'Öğrenci işçi' gelirinde rekor: Meslek liseleri ucuz iş gücü haline mi getiriliyor?

'Öğrenci işçi' gelirinde rekor: Meslek liseleri ucuz iş gücü haline mi getiriliyor?

MESEM programıyla yıl sonuna kadar bir milyon 'öğrenci işçi' yaratmayı hedefleyen Milli Eğitim Bakanlığı, hedefine yıl sonu gelmeden ulaştı. MESEM'e kayıtlı öğrenci sayısı 1 milyon 200 bini geçti. Bakan Özer, mesleki ve teknik anadolu liselerinin döner sermaye işletmesi kapsamında, 2022 yılının ilk 11 aylık döneminde gelirini 1 milyar 955 milyon liraya yükselterek yeni bir rekor kırdığını duyurdu.

Meslek liselerinde uygulanan ve son günlerde oldukça dikkat çeken Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) programının sonuçları giderek görünür olmaya başladı. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, mesleki ve teknik anadolu liselerinin döner sermaye işletmesi kapsamında, 2022 yılının ilk 11 aylık döneminde gelirini 1 milyar 955 milyon liraya yükselterek yeni bir rekor kırdığını duyurdu.

MESEM uygulamasıyla 2023 yılı bitmeden 1 milyon 'öğrenci işçi' yaratmayı hedefleyen Milli Eğitim Bakanlığı, hedefini gerçekleştirdi ve öğrenci işçi sayısı 1 milyon 200 bin rakamının üzerine çıktı. Bu uygulamayla 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerine asgari ücretin en az yüzde 30'u, 12. sınıftaki öğrencilere de asgari ücretin en az en az yüzde 50'si kadar maaş veriliyor.

Bakan Özer, yaptığı yazılı açıklamada, iş gücü piyasasının ihtiyaç duyduğu insan gücünü yetiştiren bir mesleki eğitim sistemi ile Türkiye'yi eğitimde çok daha ileri noktalara taşımayı amaçladıklarını belirterek, "Geçmişte katsayı uygulamaları gibi müdahaleler, meslek liselerinin itibar kaybına uğramasına yol açmıştı. Yaptığımız iyileştirmelerin çok boyutlu olması, kısa sürede sonuç almamıza katkı sağladığını görmek bizi son derece mutlu ediyor. Düşünün, bir zamanlar kimsenin gitmek istemediği meslek liseleri, şimdi elde ettikleri üretimden 2 milyar lira gelirle ülke ekonomisine katkı sağlayan bir yapıya dönüştü" dedi.

ÖĞRENCİLERİN EMEĞİNDEN YAKLAŞIK 2 MİLYAR LİRALIK GELİR

Meslek liselerinin yaptıkları üretimden bu ay önemli oranda gelir elde ettiklerini vurgulayan Özer, "Döner sermaye işletmesi olan mesleki ve teknik eğitim kurumlarımızın 2021 yılının ilk 11 aylık geliri 707 milyon 709 bin lira iken bu miktarda yüzde 176 oranında artış sağlanarak 2022 yılının ilk 11 aylık gelir toplamları, 1 milyar 955 milyon liraya, yaklaşık 2 milyar liraya ulaştı. Bakanlık olarak bizim 2022 yılındaki hedefimiz 1 buçuk milyar liralık üretim kapasitesine ulaşmaktı, zaten hedeflediğimiz bu üretim kapasitesini geçen ay aşmıştık" ifadelerini kullandı.

Özer, döner sermaye kapsamında elde edilen bu gelirden öğrenci ve öğretmenlerin de yararlandığına dikkat çekerek, "Bu üretim, hem öğrencilerin öğrenme süreçlerine hem de ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Bu bağlamda 2022 yılının ilk 11 ayında elde edilen 1 milyar 955 milyon liralık gelirden öğrencilerimiz 94 milyon 332 bin TL; öğretmenlerimiz de 206 milyon 608 bin TL olmak üzere toplam 301 milyon lira pay aldı" dedi.

ÜCRET ALAMADIĞINI SÖYLEYEN ÖĞRENCİLER DE VAR

Çocuklara ödenen ücretler İşsizlik Fonu’ndan işletmelere aktarılıyor. Bazı işyerlerinin devletten ödenekleri aldığı halde çocuklara beklenenin altında ya da hiç ödeme yapmadığı, “ödenek gelmedi” gibi geçiştirmelerle başka bir mağduriyete de neden olduğu yönünde şikayetler çeşitli öğrencilerden geliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN