Resmi evraklar etrafa saçıldı: Delil dolu binaya acil yıkım kararı

Resmi evraklar etrafa saçıldı: Delil dolu binaya acil yıkım kararı

Depremin büyük tahribat yarattığı Hatay'da çok sayıda enkaz hala kaldırılmazken, içinde delil niteliği taşıyan belgelerin bulunduğu Yapı Denetim Şube Müdürlüğü binası için acil yıkım kararı alındı. Avukatlar, başlanan yıkımı durdururken, binanın yıkılmasını gerektirecek bir risk barındırmadığını, içinde önemli belgeler bulunduğunu söyledi.

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen deprem felaketinin ağır yıkım yarattığı şehirler arasında yer alan Hatay’da, Atatürk Caddesi üzerinde bulunan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü binası da enkaz haline geldi.

Yıkılan binanın yanında bulunan Yapı Denetim ve Yapı Malzeme Şube Müdürlüğü’nün tek katlı binası hakkında, Hatay Valiliği tarafından yıkım kararı çıkarıldı. Bir kısmı yıkılan binadaki evraklar etrafa saçıldı.

Gazete Duvar'dan Can Bursalı ve Kadir Cesur'un haberine göre; dağılan evraklar arasında, Hatay ve ilçelerindeki binaların teknik verileri de bulunuyor. Bu veriler, depremde yıkılan binalarda yapılan ölçümleri de içeriyor.

AVUKATLARIN MÜDAHALESİYLE YIKIM DURDU

Kente gönüllü olarak gelen avukat Bedia Büyükgebiz ve Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi avukatların çabalarıyla durdurulan yıkımın ardından ortalığa saçılan evrakların bir bölümü toplandı. Ancak dozerin girdiği enkaz üzerinde onlarca evrak bulunuyor.

Evraklar arasında, İskenderun’da bulunan Gültepe İlkokulu’ndan alınan karot örneklerine ilişkin veriler de yer alıyor. Okuldaki dört noktadan alınan karot örneklerinde, en düşük basınç mukavemeti değerinin 9.86, en yüksek basınç mukavemeti değerinin ise 11.46 olduğu görülüyor.

Gazete Duvar’a konuşan avukat Bedia Büyükgebiz, enkazla birlikte yok edilmek istenen dosyalar içinde yer alan kendi gördüğü bir evrakta, bir binadan alınan karot örneğinde basınç dayanımının 8 olduğunu, ancak bu değerin normalde en az 25 olması gerektiğine işaret etti.

'ŞUBE MÜDÜRÜ 'BEN BURALARIN SAHİBİYİM' DEDİ'

Avukat Büyükgebiz, yıkımı öğrenir öğrenmez Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne giderek müdahalede bulunduklarını ifade ederek, Yapı Malzemeleri Şube Müdürü Murat Alkaya ile aralarında geçen konuşmayı şöyle aktardı:

“Bize 'Ben buraların sahibiyim' dedi. Kendisi bir odaya girmeye çalıştı ama oda kilitliydi. Daha sonra başka bir odaya baktı. Odada evrak ve dokümanlar vardı. İçeride 300 bin dolarlık bir cihaz olduğunu ve bunun peşine düştüğünü söyledi. Buranın yıkılacağını, yıkım kararı olduğunu ve hatta yıkıma başlandığını söyledi. Yıkımın sondan başladığını ve buraya doğru geleceğini söyledi."

'RİSK YOK AMA ALELACELE YIKMAYA ÇALIŞTILAR'

"Biz bir canlı umuduyla enkazları kontrol ediyoruz. İnsanlar ölülerine tek parça ulaşmak için vinç ve kepçe istiyor” diyen avukat Büyükgebiz, hiçbir risk barındırmayan ve içinde binlerce evrak olan bir binanın alelacele yıkılmaya çalışılmasına dikkat çekti ve şu ifadeleri kullandı:

"Burası bir devlet dairesi, burada kimse yaşamıyor. Yanında tehlike arz edecek hiçbir şey yok. Kepçenin girmediği onlarca sokak, yüzlerce bina var. Bizzatihi şahidiz. Neden buranın yıkıldığına anlam veremiyoruz. Buranın içinde bir sürü evrak var. Evraklar konutlara, iş yerlerine, okullara ait binaların yapı ruhsatları, denetimleri, yapı test sonuçlarına ilişkin evraklardır.”

'DELİL DOLU BİR BİNA'

Yıkılmak istenen binada bulunan evrakın, depremde yıkımla ilgili başlatılan ve başlatılacak olan soruşturmalarda delil niteliği taşıdığına vurgu yapan Büyükgebiz, yıkıma gelen kepçeyi yardıma gelen meslektaşlarıyla birlikte durdurduklarını ve delil niteliği taşıyan evrakları da enkazdan ellerinden geldiğince topladıklarını söyledi. Büyükgebiz "Burada, konutlara, iş yerlerine, okullara ait binaların yapı ruhsatları ve denetim sonuçlarına ilişkin evraklar var. Bu açıdan çok önem taşıyan bir bina. Hepsi delil" ifadesini kullandı.

Büyükgebiz, olaya müdahale edilmesi için Hatay’da bulunan milletvekillerine de çağrı yaptıklarını sözlerine ekledi.

BAKANLIKTAN: YANGIN MERDİVENİNİN ÇÖKME RİSKİ VAR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Yapı Denetim ve Yapı Malzeme Şube Müdürlüğü binası hakkında Hatay Valiliği tarafından yıkım kararı çıkarılması hakkında bir açıklama yaptı. Açıklamada "Ana binamızdaki yangın merdiveninin ek binamızın üzerine çökme riskine karşı, buradaki kişilerin can güvenliği için binayı boşaltmak istemiştir" iddiasında bulunuldu.

Bakanlığın açıklaması şöyle:

"Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Hatay İl Müdürlüğü Binasının büyük bir bölümü depremde hasar görmüş ve yıkılmıştır.

Bugün, ağır hasar alan İl Müdürlüğü binamızın hemen yanında bulunan ek hizmet binamızın bazı kişiler tarafından izinsiz bir şekilde kullandığı görülmüştür.

Bakanlığımıza bağlı ekiplerimiz; il müdürlüğü ana binamızdaki yangın merdiveninin ek binamızın üzerine çökme riskine karşı, buradaki kişilerin can güvenliği için binayı boşaltmak istemiştir.

Bu talebi reddeden kişiler, ekiplerimize mukavemet göstermiş, sosyal medya aracılığıyla “Çeşitli evrakların yok edilmeye çalışıldığı” gibi akla hayale gelmeyecek mesnetsiz bir iddiayı ortaya atmışlardır.

Bakanlığımız; evraklarını matbu olarak tuttuğu gibi, bütün resmi yazışma ve raporlarını Belgenet üzerinden dijital ortama anlık olarak aktarmaktadır. Kaldı ki, ek binamızda yer alan tüm evraklar, diğer resmi evraklarımız gibi yeni İl Müdürlüğümüzün arşivine taşınacaktır.

Bu bakımdan, söz konusu iddialar tamamen asılsız ve gerçek dışıdır.

Kurumumuzun her bir çalışanı afet alanlarında fedakârca, canla başla hasar tespit çalışmalarını yürütürken böyle mesnetsiz bir iddiayı ortaya atanlar hakkında her türlü hukuki süreci başlatacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN