumayı amaçlıyor. Şiddete uğrayanın kadın veya erkek, çocuk veya yaşlı, engelli veya engelsiz olması fark etmiyor. Kanun herkesi koruma altına alıyor.
Bu doğrultuda atılan adımlardan biri de koruyucu ve önleyici tedbirler hizmeti vermesi amacıyla ŞÖNİM'lerin kurulmasıdır.
Kadına yönelik şiddetle mücadele 4. Ulusal Eylem Planımız 2021-2025 yıllarını kapsamaktadır. Eylem planımızı kamu kurumlarının, STK'ların, üniversitelerin, medya mensuplarının ve ilgili tüm paydaşların katkılarıyla hazırladık. Planı, 5 ana hedef, 28 strateji ve 227 faaliyet şeklinde yapılandırdık.
"ŞİDDET EYLEMLERİ ORANTILI CEZALANDIRILACAK"
Eylem planının ilk hedefini şiddetle mücadele mevzuatının gözden geçirilmesi olarak belirledik. Hedef, şiddet eylemlerinin orantılı şekilde cezalandırılmasını sağlamaktır.
İkinci hedefini şiddetle topyekün mücadele anlayışı tüm plan ve politikalara yerleştirilmesi olarak 5 strateji belirledik.
Her düzeyde kamu personeline eğitimler verilmesi, ulusal ve yerel düzeyde faaliyetlerini sürdüren komisyonların etkinliklerin artırılması gibi 35 faaliyet yer alıyor.
ŞİDDET FAİLLERİNE ÖFKE KONTROLÜ EĞİTİMİ
Üçüncü hedefi koruyucu ve önleyici hizmetlerin etkili sunulmasıdır. Vaka bazlı özel müdahale programlarının hayata geçirilmesi, şiddet mağduruna hizmet veren meslek elemanlarının eğitimlerle güçlendirilmesi, şiddet mağdurlarının sağlık hizmetlerine erişiminin kolaylaştırılması, şiddet failine yönelik önleyici hizmetleri uygulayacağız.
Türkiye'nin tüm illerinde faaliyet gösteren 360 sosyal hizmet merkezimiz bünyesinde oluşturduğumuz Şiddetle Mücadele İrtibat Noktası'na mağdurların kolay ulaşabilmesini sağlıyoruz.
Şiddet faillerinin ve şiddet uygulama potansiyeli olanların öfke kontrolünü sağlayabilmesi için eğitimlere başlıyoruz.
"ELEKTRONİK KELEPÇE UYGULAMASI 81 İLE YAYGINLAŞTIRILDI"
Önümüzdeki dönemde 7 ilimizde 9 yeni kadın konuk evi açılacaktır.
Tehdit altında olan kadınlarımız için konuk evlerinde özel güvenlik önlemleri alıyoruz. Barınma amacıyla müracaat eden kadınlarımıza da gereken desteği veriyoruz, vereceğiz.
Kadına yönelik şiddetle mücadelede iletişim teknolojilerini de etkin bir şekilde kullanıyoruz.
İçişleri Bakanlığı ile oluşturulmuş olan Kadın Destek Sistemi (KADES) uygulaması da yaygın olarak kullanılmaktadır. Pilot olarak 15 şehirde yürütülen elektronik kelepçe uygulaması 81 ile yaygınlaştırılmıştır.
"MÜCADELEDE ERKEKLERİN DAHA FAZLA YER ALMASI SAĞLANACAK"
Dördüncü hedef toplumsal farkındalık ve duyarlılığın artırılması olarak belirlenmiştir. Şiddetsiz bir toplum için farkındalık faaliyetlerinin yürütülmesi, kadına yönelik şiddetle mücadelede erkeklerin daha fazla yer almasının sağlanması gibi hususlarda çalışmalar yürütülecektir.
Bireyler gündelik konuşmalarında ve sosyal medyada kadına yönelik şiddeti normalleştiren söylemler kullanabiliyor. Bu tür söylemlere ilişkin toplumda farkındalık yaratmak ve şiddet içermeyen olumlu bir dil için çeşitli mecralarda kampanyalar yürütülecektir.
"81 İLDE RİSK HARİTALARI TAMAMLANACAK"
Beşinci hedef, sistematik, güvenilir ve karşılaştırılabilir verilerin toplanması ve istatistiklerin belirlenmesi olarak belirledik. 81 ilde kadına yönelik şiddet risk haritalarının tamamlanması stratejik hedeflerimiz içinde yer alıyor.
Ortak veri tabanı oluşturulması için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Adalet ve İçişleri Bakanlığı arasında veri entegrasyonu sağlanmıştır.
"TOPLUMUN TAMAMININ İŞTİRAKİYLE BAŞARIYA ULAŞABİLİR"
Eylem planımızın asıl amacı toplumun kadına yönelik şiddete bakış açısını etkilemeye, değiştirmeye yönelik bir farkındalık oluşturmaktır. Her kesime yönelik eğitici çalışmalar yürütmeyi hedefliyoruz. Kadına yönelik şiddetle mücadele toplumun tamamının iştirakiyle başarıya ulaşabilir.
Bugüne kadar kadınlarımızın şiddet konusu başta olmak üzere her konudaki hak arama mücadelelerinde yanında olduk."