MEB Akademi Giriş Sınavı'nın detayları belli oldu

MEB Akademi Giriş Sınavı'nın detayları belli oldu

Öğretmenlik Mesleği Kanunu uyarınca öğretmen adaylarının Milli Eğitim Akademisi'ne kabulü, 13 Temmuz 2025’te ÖSYM tarafından düzenlenecek MEB-AGS sonuçlarına göre yapılacak. Sınav, 2025 Akademi Giriş Sınavı ve Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi olmak üzere iki oturumdan oluşacak.

Öğretmenlik Mesleği Kanunu uyarınca, öğretmen adaylarının Milli Eğitim Akademisi'ndeki hazırlık eğitimine kabulü, 13 Temmuz 2025'te Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenecek olan "Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı" (MEB-AGS) sonuçlarına göre yapılacak.

YENİ DÜZENLEME 7528 SAYILI KANUN İLE GELDİ

10 Ekim 2024 tarihli ve 7528 sayılı Öğretmenlik Mesleği Kanunu kapsamında, öğretmen olarak atanacakların, öğretmenlik mesleğine kaynak teşkil eden en az lisans düzeyindeki bir yükseköğretim programından mezun olmaları ve Milli Eğitim Akademisi'nde verilecek hazırlık eğitimini başarıyla tamamlamaları gerekecek. Bu kapsamda öğretmen seçme sürecine MEB-AGS sınavı da eklendi.

MEB-AGS sınavı iki ayrı oturumdan oluşacak: 2025 Akademi Giriş Sınavı (AGS) ve 2025 Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT). Her iki oturumdan alınan puanlar belirlenen kriterler doğrultusunda birleştirilerek MEB-AGS puanı oluşturulacak.

PUANLAMA SİSTEMİ

Almanca, Arapça, Çince, Fransızca, Farsça, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Rusça ve İngilizce öğretmen adaylıkları için ise AGS ve Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı (YDS veya e-YDS) esas alınacak. Buna göre, AGS puanının yüzde 50'si ile YDS puanının yüzde 50'sinin toplanmasıyla adayların MEB-AGS puanı hesaplanacak.

Bu kapsamda yabancı dil alanında puan hesaplaması yapılırken adayların aynı yıl ve AGS'den önce girdikleri YDS veya e-YDS puanlarından en yüksek olan sınav notu kullanılacak.

ÖABT ya da YDS uygulanması planlanmayan diğer öğretmen adaylıkları için de MEB-AGS puanı, sadece AGS ile oluşturulacak.

SINAVIN KAPSAMI

Öğretmen adaylarına, MEB-AGS kapsamındaki AGS'de 80 soru sorulacak.

Sınav, sözel ve sayısal yetenek, tarih, Türkiye coğrafyası, eğitimin temelleri ve Türk milli eğitim sistemi ile mevzuatı (Anayasa, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu, 7528 sayılı Öğretmenlik Mesleği Kanunu) konularını kapsayacak.

ÖABT oturumu ise adayların alan bilgisine yönelik olmak üzere 50 sorudan oluşacak.

Öte yandan, sınava ilişkin detaylı açıklamaların ilerleyen günlerde ÖSYM tarafından yapılması bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN