Müsilaja karşı bakanlıktan yoğun denetim: 7 binden fazla işletmeye 2 milyar lira ceza verildi, 403 tesis faaliyetten men edildi

Müsilaja karşı bakanlıktan yoğun denetim: 7 binden fazla işletmeye 2 milyar lira ceza verildi, 403 tesis faaliyetten men edildi

Bakanlığın Marmara Denizi'nde müsilaj tehlikesine karşı denetimleri devam ediyor. 2024 yılında yaklaşık 12 bin çevre denetimi gerçekleştirildi. Mevzuata aykırılık tespit edilen 7 bin 482 işletmeye, 2 milyarın üzerinde idari para cezası uygulandı. 403 işletmenin faaliyetlerine son verildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri, 2021'de ortaya çıkan ve azalsa da tamamen ortadan kaybolmayan müsilaj tehdidine karşı Marmara Denizi'nde denetimlerini sürdürüyor. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) İzleme ve Çevre Denetimi Daire Başkanı Barış Ecevit Akgün, su altı görüntülerine göre şu anda Marmara'nın muhtelif bölgelerinde ve su kolunda 5 metre ile 25 metre arasında müsilaj tespit edildiğini söyledi.

Akgün, 2014 yılından beri TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) iş birliğiyle ve diğer deniz bilimleri enstitülerinin katılımıyla 425 noktada çalışma yürüttüklerini; Marmara Denizi içinde, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü ile Marmara Bütünleşik Modelleme sisteminin çalışıldığını açıkladı. Akgün, "Son izleme sonuçlarına göre en büyük sıkıntımız, çözülmüş oksijen ve Marmara Denizi'nde azot ve fosfor yükünün devam etmesi." diye konuştu.

6.jpg
Barış Ecevit Akgün

1 YILDA 2 MİLYARDAN FAZLA PARA CEZASI UYGULANDI

Akgün, çevre denetimlerini sürdürdüklerini dile getirerek, "2024 yılında yaklaşık 12 bini Marmara Bölgesi'nde olmak üzere 63 bine yakın çevre denetimi gerçekleştirdik. Bu denetimlerde, çevre mevzuatına aykırı faaliyet gösterdiğini tespit ettiğimiz 7 bin 482 işletmeye, 2 milyarın üzerinde idari para cezası uyguladık. Aynı zamanda 403 işletme için de faaliyetten men kararı aldık." bilgilerini verdi.

2 YILDA 56 BİN GEMİ DENETLENDİ

Öte yandan Marmara Denizi'nde ve İzmit Körfezi'nde son 2 yılda 56 bin gemi denetimi yapıldı. Deniz kirliliğine sebep olduğunu tespit edilen 149 deniz aracına 1 milyar 63 milyon lira idari para cezası uygulandı.

İHLAL EDEN İŞLETMELER HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Akgün, "Marmara Denizi'ne kıyısı olan 7 ilde, mevzuatta belirtilen sınır değerlerinin üzerinde atık su deşarj ettiğini ve çevre kirliliğine neden olduğunu tespit ettiğimiz işletmeler hakkında çevre kanunundaki faaliyetten men dahil, idari yaptırımları kararlılıkla uygulayacağız. Aynı zamanda 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında da gerekli kovuşturmanın yapılması için suç duyurusunda bulunacağız." ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN