Salçalık domatesin kilosu 2 liraya kadar düştü! Resmen bedavaya gidiyor: Bu sene hasat bol olacak

Salçalık domatesin kilosu 2 liraya kadar düştü! Resmen bedavaya gidiyor: Bu sene hasat bol olacak

Salça yapmayı düşünenlere müjde! Salçalık domatesin kilosu 2 liraya kadar düştü! Resmen bedavaya gidiyor! Bu yılın hasadı bol olacak...

İzmir, domates üretiminde Türkiye'nin önde gelen illeri arasında yer alıyor. Tarım İl Müdürlüğü verilerine göre, geçen yıl 97 bin 267 dekar alanda 770 bin 34 ton salçalık ve kurutmalık domates üretimi gerçekleştirildi. Bu yıl ekim alanlarının 100 bin dekardan fazla olması ve verim artışıyla birlikte üretim de önemli ölçüde arttı.

Hasat döneminin sonuna yaklaşan domates üreticileri, bu yıl rekoltenin yükselmesi ve fiyatların düşmesi nedeniyle beklentilerinin karşılanmamasından şikayetçi. Menemen Ziraat Odası Başkanı Yücel Altıntaş, Menemen Ovası'nda 10 bin dönüm alanda domates üretimi yapıldığını belirtti.

DOMATES FİYATI 2 LİRA

Altıntaş, üretimin artmasına rağmen dış pazardan gelen talebin artmaması nedeniyle toptan fiyatların düştüğünü ifade etti. "Geçen yıla göre fiyatta aşırı düşüş oldu. Geçen yıl 4-4,5 lira bandında giden domatesin fiyatı şu anda 2-2,30 lira. Üretici burada çok mağdur oldu. Girdi maliyetleri geçen yıla göre yüzde 150 arttı. Bu şartlar altında seneye çiftçi üretim yapamayacak. Çünkü seneye sermayesi olması lazım. Zaten şu anda çiftçi ürünü yetiştirmekte ödediği tohum, gübre, ilaç ve mazotun hiçbirini geri alamayacak. Yarım litre suyun 10 lira olduğu bir ülkede domatesin 2 lira olması komik. Burada yetkililerin önlem alması lazım" dedi.

"ŞU AN 500 BİN LİRA ZARARIM VAR"

Salçalık domateste üretim artışı toptan fiyatları 2 liraya kadar düşürdü

Domates üreticisi Mustafa Er ise 20 yıldır çiftçilik yaptığını ve bu yıl 44 dönümlük alanda domates ürettiğini söyledi. Temmuz ayında başlayan hasadın sonuna yaklaştıklarını belirten Er, fiyatların kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını ifade etti. "Domatesi martın sonunda ekmeye başladık. Şu ana kadar hiç içinden çıkmadık. Geçen sene fabrikalar, salça üreticileri, domatesi 4-4,5 lira bandında alırken bu sene fiyatları 2 lira bandına düşürdüler. Bu tarlaya 1 milyon para yatırdım, şu an 500 bin lira zararım var. Seneye ne olacak bilmiyorum" dedi.

Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun da bölgede fiyatlar nedeniyle domates çiftçisinin mağduriyet yaşadığını belirtti. Salça fabrikalarının, tüm girdilerin artmasına rağmen ürünü geçen yıldan daha düşük fiyata aldığını söyledi. Olgun, "Geçen yıl alınan fiyatın altına bir fiyatla ürünü alıyorlar. Tabii bu da çiftçimiz için büyük bir zarar anlamına geliyor. Torbalı'da yetişen domatesin yüzde 80'i salçaya gidiyor. Yüzde 20'si kurutma ve sofralığa gidiyor. Onun için salçanın payını azaltmamız lazım" dedi.

Kuru domates ihracatı yapan Kemal Saygıner ise bu yıl Türkiye genelinde birçok çiftçinin domates üretimine yöneldiğini ve rekoltede rekor beklediklerini belirtti. Üretimin artmasına bağlı olarak özellikle salçalık domateste fiyatların çiftçiyi üzdüğünü vurgulayan Saygıner, ürünün tarlada kalmasından endişe duyduklarını dile getirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN