Saat 04.08'te meydana gelen ve merkez üssü Düzce Gölyaka olan 6,0 büyüklüğündeki deprem, tüm Türkiye'yi ayağa kaldırdı. Ülkenin birçok bölgesinde hissedilen deprem, akıllara beklenen büyük 'İstanbul depremini' getirdi. Yapmış olduğu isabetli öngörüleri ile tanınan Prof. Dr. Ahmet Ercan, olası İstanbul depremi hakkında konuşarak tarih verdi.
Bugün saat 04.08'te merkez üssü Düzce'nin Gölyaka olan 6,0 büyüklüğünde deprem meydana gelen deprem; İstanbul, Bolu, Ankara, Eskişehir, Kütahya, Bursa, Kocaeli, Edirne, Çankırı, Zonguldak, Sakarya illerinde hissedildi. AFAD, depremin büyüklüğünü 5.9, şeklinde açıklarken Kandilli Rasathanesi de 6.0 olarak duyurdu.
İstanbul genelinde de şiddetli bir biçimde hissedilen deprem, akıllara 'acaba beklenen Marmara depremine işaret mi' sorusunu getirdi. Vatandaşları aydınlatmak içinse alanında uzman isimler konuşmaya, ve beklenen depremler sebebi ile tarih vermeye devam ediyor. Yaptığı isabetli tahminler ile bilinen Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, ise bugün gerçekleşen merkez üssü Düzce olan depremi Oda TV'ye değerlendirdi.
"ARTÇILAR 3-4 HAFTA SÜREBİLİR"
2002 yılında katılmış olduğu bir canlı yayında Düzce ilinde bugün depremin meydana geldiği Sakarya Çukuru’nda 2025 senesine kadar orta-büyük bir deprem olacağını söyleyen Ercan, depremin artçılarının 5,2'ye kadar çıkabileceğini belirtti. Artçıların 3-4 haftaya kadar sürebileceğini söyleyen Ercan, "Düzce'nin bulunduğu konumda yer yapısı sulak, gevşek olması nedeniyle yapılarda sarsım büyük olmuştur. Özellikle 1999 M7,2 depremini görerek yorulmuş yapılarda belli bir ölçüde hasar olmuş, ötesi yer yer yıkılmalarda beklenebilir. Cami minarelerinde çatlamalar, baca düşmeleri, yapılarda X biçimli çatlaklar, yapılarda yan yatma, oturma, dönme gibi olaylarda da görülebilir. Bunun arkasından daha büyük bir deprem gelme durumunu bilimsel olarak söyleme olasılığı yok. Ancak beklentim 3-4 hafta sürecek artçı depremlerle sönümlenmesidir" ifadelerini kullandı.
DEPREM NEDEN GENİŞ ALANDA HİSSEDİLDİ?
Prof. Ercan, depremin sadece Düzce'de değil çok geniş bölgede hissedilmesini ise, "Depremin sığ bir alanda, yüzeye yakın bir yerde meydana gelmesi itibarıyla geniş bir alanda hissedildi" şeklinde yorumladı.
İSTANBUL DEPREMİ NE ZAMAN?
Prof. Dr. Ahmet Ercan, beklenen İstanbul depremi ile ilgili de konuşarak tarih verdi. Olası İstanbul depreminin 2045 yılından önce olmasının şaşırtıcı olacağını söyleyen Ercan, "Kuzey Marmara'nın yapabileceği en büyük deprem 7.3 tür. Hangi koşullarda yapar? 1999 depremi Yassıada hizasına kadar kırdı. Bu kez oradan başlayacak, Şarköy'e, Saroz'a kadar kıracak. Yassıada'nın bulunduğu kesimden başlayıp Şarköy'e kadar tek bir depremle kıracak olursa bu depremin büyüklüğü 7,3 olur. Bu deprem hem İstanbul'u hem Tekirdağ, hem Yalova'yı hem Karamürsel ve Gölcük'ü Bandırma, Mudanya ve Erdek, Lapseki ve Gelibolu'nun tozunu attırır.
"2045'TEN ÖNCE OLURSA ŞAŞIRTICI OLUR"
Ben bu kırılmayı yakın bir zamanda beklemiyorum. Deprem açıklamaları hava durumu verir gibi sürekli olmaz. Deprem kestirimlerinde değişim haftalık yıllık ya da beş yıllık değil 50 yüz yıllıktır. Beklenen Kuzey Marmara depremi için büyüklüğü, İstanbul kolu için M6,3 ile M6,7 arası, Tekirdağ kolu için M7,0-7,2 arasıdır. Bu depremler 2045'ten önce olursa şaşırtıcı olur" ifadelerini kullandı.