Orman yangınlarının yüzde 90'ı insan kaynaklı

Orman yangınlarının yüzde 90'ı insan kaynaklı

Son bir haftada İzmir'de çıkan yangınlar yüzlerce hektar orman, maki ve tarım arazisine zarar verdi. Yangınların yüzde 90'ının insan kaynaklı olduğunu belirten Türkiye Bilimler Akademisi Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, "Yangınların iklimle ilgisi yok, tamamen insan hatası" dedi.

Türkiye genelinde art arda çıkan yangınlar, yüzlerce hektar orman ve tarım alanını küle çevirdi. İzmir'de de Dikili, Çeşme, Karaburun, Urla, Kemalpaşa, Seferihisar, Ödemiş, Buca, Aliağa, Torbalı ve Bergama ilçelerinde çıkan yangınlarda yüzlerce hektar alan zarar gördü.

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir'de son bir haftada çıkan yangınlarda yüzlerce hektar orman, maki ve tarım arazisi zarar gördüğünü ve yangınların yüzde 90'ının insan kaynaklı olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Yaşar, "Gelişmiş ülkelerde ormanlık alanlara giriş yasak. Piknik yapmak isteyenlere devlet, orman kenarında belirli alanlar sağlar. Ancak ülkemizde mangalını kapan ormana giriyor. Bu çok tehlikeli. Piknikçilerin çoğu ateşi söndürmeden gidiyorlar, avcılar bazen ateşi yeterince söndürmüyor, sigara izmaritleri atılıyor. Bu durumlar büyük risk oluşturuyor. Türkiye'de bu sorunları yaşıyoruz. Yangınların iklimle alakası yok, tamamen insan hatası" dedi.

'ORMANLARA GİRİŞ 365 GÜN YASAK OLMALI'

Valiliklerin 1 Haziran-31 Ekim arası ormanlara girişi yasakladığını hatırlatan Prof. Dr. Yaşar, "Bu yasaklamaların valilikler tarafından değil, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ‘365 gün ormanlık alana girilmeyecek’ şeklinde yapılması gerekiyor. Bu şekilde, 365 gün boyunca ilgililer ve orman köylüleri dışında kimse ormana giremez. İlgililer dışındakilerin ormana girmemesi lazım. Çünkü girince çok ciddi alanlar kaybediyoruz" dedi.

'İZMİR'DEKİ YANGINLARIN ÇOĞU PİKNİK KAYNAKLI'

İzmir'deki yangınların çoğunun insanların piknik yapma isteğinden kaynaklandığını belirten Prof. Dr. Yaşar, "Herkes istediği yerde piknik yapıyor. Bu yapılmamalı. Piknik yapılan alanların belirlenmesi, oralarda yangın tüplerinin bulundurulması ve devletin gerekli önlemleri alması gerekiyor. Yangının başladığı yerde sert bir rüzgar varsa, yangını kontrol altına alamazsınız. Yangın çok büyük bir olaydır ve sizi bir anda sarar. İzmir'deki yangınların çoğunun piknikten kaynaklandığını düşünüyorum" dedi.

'CEZA VAR AMA UYGULANMIYOR'

Yangınlarda sadece ağaçların yanmadığını belirten Prof. Dr. Yaşar, "Son yangınlarda küçükbaş ve büyükbaş hayvanları da kaybettik. Ancak asıl zarar, topraktaki canlılara oluyor. Bu küçük canlılar tarım için çok önemli. Onları biz yakıyoruz. Anız yakmak, çer çöp yakmak değil, her şeyi yakıyorsunuz. Bu nedenle anız yakılmamalı" dedi. Türkiye'de yıllık ortalama 7 bin hektar alanın yandığını aktaran Prof. Dr. Yaşar, "Ağaç değil, bütün ekosistemi yok ediyorsunuz. Bu nedenle çok dikkatli olunmalı. Gerçi bu konuda kanunlarımız var ama ceza uygulanmadığı için herkes istediği gibi mangal yakıyor, anız yakıyor ve sonuçta bu durum ortaya çıkıyor" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN