Sabah erken toplanıyor acı dolu süreç başlıyor! Önce saplarından ayır sonra makineden geçir: Kavurucu güneşin en yakıcı üretimi

Sabah erken toplanıyor acı dolu süreç başlıyor! Önce saplarından ayır sonra makineden geçir: Kavurucu güneşin en yakıcı üretimi

Türkiye’nin önemli üretim merkezlerinden olan Gaziantep’te, zorlu mesai başladı. İşçilerin alana gelmesiyle birlikte ürünler sabah erken toplanıyor acı süreç başlıyor. Zorlu şartlarda çalışmalar sürerken, kavurucu güneşin en yakıcı üretimi evlerde kendine yer buluyor…

Gaziantep’te, Türkiye'nin önemli kırmızı pul biber üretim merkezlerinden biri olan İslahiye'de kırmızı pul biber hasadı başladı. 26 bin dekar alanda yetiştirilen biberler, sabahın erken saatlerinde toplanarak işleme tesislerine götürülüyor. Bu süreçte, depremden etkilenen işçiler büyük bir özveriyle çalışıyor.

GÜNEŞ ALTIN ZOR ÇALIŞIYORLAR

İslahiye’de kırmızı biber hasadı sırasında çalışan mevsimlik işçilerin çoğunluğu, depremde yakınlarını kaybetmiş ailelerden oluşuyor. Yüreklerindeki acılara rağmen, güneşin kavurucu sıcağı altında, acılı ellerle çalışarak biberin pul bibere dönüşümüne büyük emek veriyorlar. İlk olarak biberler saplarından ayrılıyor ve makineden geçiriliyor. Ardından geniş alanlara serilerek güneşlenmeleri sağlanıyor. Yaklaşık 3 gün süren bu kurutma sürecinden sonra biberler, son kez makineden geçirilerek pul bibere dönüştürülüyor.

gaziantepte-pul-biber-uretimi-basladi-1.jpg

DEPREMİN ARDINDAN İŞÇİ SAYISINDA DÜŞÜŞ YAŞANDI

İşçilerden Besra Talay, depremde birçok akrabasını kaybettiğini belirtti. Güneşin ve biberin acı oluşunun işlerini zorlaştırdığını ifade eden Talay, “Sabahın erken saatlerinden güneş batana kadar çalışıyoruz. Ellerimiz yanıyor, belimiz ağrıyor ama bu bizim geçim kaynağımız. Depremin üzerimizde çok büyük etkisi oldu. Hala korkudan yatamıyoruz” dedi. Talay, depremde ölenlerin ardından sağ kalanların çoğunun iş bulmak zorunda kaldığını ve işçi sayısının azaldığını belirtti.

gaziantepte-pul-biber-uretimi-basladi-2.jpg

PUL BİBER ÜRETİMİNDE ZORLU MESAİ

54 yaşındaki işçi Semin Tentek, günlük 200 kilogram biber temizlediğini ifade etti. Depremin acısını unutmanın imkansız olduğunu belirten Tentek, “İş yapıyoruz ama içimiz yanıyor çünkü hayatını kaybedenlerimiz oldu. Hala toparlanamadık, çok zormuş gerçekten. Depremden sonra her biri bir yere dağıldı. O yüzden çok az işçi var. Her şeye rağmen çalışmak zorundayız” şeklinde konuştu.

gaziantepte-pul-biber-uretimi-basladi-3.jpg

Mevsimlik işçilerden Zeliha Tatbak, ev geçimine katkıda bulunmak amacıyla mayıs ayından itibaren tarım işlerinde çalıştığını aktardı. Pul biber işinin özellikle zor olduğunu belirten Tatbak, “Ellerimiz çok yanıyor. Eldiven takıyoruz ama fayda etmiyor. Depremden dolayı işçi sayısı azalıyor. Milletin malı da gitti canı da gitti” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN