Öcalan’ı Meclis’te konuşmaya çağırdı: Bahçeli süreci

Öcalan’ı Meclis’te konuşmaya çağırdı: Bahçeli süreci

Meclis açılışında DEM Partililere el uzatan MHP lideri şaşırtan bir adım daha atarak el yükseltti. “Teröristbaşı Meclis’e gelsin silah bırakıldığını ilan etsin” dedi. Öcalan’ın hapisten çıkmasının formülünü ‘Umut hakkı’ ile açıkladı. “Bu dirayeti gösterirse, yasal düzenlemenin önü de ardına kadar açılsın” çıkışına DEM destek verdi, Erdoğan’dan da “Cumhur İttifakı tarihi fırsat penceresi açtı” açıklaması geldi.

“DEM GRUBUNDA KONUŞSUN SİLAH BIRAKMA ÇAĞRISI YAPSIN”

DEM Parti Eş Genel Başkanlarıyla tokalaşarak ‘Yeni Çözüm Süreci mi başlıyor’ tartışması başlatan Devlet Bahçeli, attığı adım için “Ülkemizde barışı sağlamamız lazım” dedi. Sürpriz çıkışa Cumhurbaşkanı destek verdi, muhalefet temkinli yaklaştı. Siyasi hamle yorumunda bulunan liderler ‘Samimiyet varsa destekleriz’ dedi. AK Parti’den gelen ‘Masamızda yeni süreç yok’ açıklamasından 22 gün sonra Bahçeli Öcalan’a çağrı yaparak ‘Teröristbaşı Meclis’e gelsin DEM grubunda silah bırakıldığını ilan etsin’ dedi. Ardından ‘Dirayeti gösterirse umut hakkı kullanımıyla ilgili yasal düzenleme yapılmasının önü de ardına kadar açılsın’ ifadesini kullandı.

“TARİHİ FIRSAT PENCERESİ KİŞİSEL HESABA KURBAN GİTMESİN”

MHP’nin kurucu lideri Alparslan Türkeş’in kızı İYİ Partili Ayyüce Türkeş “Kimse Başbuğ Türkeş’in koltuğunda oturup teröre yandaşlık yapamaz” dedi. Yeni parti hazırlığı içindeki Yavuz Ağıralioğlu da “Değil terörist başının Gazi Meclise girmesi, ona selam duranları da Milletin Meclisi’ne sokmayacağız” tepkisi gösterdi. MHP liderine DEM Parti’den destek geldi. Eş Genel Başkan Hatimoğulları “Ortadoğu’da ve Türkiye’de barışın muhatabı Sayın Abdullah Öcalan’dır. Kürt sorunun çözümü meclistedir” açıklaması yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise “Cumhur İttifakının açtığı tarihi fırsat penceresi kişisel hesaplara kurban edilmemeli” dedi.

ÖCALAN’I ÇIKARMA YASASI MECLİS KOMİSYONU’NDA

Bahçeli’nin çıkışı tartışılırken ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanların 25 yılı doldurması halinde koşullu salıverilmesi için 25 Eylül’de Meclis’e yasa teklifi sunulduğu ortaya çıktı.

UMUT HAKKI ÇIKIŞINDA ‘25 YIL ZAMANLAMASI’

Bahçeli’nin gündeme getirdiği ‘umut hakkı’, mahkumların iyi hal durumları göz önünde bulundurularak, koşullu salıverilmesini sağlayan bir yasal düzenleme. Terör suçları için şimdiye kadar işletilmeyen yasada 25 yıl şartı var. 1999’da tutuklanan Öcalan’ın İmralı’da 25 yılını doldurması nedeniyle Bahçeli’nin çıkışındaki zamanlama da dikkat çekti.

2310krt01a-tum.jpg

Bahçeli’den şaşırtan davet

Teröristbaşı Meclis’e gelsin DEM grubunda silah bırakıldığını ilan etsin

Türkiye, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin yaptığı tarihi çağrıyı konuşuyor. Devlet Bahçeli, TBMM’nin yeni yasama yılı açılışında DEM Partililer ile el sıkışması ile başlayan ‘yeni çözüm süreci’ tartışmalarına dünkü grup toplantısında tarihi bir açılım getirerek, “Türkiye’nin yeni çözüm sürecine değil ortak akla ihtiyacı var. Teröristbaşı Meclis’e gelsin DEM grubunda silah bırakıldığını ilan etsin” dedi.

MHP lideri Devlet Bahçeli, grup toplantısında yaptığı açıklamada, Öcalan’a çağrı yaparak “Teröristbaşı Meclis’e gelsin DEM grubunda silah bırakıldığını ilan etsin” dedi. Teröristbaşı Öcalan’a örgütünün tamamen bittiğini ve lağvedildiğini açıklama çağrısı yapan MHP lideri, “Bu dirayet ve kararlılığı gösterirse, yasal düzenlemenin yapılması ve bundan yararlanmasının önü de ardına kadar açılsın. Ne Kandil ne Edirne... Adres İmralı’dan DEM’e uzansın, terör sorunu ülke gündeminden tamamen çıkarılsın. Hodri meydan, buna varız” diye konuştu. Teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın Türkiye’ye getirildiği sırada “Her türlü hizmete hazırım” dediğini anımsatan Devlet Bahçeli, “Buyursun terörün bittiğini, örgütünün tasfiye edileceğini tek taraflı ilan etsin” dedi. “Şayet teröristbaşının tecridi kaldırılırsa gelsin TBMM DEM Parti grup toplantısında konuşsun” diyen MHP lideri, “Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın” ifadelerini kullandı.

‘YENİ ÇÖZÜM SÜRECİ’ TARTIŞMASI

TBMM’nin 1 Ekim Salı günkü yeni yasama yılının açılışında, CHP’nin Meclis’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik tutumunda değişikliğe gitmesi kadar gündem yaratan bir gelişme de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ‘muhalefetle normalleşme açılımı’ olmuştu. Bahçeli, sık sık “Kapatılsın” dediği DEM Parti’nin eş başkanı Tuncer Bakırhan ve bazı milletvekillerinin elini sıkarak yakın çevresindekileri bile şaşırtmıştı. Devlet Bahçeli, 15 Ekim Salı günü yapılan partisinin grup toplantısında da DEM Partililer ile el sıkışması tartışmalarına değinerek, DEM Partililere seslenmiş ve “Aklına başına alması uzattığım eli sabote etmek amacıyla tahrik ortamını kamçılamaktan uzak durması herkesin hayrınadır” demişti.

‘UZATTIĞIM EL SAMİMİ VE DEVLET İÇİNDİR’

Bahçeli ayrıca “DEM’e uzattığım el günlerdir tartışılıyor. Uzattığım el samimi ve iyi niyetli bir eldir, Türkiye’de birleşelim tebliğidir. Elimi vatan ve devlet için uzattığımı herkesin bilmesinde yarar olacaktır. Dolayısıyla elimizi bir süreç için değil, kardeşlik için uzatırız. Hakkâri de bizim Edirne de bizim, İzmir de bizim Şırnak da bizim. Gün birleşme, dayanışma günüdür. Bizim gönlümüzde herkese yer vardır” ifadelerini kullanmıştı. Bahçeli, devletin terörle masaya oturmasını hiç kimsenin, hiçbir şart altında beklememesi gerektiğini belirtmiş ve “Hodri meydan, kana değil kardeşliğe susadıklarını göstersinler” demişti. Bahçeli, PKK’nin önünde üç seçenek olduğunu söyleyerek, “Bir, terör eylemlerine koşulsuz olarak derhal son vermek. İki, silahlarıyla dağdan inip Türkiye Cumhuriyeti devletine teslim olmak. Üç, Türk adaletinin vereceği hükme razı olarak cezalarını çekmek olacaktır” şeklinde konuşmuştu. Bahçeli’nin bu sözleri üzerine ise DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan da aynı gün partisinin grup toplantısında Devlet Bahçeli’nin Öcalan çağrısına “Çağrının muhataplarına ulaşması için Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması gerekiyor” diyerek yanıt vermişti.

‘ÇÖZÜM SÜRECİ DEĞİL ORTAK AKIL’

MHP lideri Bahçeli, dünkü grup toplantısında ise “Türkiye’nin yeni çözüm sürecine değil ortak akla ihtiyacı var” mesajını verdi. Bahçeli, “Türkiye’nin sorunu Kürtler değil, terör örgütüdür. Yeni çözüm sürecine değil ortak akla ihtiyaç var. Terör başka siyaset başkadır. İkisi arasında kalın bir çizgi çizilmeden, duvar örülmeden refah ve güvenlik mertebesine ulaşmak güçtür. Terörün silahsız çözülmesi gibi bir durum imkansızdır. Terör örgütünün inancını değiştirmesi çabası başkadır. Hiçbir taviz ve geri adım terör örgütünü durdurmayacaktır. Türkiye teröristle müzakereye asla izin vermeyecektir. Kürt kardeşlerimin sorununu çözmek elbette mecburidir. Ama kolektif kimlik ve etnik bir temelde çözüme atıf yapmak vahim bir tehlikedir. Terör eylemlerine ön şartsız son verilmesi, teröristlerin silahlarını bırakıp Türk adaletine teslim olması tek çıkış noktasıdır. Terörist başının tecridi kaldırılsın talebi geliyor. Tecridi kaldırılsın ve çıksın TBMM’de grup toplantısında konuşsun ve terörü bitirdiğini açıkça ilan etsin. Ve bu terör ülke gündeminden tamamen çıksın” ifadelerini kullandı.

UMUT HAKKI İLE ÖCALAN’A SERBESTLİK YOLU

MHP lideri, terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’la ilgili ‘umut hakkı’nı da gündeme getirdi. “Her adımı atmaya kararlıyız” diyen Bahçeli, yasal düzenlemenin önünün açılabileceğini söyledi. Öcalan’ın, ‘umut hakkı’ uygulamasında AİHM’nin önerdiği 25 yıllık tutukluluk süresini doldurması nedeniyle Bahçeli’nin sözlerinin zamanlaması dikkat çekti. “Türk siyasetinde 22 Ekim bir milattır. Artık siyasi değerlendirmeler 22 Ekim’den önce ve sonra olarak yapılacaktır” diyen MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Bahçeli’nin sözlerine atıfta bulunarak modern ceza hukukuna yeni kavramların girdiğini ve bunlardan birinin de ‘Umut Hakkı’ olduğunu söyledi. Bahçeli’nin önerisinde bahsettiği ‘umut hakkı’, hapis cezasına çarptırılan kişilerin, belirli sürelerdeki iyi hal durumları göz önünde bulundurularak, koşullu salıverilmesi olasılığını değerlendiren bir yasal düzenlemeyi ifade ediyor. Bu hak, mahkumların belirli koşulları sağlamaları halinde serbest bırakılmalarının önünü açabilir.

MECLİS’TE HAZIRLIK YAPILMIŞ

Devlet Bahçeli’nin ‘umut hakkı’ açıklamasının ardından Meclis Komisyonu’na sunulan kanun teklifi ortaya çıktı. ‘Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis Cezasında Koşulla Salıverme Yasağının Kaldırılması ve 25. Yılda Koşullu Salıverme İmkanının Sağlanması Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’ başlıklı teklifin komisyona sunulma tarihi ise 25 Eylül.

DEM PARTİ’DEN DESTEK: BARIŞ’IN MUHATABI ÖCALAN’DIR

Bahçeli’nin, Öcalan Meclis’e gelerek DEM grubunda silah bırakıldığını ilan etsin, çağrısına DEM Parti’den de destek geldi. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları yaptığı açıklamada, “Bölgede ‘barış’ diyebilmek için Kürt sorununun çözülmesi bizlerin elindedir. Kürt sorununun çözüm yolu, yöntemleri ve muhatapları bellidir. Ortadoğu’da ve Türkiye’de barışın muhatabı İmralı’da ağır tecrid altında bulunan Abdullah Öcalan’dır. Kürt sorununun çözümü Meclis’tir. Parlamentoda ve siyasette muhatap DEM Parti’dir” dedi. Hatimoğulları, Öcalan üzerindeki tecridin derhal kaldırılması gerektiğini belirterek, “Kürt sorununun çözümünde pusula demokratik müzakeredir, onurlu barıştır. Çözümü kimseden dilenmiyoruz. Onurlu bir barış için de inisiyatif almaya hazırız” diye konuştu.

SİYASİLERDEN BAHÇELİ’YE SERT TEPKİ: MİLLET DE TARİH DE AFFETMEZ

Siyasi partiler, Bahçeli’nin terör örgütü PKK lideri Öcalan için yaptığı çağrıya tepki gösterdi. Müsavat Dervişoğlu, “Atatürk’ün kurduğu Meclis’te teröristbaşları konuşamaz” derken, CHP’li Murat Emir “Öcalan için af istemiştir. ‘İmralı canisi’ dediği kişiden çözüm bekliyor. Son derece talihsiz bir konuşmadır” diye konuştu. Mansur Yavaş da “Bunu millet de tarif de affetmez” dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan için yaptığı çağrıya siyasilerden tepki yağdı. CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, “Bahçeli, Abdullah Öcalan için af istemiştir. ‘İmralı canisi’ dediği kişiden çözüm bekliyor. Son derece talihsiz bir konuşmadır” dedi. ABB Başkanı Mansur Yavaş da “Bu ülkede huzurun ve barışın hâkim olması en büyük dileğimizdir. Ama bunun yolu terörist başının Gazi Meclisimiz çatısı altında konuşturulması asla değildir. Millet de tarih de bunu affetmez” dedi.

‘ATATÜRK’ÜN KURDUĞU MECLİS’TE TERÖRSİTBAŞLARI KONUŞAMAZ’

Bahçeli’ye sert tepki gösteren İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ise “Grup toplantısında herkesin maskesini indireceğiz” dedi. Dervişoğlu, Meclis’te teröristlerin konuşamayacağını ifade ederken, “Atatürk’ün kurduğu meclisin kürsüsünden, teröristbaşları ve yardakçıları değil, ancak ve ancak Mustafa Kemal’in mirasçıları konuşabilir” ifadelerini kullandı.

‘ŞEHİTLERİMİZİN AZİZ HATIRASINA AĞIR BİR DARBE’

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan da “Böyle bir şey teklif değil, tahayyül dahi edilemez. Eğer bir muhatap aranıyorsa, Kürt halkının temsilcisi terörist elebaşı değil, siyasi partiler, STK’lar, kanaat önderleri ve bölgedeki vatandaşlarımızdır. Şehitlerimizin kanlarıyla vatan yaptığımız bu topraklarda, teröre asla taviz verilmeyecek, milletimizin birlik ve beraberliği daima korunacaktır” dedi.

‘ALLAH BÖYLE SİYASETİ KAHRETSİN’

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, “Bahçeli terörist başı Öcalan’ın TBMM’de DEM grubunda konuşmasını istedi. Allah böyle siyaseti kahretsin. Bir bebek katili terörist, İstiklal Harbi vermiş gazi TBMM’de DEM grubunda konuşacak. İnanır gibi değil” ifadelerini kullandı.

‘KULAKLARIMA İNANAMADIM’

Tuğrul Türkeş’in kızı Ayyüce Türkeş de Bahçeli’nin açıklamalarından yaptığı paylaşımda, “Kulaklarıma inanamadım. Bebek katili, terörist başını meclise davet edip konuşma yapmasını isteyen ve umut hakkından yararlansın diyen Devlet Bahçeli’yi kınıyorum. Herkes oturduğu koltuğun sorumluluğunu taşımakla mükelleftir. Kimse Başbuğ Alparslan TÜRKEŞ’in koltuğunda oturup teröre yandaşlık yapamaz. TBMM’de yeteri kadar terörist varken bir de onların ele başını meclise sokmak kimsenin haddi değildir. NOKTA” ifadesini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN