Sigara paketleri bir kez daha değişiyor

Sigara paketleri bir kez daha değişiyor

Tek tip olan sigara paketleri bir kez daha değişiyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı sigara paketlerinde yapılacak olan değişiklikleri açıkladı. Artık, paketlerde, içeriğindeki tütün oranının yazılması zorunlu olacak. Nargilelik tütün mamulü paketleri silindir şeklinde olamayacak. Takip ve izlemeyi sağlamak amacıyla sigara paketlerinde kodlama bilgisi içeriği genişletilecek.

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı'nın açıkladığı tütün mamullerinde yapılan yeni düzenlemelere göre sigara paketlerinde kodlama bilgisi içeriği genişletilecek, üretim tarihi bilgisinin asgari gün-ay-yıl olarak bulunması zorunlu olacak. Paketlerde, içeriğindeki tütün oranının yazılması zorunlu olacak.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile tütün mamullerinin üretim şeklinde ve piyasaya arzında birtakım düzenlemeleri başlattıklarını belirtti.

Bakan Yumaklı, piyasaya arz uygunluk belgelerinin verilmesinde uyulması zorunlu, (TS) 13444 Puro ve Sigarillo Standardındaki düzenlemeler ile yönetmeliğin ilgili hükümlerinin uyumlu hale getirilmesi için değişiklik yapılacağını anlattı. Yumaklı, bu minvalde, Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile kayıt dışılığı önlemeye yönelik bir takip mekanizması kurulacağını ve sigaraya özendirici birtakım unsurların ortadan kaldırılacağını ifade etti.

SİGARA PAKETLERİNDE DEĞİŞİKLİK

Konuyla ilgili bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, yönetmelik değişikliği sonrasında nargilelik tütün mamulü paketlerinde, içeriğindeki tütün oranının yazılması zorunlu olacak.

Bunun denetlenmesi amacıyla gerekli altyapı hazırlıkları yürütülüyor. Nargilelik tütün mamulü iç ambalajı üzerine üretim tarihi ve kodlama bilgisi yazılacak.

Nargilelik tütün mamulü paketleri silindir şeklinde olamayacak. Takip ve izlemeyi sağlamak amacıyla sigara paketlerinde kodlama bilgisi içeriği genişletilecek.

Bu bağlamda, sigara paketlerinde üretime ait hat/makine numarası ile vardiya numarası gibi bilgiler ile asgari gün-ay-yıl kodlaması, diğer tütün mamullerinde asgari gün-ay-yıl kodlanması zorunlu hale getirildi.

Takip ve izlemeyi sağlamak amacıyla tütün mamulü paketleri üzerinde yer alan üretim tarihi bilgisinin asgari gün-ay-yıl olarak bulunması zorunlu oldu.

GEÇİŞ SÜRECİ NE ZAMAN TAMAMLANACAK?

Öte yandan, tütün mamulü kullanımının teşvik edilmesinin ve özendirilmesinin önlenmesine yönelik de nargilelik tütün mamulü üretiminde renklendirici kullanımı yasaklanırken, sigara filtrelerinin silindirik form dışında herhangi bir şekilde olamayacağı düzenlemeyle hüküm altına alındı.

Diğer taraftan, sektörde faaliyet gösteren firmalara, ürünlerini yönetmelik değişikliği ile gelen düzenlemelere uygun hale getirmeleri için 31 Mart 2025'e kadar geçiş süreci tanındı. 31 Aralık 2025'ten sonra değişikliklere uygun olmayan ürünler piyasada bulunmayacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN