Saraç'tan sokak röportajı tutuklamasına tepki: Hukuk ve özgürlüklerimiz ayaklar altında

Saraç'tan sokak röportajı tutuklamasına tepki: Hukuk ve özgürlüklerimiz ayaklar altında

Anadolu Kadın Hareketi Başkanı Birsen Temir Saraç, İzmir’de sokak röportajında hükümeti eleştiren Dilruba Y.’nin tutuklanmasını eleştirerek, "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası tarafından korunan ifade özgürlüğü hakkımıza ne oldu? Bu genç kadının beyan ettiği fikirler, onun tutuklanmasını mı gerektiriyordu? Hukuku da, özgürlüklerimizi de ayaklar altına alıyorlar" dedi.

Anadolu Kadın Hareketi Başkanı ve kadın hakları aktivisti Birsen Temir Saraç, İzmir'de Dilruba Y. isimli kadının sokak röportajında yaptığı açıklamaların ardından tutuklanmasına tepki gösterdi. Tutuklama kararının hukukçuların da dile getirdiği üzere usule uygun olmadığını ve Dilruba Y.'nin hukuksuzca cezaevinde tutulduğunu belirten Saraç, "Ortada bir suç yok ama gencecik bir kadın tutuklu. 3 Eylül'deki duruşma gününe dek tutuklu kalacak. Neden? Sırf yönetimi eleştirdi diye. Bu ülkede insanların iktidarı, hükümeti eleştirme hakkı yok mu? Düşüncelerimizi özgürce ifade etmek ne zamandan beri suç oldu?" diye konuştu.

“AK PARTİ İÇERSİNDEKİ HUKUKÇULAR BİLE KARARI ONAYLAMIYOR”

Birsen Temir Saraç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün AK Parti içerisindeki hukukçular bile bu tutuklamanın hukuka aykırı olduğunu dile getiriyor. Bu neyin ısrarı? Sokak röportajında demeç veren, kamuoyuna mal olmamış sıradan bir vatandaşın böylesine hedef gösterilmesinin tek bir açıklaması olabilir. AK Parti iktidarı tüm yurttaşlara bir gözdağı vermek istiyor. Susun, konuşmayın, eleştirmeyin, tüm sıkıntılarınızı sinenizde yumuşatın diyor. Bu tutuklama yanlıştır. Eğer Türkiye Cumhuriyeti Devleti, hukuk devleti olacaksa bu keyfi tutuklamaların da son bulması elzemdir. Hiç kimse kadınları bu yolla korkutup, sindireceğini düşünmesin.”

“YARGIDA CİNSİYETÇİLİK ARTIYOR

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun “Yargıda Cinsiyetçilik Raporu”nu hatırlatan Saraç, TCK kapsamındaki çok farklı suç türlerinde dahi kadınların daha fazla cinsiyetçiliğe maruz kaldığını, bu tutumun dava sürecini olumsuz etkilediğini ifade etti. Saraç, “Biz birçok davada, toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılığın çeşitli yüzlerine tanık oluyoruz. Dilruba da bu riskle karşı karşıya. Kendisinin sırf kadın olduğu için cinsiyetçi tutumlara maruz kalmasına izin vermeyeceğiz. Bizler Dilruba’nın yanında, davasının takipçisiyiz. Hukuksuzluklar giderilene dek mücadelemiz sürecek.” şeklinde konuştu.

NE OLMUŞTU?

“Tüylü Mikrofon” isimli YouTube kanalının yaptığı sokak röportajında Instagram’a erişim engeli getirilmesiyle ilgili konuşan Dilruba Y., kullandığı ifadeler nedeniyle gözaltına alındıktan sonra tutuklanmıştı.

Konuşmasında yasakları ve iktidarı sert bir dille eleştiren Dilruba Y., “21. yüzyılda parlamenter sistemden çıkıp koca ülkeyi tek bir adama verirsek, o da babasının ahırı gibi kullanır” ifadelerini kullanmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN