Sadece Gaziantep’te vardı şimdi Sinop’ta ortaya çıktı! Turist akınından önce gidip görün

Sadece Gaziantep’te vardı şimdi Sinop’ta ortaya çıktı! Turist akınından önce gidip görün

Burası Gaziantep değil Sinop! Yeni Zeugmalar ortaya çıktı. Tam 1600 yıllık mozaikler gün yüzüne kavuştu. Turistler akın etmeden gidip görün

Sinop’ta, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türk Tarih Kurumu’nun desteklediği Balatlar Yapı Topluluğu kazı çalışmaları, 1600 yıllık geçmişe sahip döşeme mozaiklerini gün ışığına çıkardı. 2010 yılında başlayan kazılar sonucu ortaya çıkarılan bu tarihi eserler, yapılan restorasyon ve onarım çalışmalarının ardından ziyaretçilere sergilenmek üzere hazırlanıyor.

img-4145.jpeg

Doğu Romalılar dönemine ait olduğu düşünülen ve büyük bir titizlikle koruma altına alınan mozaikler, özel olarak oluşturulan korunaklı yapıda muhafaza ediliyor. Bu değerli eserlerin, turizme kazandırılarak geniş kitlelerle buluşturulması planlanıyor.

img-4146.jpeg

Balatlar Yapı Topluluğu Kazı Başkanı ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülgün Köroğlu, kazılarda ortaya çıkan mozaiklerin, özellikle erken Bizans dönemine ait Hristiyan mozaikleri olması nedeniyle büyük önem taşıdığını belirtti. Köroğlu, bu eserlerin mezarları örtmek amacıyla kullanıldıklarını ifade etti.

img-4147.jpeg

Kazı ekibinin, mozaikleri sergilenebilir duruma getirdiğini vurgulayan Köroğlu, bundan sonraki sürecin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yönetileceğini aktardı. Köroğlu, Balatlar’daki kazı çalışmalarının son aşamalarına geldiğini ve projelerin uygulamaya geçirilerek alandaki restorasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra bir karşılama merkezi ile turizme açılması gerektiğini dile getirdi.

Restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından mozaiklerin üzeri geçici örtülerle koruma altına alındı. Köroğlu, eserlerin profesyonel bir mekanda sergilenmesi gerektiğini ve bu sayede ziyaretçilerin gerçek bir ören yerinde tarihi keşfetme fırsatı bulabileceklerini belirtti. Bu tarihi eserlerin turizme kazandırılması, Sinop’un kültürel mirasının korunması ve tanıtılması açısından büyük önem taşıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN