Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan, KARAR Gazetesi’nin yeni binasına gerçekleştirdiği hayırlı olsun ziyaretinde, gazetenin yönetici ve yazarlarıyla sohbet etti. Şahan, hem 8 aylık belediye başkanlığı sürecinde neler yaptıklarını hem de Türkiye siyasetine ilişkin önemli mesajlar verdi.
SEMA KIZILARSLAN
Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan’ın ziyaretine, KARAR Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Kiras ile yazarlar Mustafa Karaalioğlu, Taha Akyol, Yusuf Ziya Cömert, Mehmet Ocaktan, Elif Çakır ve Gazeteci Murat Aksoy da katıldı.
Ziyarette konuşan Şahan, Şişli’nin depreme dayanıksız yapı stokunun yenilenmesi gerektiğine vurgu yaptı. Şişli’nin kaotik yapısı ve yüksek çeşitliliğiyle İstanbul’un küçük bir modeli olduğunu ifade eden Şahan, bölgedeki kentsel dönüşüm çalışmalarının uzun vadeli bir bakış açısıyla ele alınmasının gerekliliğine dikkat çekti.
“ŞİŞLİ, İSTANBUL’UN ÖNEMLİ BİR PARÇASI”
Şahan, kentsel dönüşüm süreçlerinin halkta endişe uyandırdığını, mülksüzleştirilme, borçlandırılma ve yerinden edilme korkularının halk arasında yaygın olduğunu belirtti. Bu korkuların önüne geçebilmek için Kuştepe gibi bölgelere özel projeler geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Şahan, toplumsal rıza olmadan dönüşüm projelerinin başarıya ulaşamayacağını dile getirdi:
“Şişli gibi İstanbul’un kaotik yapısını barındıran bir yer, aslında İstanbul’un küçük bir kesiti olarak düşünülebilir. Burada, yüksek gelir gruplarından düşük gelir gruplarına kadar her çeşit insanın yaşadığı mahalleler var. Bu çeşitlilik hem toplumsal hem de mekansal anlamda önemli bir gösterge sunuyor. Bu karmaşa bir yandan zorluk getirirken diğer yandan İstanbul’un sosyokültürel dokusunun bir yansıması olarak Şişli’yi benzersiz kılıyor. Bu karmaşa içinde yapısal sorunlar var; ancak Şişli, İstanbul’un önemli bir parçası ve burada yapılacak çalışmalar hem mekansal hem de toplumsal anlamda büyük etki yaratabilir. Bu sebeple Şişli’nin yeniden yapılandırılması ve geliştirilmesi bir yönetici olarak bana ayrıca bir heyecan veriyor, çünkü burada yapılacak çalışmalar büyük bir değişim yaratma potansiyeline sahip.”
Türkiye’de siyasi iktidarın halkın gerçek gündemini göz ardı ettiğini belirten Şahan, özellikle çocukların yetersiz beslenme sorununa dikkat çekti. Şişli Belediyesi olarak okullara gıda yardımı yaptıklarını ve temizlik malzemeleri desteği sağladıklarını belirten Şahan, bu yardımların çocukların okula devam oranını %20 artırdığını açıkladı. Şahan, “Vatandaşın gerçek gündemi, çocukların sağlığı gibi temel konular, yetersiz beslenme ve sağlık sorunları iken, iktidarın gündemi başka yönlere çekiliyor. Şişli Belediyesi olarak, siyasi mücadele veriyoruz; ancak bu mücadele sadece belediyecilik faaliyetleriyle sınırlı değil. Örneğin, okullara gıda yardımı yaparak çocukların beslenmelerine destek oluyoruz. Yoksul mahallelerdeki okullar için özel kampanyalar başlattık.” dedi.
“EKREM BAŞKAN İLE BERABER ÇALIŞMAK BANA BÜYÜK BİR MOTİVASYON SAĞLADI”
Şahan, Ekrem İmamoğlu ile olan yolculuğunu da anlatarak, İmamoğlu’nun gençlerin yerel yönetimde başarılı bir kadro hareketi oluşturmasına olanak sağladığını belirtti. İstanbul’un sadece Türkiye için değil, dünya çapında da önemli bir şehir olduğunu ifade eden Şahan, İmamoğlu’nun bu şehirde kazandığı güvenin büyük bir toplumsal destek anlamına geldiğini vurguladı.
“Ekrem Başkan ile 2014’te Beylikdüzü Belediye Başkanı olduğu dönemde tanıştım. Bu tanışıklık Tayfun Kahraman sayesinde oldu. Ekrem Başkan ile beraber çalışmak bana büyük bir motivasyon sağladı, çünkü o süreçte hepimize sorumluluk verdi, bu sayede kendimizi geliştirme fırsatı bulduk. Bu, bir kadro hareketiyle nasıl bir noktaya gelebileceğini gösteren bir tecrübe oldu. Üç seçimi kazanmış bir belediye başkanı olarak İmamoğlu, Türkiye’de bu güveni sağlama potansiyeline sahip bir lider. İstanbul, Türkiye’nin sadece bir şehri değil, dünyada benzersiz bir konumda olan bir şehir. Eğer bir lider, İstanbul’un rızasını alabilmişse, bu büyük bir toplumsal destek anlamına gelir.”
“YEREL YÖNETİMLERİ GÜÇLENDİRECEK BİR KAMU REFORMU YAPILMASI ŞART"
Şahan, DİYAÇEV ile imzaladıkları iş birliği protokolü kapsamında, Tip 1 diyabet tanısı konmuş Şişli’deki çocuklar için “Diyabetli Çocuklara Sensör Desteği Programı”nı hayata geçirdiklerini anlattı. Diyabetli çocukların tedavi sürecini kolaylaştıracak şeker ölçüm cihazları (sensör) için her ay 5 bin TL’lik destek sağlayacaklarını belirten Şahan, “Tip 1 diyabetli bir çocuğun her gün parmağını 50-60 kez delmesi gerekebiliyor. Ancak sensörlerle bu işlem günde 288 kez acısız yapılabiliyor. Çocuklarımızın korkmadan, acı çekmeden tedavilerini sürdürmeleri bu teknolojiyle mümkün. Ne yazık ki merkezi hükümet, sensör ödemesi konusunda bir adım atmadı. Sensör teknolojisine erişim, ancak belli ailelerin ulaşabildiği bir lüks haline geldi. Halkın gerçek ihtiyaçlarına yönelik projeler üreterek ciddi bir fark yaratabiliriz. Yerel yönetimleri güçlendirecek bir kamu reformu yapılması şart” ifadelerini kullandı.
“İKTİDAR, KENDİ HALKININ İRADESİNİ YOK SAYIYOR”
İmza projelerinden biri olan ‘Bizim Sokak’ projesini de anlatan Şahan, her hafta pazar günü 12 saatliğine trafiğe kapatılan ve araçtan arındırılan 5 farklı sokakta çocuklara yönelik etkinlikler düzenlendiğini anlattı. “30 binden fazla Şişlili çocuğumuz bu projeden faydalandı. Sadece çocuklar değil; insanlar da komşularını tanıma fırsatı buldu.” diyen Şahan, özellikle Şişli ilçesinde yaşayan çocukların AVM’lere, kreşlere sıkıştığını belirtti.
Son olarak yerine kayyum atanan Esenyurt Belediyesi Başkanı Ahmet Özer ile ilgili de konuşan Şahan, “Ciddi bir kırılma noktasındayız. Bu hukuksuzlukların bedelini en çok yurttaş ödüyor. Özer ve millet iradesine karşı yürütülen hukuksuz yargı operasyonunun karşısında durmaya devam edeceğiz. İktidar, kendi halkının iradesini yok sayıyor. Bu, demokrasi adına büyük bir tehdit.” dedi.