İklim değişikliği nedeniyle yağışların düzensizleştiği Karadeniz'de, meteorolojik kuraklık haritasında siyah ve kahverengi renklerle gösterilen alanlar, son zamanlarda sel, taşkın ve heyelanlarla sonuçlanan yağışların ardından yeşil ve mavi tonlarıyla yeniden canlandı. KTÜ Heyelan Uygulama ve Araştırma Merkezi üyesi Prof. Dr. Turgay Dindaroğlu, "Gelecekte tekrar kurak bir döneme gireceğimizi öngörüyoruz" uyarısında bulundu.
Düzensiz yağış rejimine sebep olan küresel çaptaki ısınmalar, arkasından kuraklık tehlikesini de beraberinde getiriyor. Artan ani ve yoğun yağışlar Karadeniz bölgesinde, sel, taşkın, heyelan ve kaya düşmelerine neden oldu.
Bataklıklar bölgesini kuraklık vurdu: Halk endişeli
Meteoroloji verilerine göre Karadeniz'de nisan-haziran ayı yağışları, son 63 yılın en yüksek seviyesinde oldu. Yağışlara karşın yine de kuraklık riskinin olduğuna dikkat çeken uzmanlar, yağmurlu günlerin iyi değerlendirilip, kuraklığın olumsuz etkilerini azaltacak planlamaların yapılması gerektiğini belirtti.
'İLERİDE BİZİ YİNE KURAKLIK BEKLİYOR'
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Heyelan Uygulama ve Araştırma Merkezi Üyesi Prof. Dr. Turgay Dindaroğlu, kuraklık ve sel döngüsünün beraber hareket ettiğini belirterek, "Daha önceki iklim haritasını incelediğimiz zaman özellikle 2023 yılı ocak ayında, geçen senenin ocak ayına göre yaklaşık olarak yüzde 80 oranında yağışta düşüş olduğunu gördük. Bu ciddi bir oran. Şubat ayındaki yağışlardaki düşüş ise yüzde 60 civarındaydı" dedi.
'KURAKLIKLA YAŞAMAYI ÖĞRENMEMİZ GEREKİYOR'
Ortalamaya göre toplamda yüzde 60 civarında bir düşüş olduğunu belirten Dindaroğlu, konuşmalarına şu şekilde devam etti:
"Bu özellikle ocak-şubat aylarında bize ciddi bir kuraklık riskini ortaya koymuştu. Aslında 2 ay bitki beslemesi için önemli bir zaman ve bu anlamda bitkiler ihtiyaç duydukları suya ulaşamadılar. Daha sonra mart ve nisan ayıyla birlikte topraklar suyla buluştu. Barajlarımız da suyla dolmuş oldu. Belki 1-2 ay falan böyle gidebilir. Fakat ileride muhakkak bizi yine kuraklık bekliyor. Dolayısıyla kuraklığa alışmamız, kuraklıkla beraber yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. Bunun için kuraklığın olumsuz etkilerini azaltacak faaliyetler, özellikle planlamalar yapmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.
'BARAJ VE GÖLETLERİN SAYISI ARTIRILMALI'
Suyun kullanımı konusunda bilinçli olunması gerektiğine vurgulayan Dindaroğlu, "Önümüzdeki günlerde tekrar kurak bir döneme giriş yapacağız. Dolayısıyla şu anda mevsimsel olarak yaşadığımız bu yağmurlu günleri iyi değerlendirmemiz lazım. Bunun için temel olarak barajların, göletlerin sayısının artırılması, bunların efektif kullanılması önemli. Yer altı su barajlarının yapılması, aktif edilmesi önemli. Bir diğer önemli husus ise işletmelerimizin peyzaj ve rekreasyonda şebeke suyunu değil yağmur hasadından elde ettikleri suyu kullanmaları önemli ve değerli. Diğer önemli nokta ise bu bireysel kullanımda insanların günlük yaşamında her zaman olduğu gibi suyu daha verimli kullanmalarını tavsiye ediyoruz” dedi.