Manavın en pahalısında son 40 gün! Ürünler piyasaya girecek, fiyatlar bir anda düşecek

Manavın en pahalısında son 40 gün! Ürünler piyasaya girecek, fiyatlar bir anda düşecek

Son zamanlarda yüksek fiyatıyla dillerden düşmüyor Adana ve Mersin'de başlayacak hasat Umut oluyor. Gelecek toplanmaya başlayan erkenci ürünlerin piyasaya girmesi ile birlikte fiyatlarda düşüşe geçecek.

Adana ve Mersin'de yetiştirilen limonlar Türkiye'nin ihtiyacını da karşılıyor. Türkiye'de ortalama yılda 1,5 milyon ton limon üretimi olduğunu söyleyen Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, Adana ve Mersin'in %82'lik ihtiyacı karşıladığını aktardı.

Hava şartlarının iyi gitmesi ile birlikte Türkiye'de 1,8 milyon ton rekolte elde edildiğini aktaran Doğru, üretici ülkelerde de rekoltenin yüksek olması nedeniyle limonun dış pazara satılamadığını ve ürünün kilogramının dalında 4 TL'den 30 kuruşa kadar düştüğünü hatırlattı.

TONLARCA ÜRÜN TOPLANACAK

Geçtiğimiz sene dallarda çok fazla limon kalması ağaçları yorarken bu yıl hava şartlarının geçtiğimiz yıla göre daha normal olduğu belirtildi. Doğru, sezonda 1,3-1,4 milyon ton limon hasadı beklentisi olduğunu söyledi. Dönem itibariyle piyasada limon fiyatlarının yüksek seyrettiğini aktaran Doğru, bunun sebebinin geçtiğimiz yıl depolama dönemindeki yüksek sıcaklık olduğunu vurguladı.

Turfanda limon hasadıyla fiyatların dengelenmesi öngörülüyor

Doğru, geçtiğimiz sene limonların depolara konulacağı Ekim ve Kasım aylarında hava sıcaklıklarının çok yüksek olmasının kalitede bazı sorunlara neden olduğunu aktardı. Depolanan limonda çok fazla bozulmalar olduğunu işaret eden Doğru, %40-55 arasında fire oranı olduğunu aktardı. Ağustos 15'i itibariyle Adana ve Mersin bölgesinde erkenci limonların hasat edildiğini ifade eden Doğru, şu sözleri aktardı:

“Şurada 40 günlük bir süre kaldı. Evet fiyatlar yüksek ama Türkiye'de hem ihracata hem de iç piyasaya yetecek kadar limon rekoltesi bekliyoruz. Bu 40 günlük fiyatlar yüksek seyredebilir. Yatak limonun depodaki çürümesinden, depolanmış malın bir miktar azalmasından ve fireden kaynaklı ama 40 gün sonunda turfanda limon pazara girdiği anda limon fiyatları dengelenecektir. Tüketicilerimize buradan çağrıda bulunalım; 40 gün boyunca biraz sabır istiyoruz. Turfanda limon üretimine emek veren çiftçimizin emeğinin heba olmaması için bunun piyasada kötüye kullanılmaması için şu anda 40 gün boyunca biraz sabredip turfanda limonun çıkmasını bekleyeceğiz."

Limon hasadında yük kadınlarda

FİYATLAR DÜŞÜŞE GEÇECEK

Limon üreticisinin maliyetlerinin arttığına dikkat çeken Doğru, 8-10 TL'ye limon tüketilebileceğini aktardı. 100 - 200 TL'den daha aşağı makul fiyatlar olacağını vurgulayan Doğru, rekoltenin geçtiğimiz seneden daha az olacağını vurgulayarak bu sene limonu geçtiğimiz seneden daha yüksek fiyatla tüketeceğimizi aktardı.

Karataş ilçesi Bebeli Mahallesi'nde 100 dönüm alanda erkenci limon üretimi yapan Ali Hikmet Aksu, yaklaşık 500 ton limonun dalda kaldığını ve döküldüğünü söyledi. 40 güne kadar daldaki Turfanda limonun piyasaya gireceğine işaret eden Aksu, fiyatların daha dengeli olacağını belirtti. Mevcut limon üretiminin hem iç hem de dış piyasaya yetecek kadar olduğuna dikkat çeken Aksu önümüzdeki 40 günlük süreçte sabredilmesi gerektiğini aktardı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN