New York Belediye Başkanı davasında ismi geçen Sabancı'dan açıklama: Adams'la ilişkim Türk konukseverliğini göstermekten ibaret

New York Belediye Başkanı davasında ismi geçen Sabancı'dan açıklama: Adams'la ilişkim Türk konukseverliğini göstermekten ibaret

New York Belediye Başkanı Erc Adams'ın Türkevi'ne izin verme karşılığında Türk iş insanları ve bürokratlardan rüşvet aldığına dair iddialar sonrası kendisine dava açıldı. New York Güney Bölge Savcısı tarafından hazırlanan iddianamede Türk iş insanları ve bürokratların da ismi geçti. Bunlardan biri de Adams'ın İstanbul'daki oatelinde ağırlayan Demet Sabancı Çetindoğan. İlk kez konuşan Sabancı "Bütün ilişkim Türk konukseverliğini göstermekten ibarettir" dedi.

ABD’de New York’un Demokrat Partili Belediye Başkanı Eric Adams hakkında yürütülen soruşturmada Adams’ın Türk yetkililerden yasadışı bağış ve hediyeler aldığı iddia ediliyor.

Bu bağlamda, St. Regis İstanbul Oteli’nin sahibi olarak ismi geçen Demet Sabancı Çetindoğan, DW Türkçe’ye verdiği demeçte, Adams’a bağış kampanyalarıyla herhangi bir ilgisi olmadığını vurguladı.

Çetindoğan, Türk misafirperverliğini sergilemek amacıyla Adams ve diğer birçok üst düzey konukları ağırladığını ifade ederek, "Belediye Başkanı ile bütün ilişkim daha önce başka birçok üst düzey kişilerle de olduğu gibi Türk konukseverliğini göstermekten ibarettir" dedi.

New York Güney Bölge Mahkemesi tarafından açıklanan iddianamede, Eric Adams’ın Türk iş insanlarından ve yetkililerden aldığı hediyelerin yanı sıra, Türk yetkililere çeşitli konularda yardımcı olduğu iddia ediliyor. Çetindoğan’ın ismi iddianamede geçmese de, "St. Regis İstanbul’un sahibi varlıklı iş kadını" olarak yer alıyor.

ABD'de vatandaş olmadan, dolayısıyla oy kullanma hakkına sahip olmadan bir siyasi kampanyaya doğrudan veya dolaylı olarak bağış yapılamıyor.

YÜKSEK İNDİRİMLİ KONAKLAMALAR İDDİANAMEDE YER ALDI

İddianamede, Adams’ın St. Regis İstanbul’da aldığı ücretsiz ya da yüksek indirimli konaklamaların, 2021 seçim kampanyasına katkı olarak değerlendirildiği belirtiliyor. Özellikle, Adams’ın 2017’de İstanbul’da yaptığı bir seyahatte, otelin Bentley Suiti’nde konakladığı ve 7 bin dolar civarı tutması gereken iki gecelik rezervasyonu 600 dolardan daha az bir ödeme yaptığı öne sürülüyor.

'GÖNÜLLÜ OLARAK KONUKSEVERLİK GÖSTERMEYE ÇALIŞTIM'

Yaptığı açıklamada ulusal ve uluslararası alanda Türkiye'nin tanıtımına gönüllü hizmet veren bir iş insanı olduğunu vurgulayan Demet Sabancı Çetindoğan "Türkiye karşıtı propagandalar karşısında; önyargıları ve yanlış tarihi birikimleri silmek, kültürler arası diyaloğu geliştirmek amacıyla hiçbir karşılık beklemeksizin her zaman gönüllü olarak konukseverlik göstermeye çalıştım" yanıtını verdi.

Ayrıca, Çetindoğan, birçok sivil toplum faaliyetinde yer aldığını ve bugüne kadar ağırladığı ünlü isimler arasında"Prenses Michael of Kent, Prens Edward (Edinburg Dükü), Colin Powell, Madeleine Albright, Oprah Winfrey, Prenses Marie Gabrielle de Savoie, Prens ve Prenses Liechtenstein, Prens Michael of Yugoslavia, Kontes Karin Sassoli de Bianchi de Medici, Michael Kors, Roberto Cavalli'nin gibi isimlerin bulunduğunu belirtti.

Demet Sabancı Çetindoğan, Eric Adams ile 2016 yılında Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'nde düzenlenen "İpek Yolu" konulu sempozyuma Türk iş insanları, akademisyenler ve Nobel Ödülü sahibi Aziz Sancar ile birlikte davet edildiğini ve bu toplantıda o sırada Brooklyn Belediye Başkanı ve konuşmacı olan Eric Adams ile tanıştığını belirtti.

New York'ta 18 Eylül 2017'de düzenlenen toplantıda ise Turkey – ONE Derneği olarak "Mozaik Yolu" projesiyle Prof. Dr. İlber Ortaylı ile birlikte Türkiye'nin tanıtımına katkı sağlamak için bulunduğunu dile getiren Çetindoğan, "Bu toplantıda da Belediye Başkanı Eric Adams ve davetlilerle birlikte Brooklyn Müzesi gezildi. Laura Bush'un da katıldığı toplantıda aynı gün 18 Eylül 2017'de kendisi Global Hope Coalition'a konuşmacı olarak davet edildi" bilgilerini verdi.

'TOPLANTILARDA BAĞIŞ KAMPANYALARI SÖZ KONUSU OLMADI'

Demet Sabancı Çetindoğan, 2019'da İstanbul'a gelen Belediye Başkanı'na Türk misafirperverliğini göstermek amacıyla sadece indirim uygulandığını belirtti.

Çetindoğan, "New York Belediye Başkanı olduğunda ise gönderdiğim tebrik mesajı kendisiyle son kontağım olmuştur. Yazıldığı gibi asla bu toplantılarda bağış kampanyaları söz konusu olmamıştır. Bu konuda Belediye Başkanı ile bütün ilişkim daha önce başka birçok üst düzey kişilerle de olduğu gibi Türk konukseverliğini göstermekten ibarettir" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN