Sosyal Güvenlik Kurumu, Genel Sağlık Sigortası borcu olan vatandaşlar için e-haciz işlemlerine başladı. Uzmanlar vatandaşları e-devlet üzerinden borçları olup olmadığını kontrol etmeleri konusunda uyardı.
Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçları olanlar, prim borcu nedeniyle sağlık hizmeti alamayacak. Vatandaşların ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin, Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık tesisleri ile devlet üniversitesi hastanelerinde sunulan sağlık hizmetlerinden yararlanabilmelerine ilişkin düzenleme 31 Aralık 2024'e kadar uzatılmıştı.
TEBLİGATLAR GÖNDERİLMEYE BAŞLADI
GSS prim borcu olanlara, SGK tarafından ödeme tebligatları gönderilmeye başlandı. Tebligalatlarda borçlarını ödemeyen vatandaşlara haciz uygulanacağı belirtildi.
Uzmanlar, vatandaşların GSS borç sorgulama işlemini internet üzerinden T.C. kimlik numarası ile yapabileceklerini belirtti. E-Devlet üzerinden “GSS Sorgulama” sayfasına girdikten sonra tescil ve borç sorgulama işlemi yapılabiliyor. Borcun bir kısmı ödense bile vatandaşlar sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor.
GSS PRİM BORCU NEDİR?
Genel Sağlık Sigortasına (GSS), 1 Ocak 2012 tarihinde yapılan değişiklikle prim ödeme zorunluluğu getirildi. Genel Sağlık Sigortası'nda kapsam dışı kalanlar, çalışanlar ve çalışmayanlar olarak ikiye ayrılıyor. Sigortalı çalışanların primlerini işveren ödediği için borç doğmaz ancak çalışmayanların kendi primlerini dışarıdan ödemeleri gerekiyor ve bu nedenle de her ay sigorta borcu çıkabiliyor.
Aylık gelirin asgari ücretin üçte birini aşıp aşmadığı gelir testi ile tespit edilir ancak gelir testi yaptırılmadığında her ay ilgili ayda geçerli olan asgari ücretin yüzde 3’ü tutarında GSS prim hesabına borç yazılır. Bu nedenle de GSS prim borcu birikir.
SGK icra veya haciz yoluyla, GSS borcunu zamanında ödemeyen vatandaşlardan borcu talep edebilir.