Memur-Sen ve bağlı sendikalar, kamu görevlilerinin maaş artışları ve gelir adaleti taleplerini Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde gerçekleştirdikleri eylemle dile getirdi. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, enflasyonun alım gücünü düşürdüğünü belirterek, yüzde 11,54'lük maaş artışının yetersiz olduğunu vurguladı. Yalçın, kamu görevlilerine refah payı verilmesi gerektiğini ifade etti.
Memur-Sen ve bağlı sendikalar, kamu çalışanlarının maaş artışları ve gelir adaleti taleplerini dile getirmek amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde bir araya geldi. Eyleme yaklaşık 200 sendika üyesi katıldı.
“REFAH PAYI TALEBİMİZLE BURADAYIZ”
Eylem sırasında, "İnsanca yaşam için memura refah payı", "Emeğimi hor görme, enflasyona ezdirme" sloganları atan grup, pankartlarla taleplerini dile getirdi. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, yıllık enflasyon oranının yüzde 44,38 olduğunu hatırlatarak, hissedilen enflasyonun açıklanan rakamlarla uyuşmadığını belirtti.
Yalçın, "Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde sesimizi duyurmak, yüzde 11,54’lük maaş artışına karşı refah payı talebimizi dile getirmek için buradayız. Sabit gelirlerin zorunlu harcamalarına gelen zamlar karşısında mevcut artış oranı yetersizdir." dedi.
“YILBAŞINDA EKMEĞE YÜZDE 25 ZAM, KİRALARA YÜZDE 60 ARTIŞ”
Yüksek enflasyonun vatandaşların hayatına her alanda yansıdığını söyleyen Yalçın, gıda, enerji ve kira gibi temel ihtiyaçlarda ciddi fiyat artışları yaşandığını belirterek
"Bir yılda doğalgaz yüzde 60, elektrik ve akaryakıt yüzde 40 artarken, market fiyatları yüzde 100’e varan zamlarla vatandaşın alım gücünü düşürüyor. Yılbaşından itibaren ekmeğe yüzde 25, kiralara ise yüzde 60 zam yapıldı. Sabit gelirli vatandaşların bu şartlarda yaşadığı darlığı anlamak için enflasyonu faturayı ödeyenlere sormak gerekiyor." ifadelerini kullandı.
“REFAH PAYI VE ZAM VERİLSEYDİ BU TARTIŞMA OLMAZDI”
7. Dönem Toplu Sözleşme kapsamında önerdikleri zam oranlarının dikkate alınması gerektiğini söyleyen Yalçın, şu ifadeleri kullandı:
"İlk altı ay için yüzde 15 zam ve yüzde 10 refah payı talebimiz karşılansaydı, bugün bu tartışmalar yaşanmayacaktı. Yetkililer, düşük maaş artışıyla enflasyonu kontrol edebileceklerini düşünüyorlar ancak bu yöntemle başarı mümkün değil."
“MAAŞ KAYIPLARI TELAFİ EDİLMELİ”
Kamu çalışanlarının devletin yükü değil, ekonominin önemli bir unsuru olduğunu belirten Yalçın, maaş kayıplarının telafi edilmesi gerektiğini belirterek,
"15 Ocak’ta maaşlara refah payı eklenmeli, alım gücü iyileştirilmeli. Toplu sözleşme masasında teklif ettiğimiz oranlar hayata geçirilmeli. Aksi takdirde sorun daha da büyür ve alınan tedbirler yetersiz kalır." diye konuştu.