Mısır anızı altın gibi kıymetli olacak! Çiftçiler firmalara satıyordu: Bedava elektrik üretiliyor, üzerine para ödeniyor

Mısır anızı altın gibi kıymetli olacak! Çiftçiler firmalara satıyordu: Bedava elektrik üretiliyor, üzerine para ödeniyor

Mısır anızının değeri altın gibi kıymetli olacak! Çifçiler firmalara satıyordu! Hem bedava elektrik üretiliyor hem üzerine para ödeniyor...

Batman'da çiftçilerin mısır hasadı sonrası kalan anız, biyoyakıt üretiminde kullanılarak hem ekonomiye hem de çevreye önemli katkılar sağlıyor. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, çiftçilerin biyoyakıt firmalarıyla iş birliği yapmalarına olanak tanıyarak, anızların enerji üretiminde kullanılmasının önünü açtı. Böylece, anız yangınlarının önüne geçilirken, çiftçiler de ek bir gelir elde ediyor.

60 BİN DÖNÜMDE MISIR ÜRETİMİ

Batman Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aydın, kentte 1 milyon dönüm tarım arazisinin bulunduğunu ve bu arazilerin 60 bin dönümünde dane mısır üretimi yapıldığını belirtti. Mısır hasadının sürdüğünü ifade eden Aydın, bu süreçte ortaya çıkan anızların toplanarak biyoyakıt firmalarına satıldığını söyledi.

ANIZ YANGINLARINDA BÜYÜK AZALMA

Son üç yılda anız yangınlarında büyük bir düşüş sağlandığını vurgulayan Aydın, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nün bu alandaki çalışmalarının etkili olduğunu belirtti. Aydın, "3 yıldır anız yakılması büyük oranda azaldı. Tabii burada müdürlüğümüz personellerinin yoğun bir çalışması var. Müdürlüğümüz vasıtasıyla çiftçilerle biyoyakıt firmalarını buluşturduk. Anızların değerlendirilmesi ve ekonomiye kazandırılasını, bu sayede toprağa, insana ve çevreye zarar vermemesini amaçladık. Firma elemanları burada anızları topluyorlar. Anızları götürüp enerji santrallerinde biyoyakıt hammaddesi olarak değerlendiriyor" dedi.

ÇİFTÇİLERE EK GELİR, ÇEVREYE TEMİZ HAVA

Anızların enerji firmaları tarafından toplanmasının, çiftçilere ek bir gelir sağladığını ve çevreye zarar vermeden değerlendirilmesini sağladığını belirten Aydın, “Bizim de arzu ettiğimiz budur. Ayrıca Batman halkı da temiz bir havaya kavuşuyor. Anızın toplanmasıyla toprağın sürülmesi de kolay oluyor. Çünkü anız olduğu zaman toprağı sürmek zordur. Çiftçi de bunu biliyor. Bundan dolayı toplanması çiftçiye ve enerji üreten firmalara fayda sağlamaktadır” şeklinde konuştu.

ENERJİ FİRMASI ANIZLARI ELEKTRİK ENERJİSİNE DÖNÜŞTÜRÜYOR

Enerji firması yetkilisi Emrullah Çakar, tarımsal atıklardan enerji ürettiklerini ve Batman'daki mısır saplarını elektrik enerjisine dönüştürdüklerini açıkladı. Çakar, “Mısır saplarını önce kırıcı işleminden geçiriyoruz. Daha sonra tırmıklayarak teknolojik makinelerle toplayıp, balya yapıyoruz. Daha sonra anızları Mardin'de bulunan işletmemizde elektrik enerjisine dönüştürüyoruz. Anızı topladığımız zaman çiftçileri bir yükten kurtarıyoruz. Çiftçilerin tarlalarını temizliyoruz. Ayrıca çiftçilerimize dekar başına 70 lira ödeme yapıyoruz” dedi. Çakar, ayrıca her dekar için çiftçilere 70 lira ödeme yaptıklarını da sözlerine ekledi.

Mısır üreticisi Şafi Çam, sistemin kendilerine büyük kolaylık sağladığını belirterek, “Biz anızı topladığımız zaman bizim için ayrıca bir maliyet oluyor. Bu sistem sayesinde bu maliyetten de kurtuluyor. Sistemden memnunuz” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN