Basın İlan Kurumu 32. Dönem 8. Genel Kurul Toplantısı’nda Genel Müdür Cavit Erkılınç, resmî ilan fiyat tarifesi zam oranlarının hassas dengeler gözetilerek belirlendiğini açıkladı. 1961 tarihli Kanun’da yapılması gereken değişikliklerin önemine dikkat çeken Erkılınç, ilan adetlerindeki düşüşün kamu kurumlarının alternatif arayışlara yönelmesine yol açtığını belirtti. Yerel ve ulusal gazeteleri etkileyen risklere karşı tüm paydaşları iş birliği ve sorumluluk almaya davet etti.
Basın İlan Kurumu 32. Dönem 8. Genel Kurul Toplantısı, Genel Müdür Cavit Erkılınç’ın konuşmasıyla başladı. Erkılınç, kurumun faaliyetleri, mevzuat değişiklikleri ve zam oranları üzerine açıklamalarda bulundu.
'GÜNCELLİĞİNİ YİTİREN MEVZUATIN DEĞİŞTİRİLMESİ HAYATİ ÖNEMDE'
Erkılınç, 1961 yılında yürürlüğe giren 195 sayılı Kanun’un güncel ihtiyaçlara yanıt veremediğini belirterek, bu alandaki değişikliklerin artık kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Anayasa Mahkemesi’nin Basın Ahlak Esasları’na ilişkin çerçevenin yeniden belirlenmesi kararını hatırlatan Erkılınç, Meclis’in iki yılı aşkın süredir bu konuda adım atmaması nedeniyle bekleyen dosya sayısının 100’e yaklaştığını aktardı.
Erkılınç, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Metro A.Ş., Basın Ahlak Esasları’na aykırı yayın yapıldığı iddiasıyla bir gazete aleyhine yaptığı başvurunun Anayasa Mahkemesi kararına istinaden beklemeye alınmasına Danıştay nezdinde itiraz etti. Mesele öyle bir hale geldi ki kimseye yaranamıyoruz” şeklinde konuştu.
YEREL VE ULUSAL YAYINLAR İÇİN KRİTİK UYARILAR
Erkılınç, Tekirdağ, İzmir ve Bursa’da düzenlenen bölge toplantılarında 300’e yakın yayın temsilcisiyle bir araya geldiklerini belirtti. Görüşmelerde, nitelikli yayıncılığın önemi, resmi ilan gelirlerinin azalması ve sektörde yaşanan diğer zorlukların ele alındığını söyledi.
Erkılınç, Türkiye geneli yayımlanan tirajı 50 binin üzerindeki yayınlarla iki ayrı toplantı gerçekleştirdiklerini belirterek özellikle tirajı 100 binin üzerindeki yayınların bu sayının altına inme niyetlerinin, Kanunla satışı yüksek gazetelerde yayımlanması zorunlu kılınan resmî ilanların geleceğini tehlikeye attığı ve bugünkü rakamlarla 250 milyon TL’nin üzerinde bir gelir kaybı yaşanacağı konusunda uyarılarda bulunduklarını kaydetti.
RESMİ İLAN SAYISI GEÇEN YILA GÖRE 7 BİN ADET AZALDI
Resmî ilan fiyat tarifesine yapılacak zam oranlarıyla ilgili değerlendirmede bulunan Erkılınç, geçmişte yapılan yüksek oranlı zamların ilan adetlerinde düşüşe neden olduğunu ve kamu kurumlarını alternatif arayışlara yönelttiğini belirtti. 2024’ün ilk 10 ayında resmi ilan sayısının geçen yılın aynı dönemine göre 7 bin adet azaldığını, yıl sonu itibarıyla bu sayının 10 bini bulabileceğinden endişe duyduklarını kaydetti.
Erkılınç, zam oranlarının yüzde 32,14 ve yüzde 23,53 olarak teklif edildiğini, bu oranların tüm itirazlar gözetilerek belirlendiğini ifade etti. Daha yüksek oranların gelir açısından cazip görünebileceğini, ancak yürürlük tarihindeki gecikmelerin sektöre zarar vereceğini söyledi. Zam oranını düşük bulan Genel Kurul üyelerine de demokratik haklarını kullanarak farklı oranlar teklif edebileceklerini belirtti.