Önce şehir sonra ilçe oldu! Burada yaşayanlar Sivaslıyken bir anda Giresunlu oldular!

Önce şehir sonra ilçe oldu! Burada yaşayanlar Sivaslıyken bir anda Giresunlu oldular!

Geçmişten günümüze Türkiye haritasında birçok farklı değişiklik meydana gelirken bu değişiklik herkesi şaşırttı. Sivaslıyken bir anda Giresunlu olabilirsiniz. İşte tüm detaylar…

Cumhuriyetin ilanı ile birlikte Türkiye haritası da büyük ölçüde değişime uğradı. Osmanlı Devleti'nin bütün sancakları vilayet statüsü kazanırken Karahisar-ı Şarkî Sancağıı olan Şebinkarahisar ise il olarak kabul edildi. Ancak burada yaşayanlar önce Sivaslı sonra ise Giresunlu oldu. İşte tüm detaylar…

ÖNCE SİVASLI SONRA GİRESUNLU OLDULAR

Şebinkarahisar o zamanki ismi ile Karahisar olarak biliniyordu. Osmanlı Devleti'nin Sivas Vilayetine bağlı bir kale şehri olarak görülen Şebinkarahisar Fatih Sultan Mehmet'in Otlukbeli zaferi sonrasında Osmanlı toprağı olarak sancak haline getirildi.

sebinkarahisar.jpg

Oldukça karışık bir nüfusa sahip olan Şebinkarahisar farklı dinlerden insanları da bünyesinde barındırıyordu. Yüzyıllar boyunca barış içerisinde yaşayan vatandaşlar 1915 Ermeni ayaklanması ile birlikte 20 gün devam eden bir çatışmanın içerisine girdi. Ermeni ayaklanmasında 403 Türk hayatını kaybetti.

BİR ZAMANLAR SİVAS ŞİMDİLERDE GİRESUN

Cumhuriyetin ilan edilmesi ile birlikte 1923 yılında bütün sancaklar il statüsü kazandı. Bu gelişme ile birlikte Karahisar ismiyle bilinen sancak Şebinkarahisar ismiyle il oldu. 10 yıl boyunca il olarak kalan Şebinkarahisar 1933 yılında ilçe olarak Giresun'a bağlandı. Anadolu Bölgesi'nde görülen Şebinkarahisar artık bir Karadeniz şehri haline dönüştü.

sebinkarahisar-karli.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN