Mustafa Bozbey'den belediye gelirlerinin yarısını kesen iktidara tepki: Zamanlama manidar

Mustafa Bozbey'den belediye gelirlerinin yarısını kesen iktidara tepki: Zamanlama manidar

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, bu ayki vergi gelirlerinin yarısının vergi ve SGK borçları için kesildiğini duyurdu. KARAR’a konuşan Bozbey, kendi dönemlerine ait borç bulunmadığını, borcun tamamının geçmiş döneme ait olduğunu söyledi. Böylesi yüksek miktardaki kesintinin ilk kez uygulandığını vurgulayan Bozbey, “Bu zamana kadar yapılmamış bu girişimin şu an yapılması, elbette bir takım soru işaretlerini de akıllara getiriyor" dedi.

BÜŞRA CEBECİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Öyle 25 kuruşa simit yok. Milletin varlığını değişik yerlerde harcamaya müsaade yok” diyerek belediyelerin birikmiş borçlarının tahsilatının bir an önce yapılacağını duyurmuştu. Erdoğan’ın bu sözleri, son yerel seçimde pek çok belediyenin CHP’ye geçmesiyle ilişkilendirildi ve CHP Lideri Özgür Özel Erdoğan’ın bu açıklamasına “CHP’li belediyelerdeki tüm camilerin elektrik trafolarının, ortak kullanım alanlarının tamamını sana veriyoruz. Al bunları düş yakamızdan, millete hizmet etmemize engel olma” diyerek cevap verdi.

BELEDİYE 47 SONRA İLK KEZ CHP’YE GEÇTİ

Beklenen borç tahsilatlarından biri Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde (BBB) gerçekleşti. BBB’nin vergilerden oluşan aylık gelirlerinin yüzde 51’i birikmiş SGK ve vergi borçları için kesintiye uğradı. Duruma tepki gösteren Mustafa Bozbey, afete hazırlık için bütçe yaratmaya çalıştıkları dönemde bu kesintinin gerçekleşmesine tepki gösterdi. Bozbey, “Bu kesintilerden dolayı birçok belediye bırakın zorunlu hizmetleri yapmayı, personel maaşlarını dahi ödeyemez duruma gelecek” dedi.

KARAR’a konuşan Bozbey, “Biz tüm belediyeler adına vergilerin ve SGK borçlarının hem ertelenmesini hem de yapılandırılmasını önermiştik. Ne yazık ki böyle bir durumla karşılaştık” dedi ve belediyenin yaklaşık 1 milyar 14 milyon 752 bin 431 lira olan aylık gelirinden toplam 517 milyon 120 bin 693 liranın kesildiğini, bunun da gelirin yüzde 51’ini oluşturduğunu söyledi.

Bozbey, kendi başkanlık döneminde herhangi bir borcun olmadığının, bu kesintinin geçmiş dönemdeki belediyelere ait borçlar olduğunun altını çizdi ve bu kesintilerin CHP’li belediyelerin faaliyetlerini engellemek için uygulandığını ancak bunların sonucunda halkın zor durumda kaldığını belirtti.

47 yılın ardından CHP Bursa’da ilk kez seçimi önde bitirdi ve belediye CHP’ye geçti. Bursa’da yaşanan bir diğer ‘ilk’ ise böylesi miktarda bir kesinti…

Bozbey, bu durumun soru işaretlerine yol açtığını şu sözlerle anlattı:

“Bu borcun şimdi kesilmesi düşündürücü. Böylesi yüksek miktarda kesinti Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne ilk kez uygulanıyor. Geçmişte SGK ve vergi borcuna ilişkin yapılmamış bu girişimin şu an yapılması, elbette bir takım soru işaretlerini de akıllara getiriyor. Olumsuz düşünmek istemiyoruz ancak kamu alacaklarının şimdi gündeme getirilmesinin amacı nedir? Göreve geldiğimiz günden bu yana devlete olan her türlü yükümlülüğü yerine getirmemize rağmen karşılaştığımız olumsuz tavır, Bursa halkına yapılacak hizmetleri engellemekten başka bir şeye yaramaz”

5 Belediyeden kesilen borç tutarı aslında borcun tamamının ilk taksidi ve borcun tamamı iki taksitte ödenecek. Bu da önümüzdeki ay da Bursa Büyükşehir Belediyesi'nden kesinti yapılacağı anlamına geliyor.

Bu durumu Bozbey ilk olarak 30 Eylül’de gerçekleşen Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında gündeme getirmişti ve 5 milyarlık ek ödenek raporu oylamaya sunulmuştu. Bozbey, bu ek ödeneğe neden ihtiyaç duyduklarını da burada bu borçla açıkladı. Bozbey, geçmiş dönemlerden yaklaşık 841 milyon 716 bin lira belediyenin vergi borcu olduğunu, bu borcun 517 milyon 120 bin 693 lirasının bu ayki vergi gelirinden kesildiğini duyurdu ve “Bu durum en hafif tabirle, bu ay müteahhitlere 517 milyon 120 bin 693 lira civarında ödeme olmayacağı anlamına geliyor. Hizmetlerimiz bahanelerle engellenmeye çalışılıyor” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN