En yaşanabilir şehirler listesinde İstanbul sadece son sıradaki Kiev’i geçebildi. Ekonomik kriz, göçmen ve asayiş sorunlarıyla boğuşan Türkiye’de hayat kalitesinin savaştaki bir ülkenin standartlarına gerilemesi “Peki biz hangi savaştayız” dedirtti.
The Economist Intelligence Unit (EIU) tarafından 173 şehrin hayat standardı verileri değerlendirilerek yıllık hazırlanan yaşanabilirlik endeksinde çarpıcı tablo oluştu. Türkiye ekonomik sıkıntılar, kaçak göçmen ve asayiş sorununa çözüm ararken söz konusu listede İstanbul’un konumu dikkat çekti. Listenin Avrupa ayağında İstanbul, yaklaşık iki yıldır fiilen savaş içinde bulunan Ukrayna’nın başkenti Kiev’in ardından sondan ikinci oldu.
KUR’AN PROVOKASYONU NEDENİYLE İSVEÇ ÇAKILDI
Viyana, dünyanın en yaşanabilir şehri unvanını korudu. Sıralamalar şehirlerin istikrar, sağlık hizmetleri, kültür ve çevre, eğitim ve altyapı imkanlarının puanlanmasıyla elde edildi. Avrupa’nın batısındaki şehirler sıralamada yukarılarda yer alırken, kıtanın doğusuna gittikçe şehirlerin gerilediği görüldü. Stockholm Kur’an yakma provokasyonları nedeniyle 22 sıra birden düştü. Güney Avrupa ülkeleri de orman yangınları dolayısıyla geriledi.
AVUSTURYA-İSVİÇRE DANİMARKA ZİRVEDE
Yaşanabilirlik endeksi; uluslararası şirketlerin yurt dışına atadıkları çalışanlarını ücretlendirirken başvurabilecekleri bir veri tabanı oluşturma ihtiyacıyla ortaya çıktı. Viyana, Kopenhag, Zürih, Cenevre, Helsinki gibi Batı Avrupa şehirleri en yaşanabilir kentler oldu.
Dünyada en yaşanılabilir şehirler’ listeleri her yıl pek çok basın kuruluşu veya sivil toplum kuruluşu tarafından hazırlanıyor. Bu yıl hazırlanan listeler arasında İngiliz The Economist dergisinin çalışması Türkiye’de yankı buldu. Zira hazırlanan listede İstanbul bir yıldan fazla süredir Rusya’nın füzelerine hedef olan Ukrayna’nın başkenti Kiev’den sonra sonda ikinci oldu. Türkiye’nin metropolünün savaştaki bir ülkenin başkentinin ardından ikinci sırada bulunması “Kiev savaşta peki biz hangi savaştayız” dedirtti.
AVRUPA’NIN BATI KENTLERİ EN İYİSİ
The Economist çatısı altındaki Economist Intelligence Unit’in hazırladığı yaşanabilir şehirler endeksinde, küresel olarak şehirlerin, yaşanabilirlik değerlendirmesini, kültür ve çevre, eğitim, sağlık hizmetleri, altyapı ve istikrar gibi beş alanda puanlayarak oluşturulan listede İstanbul sondan bir önceki konumda yer aldı. Listedeki şehirlerin tamamında yaşanabilirlik kriterleri Kovid-19 salgını öncesindeki seviyelere döndü. Avrupa’nın özellikle batısındaki şehirler dünyanın en yaşanabilir şehirleri sıralamasında üst sıralarda yer alırken, Avrupa’nın doğusuna gittikçe şehirler sıralamada geriliyorlar.
EN AZ YAŞANILAMAZ ŞEHİR KİEV
173 şehrin verilerine bakılarak yıllık hazırlanan yaşanabilirlik endeksinde çarpıcı tablo oluştu. Avrupa’nın en az yaşanılır şehri bir yıldan fazla süredir Rusya ile savaşta olan Ukrayna’nın başkenti Kiev olarak belirlenirken, İstanbul, Kiev’in sadece bir basamak üstünde yer alarak Avrupa’nın en az yaşanabilir ikinci şehri oldu.
STOCKHOLM’DE KUR’AN DARBESİ
Viyana, dünyanın en yaşanabilir şehri unvanını korudu. 98.4 puanı olan Viyana’yı, 98.0 puanla Kopenhag, 97.1 puanla Zürih, 96.8 puanla Cenevre ve 95.6 puanla Helsinki izledi. Avrupa’nın batısındaki şehirler dünyanın en yaşanabilir şehirleri sıralamasında üst sıralarda yer alırken, kıtanın doğusuna gittikçe şehirlerin gerilediği görüldü. Stockholm Kur’an provokasyonları nedeniyle 22 sıra birden düştü. Güney Avrupa ülkeleri de orman yangınları dolayısıyla geriledi. Öte yandan listenin genelinde yaşanabilirliği en düşük 10 şehirde salgın sonrası gelişme gözlenirken listenin en altındaki Suriye’nin başkenti Şam’da gelişme saptanmadı.