Seçim sürecinde ‘Kaldıracağız’ denilen ancak sandık kalkınca unutulan mülakat ayıbı atanamayan bir öğretmeni daha hayattan kopardı. Giresun Yağlıdere’de yaşayan Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Emine Sarıaydın, 84 puan almasına rağmen atanmadı. Yaşadığı zorlu süreci atlatamayan Sarıaydın jandarmayı arayarak ‘Ailem sorumlu değil’ dedikten sonra yaşamına son verdi.
MERVE ŞİŞMAN
14 ve 28 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı ile Parlamento seçimleri öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, her yıl binlerce mağdur yaratan mülakat için “Liyakata göre atama yapılacak. Mülakat kaldırılacak” dedi. Ancak Cumhurbaşkanı’nın seçim vaadi sandık kalkınca unutuldu. Aradan geçen 2 yıl içinde mağdur sayısı da katlandı.
Öğretmenler, yazılı sınavlarda yüksek not alan binlerce aday, sözlü puanlarının ardından elendi. Seçim öncesi kaldırılacağı vaadedilen ancak uygulanmasından vazgeçilemeyen mülakat sistemine son verilmesini isteyen mağdurlar ne siyasette ne yargıda ne de medyada seslerine karşılık bulabildi.
Ehliyet ve liyakat ölçülerinin devreden çıktığı mülakat sisteminde bir öğretmen daha intihar etti. Giresun Yağlıdere’de yaşayan Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Emine Sarıaydın, 7 aydır 2024 KPSS puanıyla atama beklerken atama sürecinde girdiği stres sonucunda intihar etti. Emine Sarıaydın’ın sınav sonucu 23 Ağustos 2024 tarihinde açıklanmıştı. Sarıaydın’ın ÖSYM sonuç belgesinde P-121 puanı bölümünde aldığı puanın 84,63 aldığı kayıtlara geçti. Atanamayan Sarıaydın yaşamına son verdi. Sarıaydın’ın intihar etmeden önce ise jandarmayı arayarak ‘Ailem sorumlu değil’ yanıtını verdiği öğrenildi. Sarıaydın’ın KARAR’a konuşan yakın arkadaşı ise sınavdaki soru iptalleri sonrasında sıralamasının geriye düştüğünü, atama sürecinde strese girdiğini ve bu yüzden intihar ettiğini öne sürdü.
Maalesef üniversite mezunlarında aşırı yığılma var ve bu mezunların çoğu işsiz. Her evde bir işsiz dünyada eşi benzeri olmayan ucube KPSS sınavına hazırlanarak gençliğini heba ediyor. 1 milyona yakın öğretmen adayı atama bekliyor, en az 3 milyon mühendis işsiz toplamda büyükşehir nüfusu kadar fakülte mezunu işsiz geziyor. Üniversiteler Ali Baba'nın çiftliğine dönmüş Türkiye'ye 208 tane üniversite haddinden fazladır. Derhal en az %60'ı kapatılıp modern teknolojiyle donatılmış Meslek Liseleri kamp
Yanıtla (10) (1)Yüksek tahsil mecburi değil.
Yanıtla (3) (2)Devlet her kese iş vermek zorunda değil. İhtiyaç olduğunda da bir şekilde istihdam ediyor. Bu arkadaşlar Edebiyat sahasında devletin ihtiyacı olmadığını bile bile niçin edebiyat okuyorlar? Hukuk okusunlar, Tıp okusunlar, bağımsız çalışsınlar, devletin işine tenezzül etmesinler.
Piyasada iş bulamamış mı? Editörlük, yayıncılık, metin yazarlığı, bir sürü iş açık. Millet düzgün metin yazacak adam bulamıyor.
Bu hanım kızımıza Allah rahmet etsin. Keşke okumasaydı. Ya
çok üzücü çok....ya gençler yapmayın dik durun direnin umut her zaman var ...emek ver sonuç? hak verilmez alınır unutmayın diye düşünüyorum.
Yanıtla (8) (0)Dünyada en büyük zulümler malesef Müslüman ülkelerinde yasaniyor!
Yanıtla (25) (0)Dünyada bir tane Müslüman ülkesinde insanca yasanmiyor.
En son okuduğu kitap Cin Ali olan, ilkokul mezunu olup eğitimli insan düşmanı olanlar bu insanların emeğini bilemez. Seçimde oy isteyip mülakatı kaldırmadılar, AKP'ye oy yok.
Yanıtla (26) (0)Adalet Adalet Adalet bizim diyarda unutulan bir nimet. Rabbım hesabını ahirete bırakmasın.
Yanıtla (18) (0)kul hakkı yiyenlerin yeri cehennemdir.eğer inanıyorlarsa.
Yanıtla (19) (1)Hesabını veren kimse duydunuz mu? 10 günde çözeceğiz dendikten sonra 3 ay geçti (Bolu yangını) tık var mı?
Yanıtla (22) (0)haksızlığa uğramak intihar için gerekçe değildir. Fakat, akıl yoksunluğu ve depresyona sebep olur ki bu da işte böyle sonuçlar doğurur...Allah rahmet eylesin...
Yanıtla (9) (10)Bir ömür verdiği emeği bir kaç dakikalık mülakatla bir tutup mülakat yaptıran sorumlular bu vicdani sorumluluğu nasıl taşıyacaklar acaba. Yazık değil mi bu pırıl pırıl onurlu gençlere.
Yanıtla (20) (0)..sınavsız gönül rahatlığıyla bavulunu hazırlayacak Eylül'de görevine başlayacak" diyerek dönemin Anasol-m hükümetini eleştirmişti. O zaman atama bekleyen öğretmen sayısı 82 bin kişiydi bugün 1 milyona dayanmış vaziyette. Böyle giderse 20 yıl sonra 20 milyon üniversite mezunu KPSS sınavına girecek. Evlilik ve çocuk yapma oranları düşerken boşanmalar tavan yaptı. Böyle giderse Türkiye'nin 20-25 yıl sonrası felakettir. Türkiye'de üniversite sayısını 60-70'e düşürüp kaliteyi arttırmak elzemdir.
Yanıtla (19) (0)..üniversite ve mezunlarındaki aşırı yığılmanın önüne geçmek için arz talep dengesini gözeterek YÖK ve üniversiteleri yeniden yapılandırması gerekmektedir. Bulgaristan'ın dahi denklik vermediği üniversiteler derhal kapatılmalı, sayın Cumhurbaşkanımızın 2002'de seçim mitinglerinde söylediği hala kulaklarımda "KPSS'de neymiş, hem üniversite okutacaksın hem de dur bakalım şu sınavıda geçte seni atayayım diyeceksin. Olmaz öyle şey inşallah biz iktidar olduğumuzda KPSS'yi kaldıracağız. Öğretmenler..
Yanıtla (9) (0)...kampüslerine dönüştürülmeleri elzemdir. Geçen okudum Ağrı'da bir Meslek Lisesi (kimya, mobilya, metal işleri, tesisat doğal gaz dönüşüm işleriyle) bir yılda 52 milyon lira ciro yapmış. Türkiye'de hangi üniversitenin 52 milyon lira cirosu var. Artık üniversiteler ve işsiz gezen milyonlarca mezun devletin beka sorunu haline gelmiştir ki bu sorun hükümetide bitirecek zira üniversitelerden ve mezunlarından %15 bile oy çıkmaz. Hükümetin acil eylem planını yaparak Türkiye'de kanayan yaraya dönen..
Yanıtla (7) (0)İnsanlarımıza bu zulmü yapanları Rabbim affetmesin.
Yanıtla (13) (0)Allah rahmet eylesin...
Yanıtla (3) (0)Bu puan 2024 alımları için geçerli ise
Yanıtla (17) (1)Edebiyatta 2024'te 796 kişi alınmış 516. olmuş.
Hesap ahirete kaldı
Devleti yönetenler ...................................................................................