Lübnan tezkeresi Meclis'te

Lübnan tezkeresi Meclis'te

Türk askerinin Lübnan'daki görev süresini bir yıl daha uzatan Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi Meclis'e sunuldu. Tezkere, önümüzdeki hafta Genel Kurul'da görüşülecek.

Türk askerinin Lübnan’da Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü (UNIFIL) kapsamında görev süresinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunuldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasını taşıyan tezkerede, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Lübnan'daki barışı koruma harekatına sağladığı katkının önemine vurgu yapıldı.

Tezkerede, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 11 Ağustos 2006'da kabul ettiği 1701 sayılı karar doğrultusunda, TBMM'nin 5 Eylül 2006'da verdiği izinle Türkiye’nin UNIFIL’e katılımı sağlandığı hatırlatıldı. Türkiye, Lübnan’da barış ve istikrarın korunması adına önemli katkılar sağlıyor ve bu katkılarla hem BM sistemi içinde hem de bölgesel ve küresel ölçekte önemli bir işlev üstleniyor. Tezkerede, bu katkıların Türkiye'nin görünürlüğünü artırdığı ve Lübnan toplumunun her kesimi tarafından olumlu karşılandığı vurgulandı.

GÖREV SÜRESİNİN UZATILMA GEREKÇESİ

Cumhurbaşkanlığı tezkeresinde, Türkiye’nin UNIFIL’e yaptığı katkının barışı koruma harekatının etkin icrasında önemli bir rol oynadığına dikkat çekildi. Türkiye’nin katkısının hem Lübnan’da istikrarın korunması hem de Türkiye’nin bölgedeki diplomatik ve askeri gücünü göstermesi açısından kritik olduğu belirtilirken, TSK'nın görev süresinin uzatılmasının Türkiye’nin barış ve istikrar politikasının sürdürülmesi açısından önem taşıdığı ifade edildi.

UNIFIL’in görev süresinin, BMGK tarafından 31 Ağustos 2025’e kadar uzatıldığı hatırlatılan tezkerede, Türkiye'nin bu görevdeki rolünün de sürdürülmesinin gerekliliği vurgulandı. Türkiye’nin, Lübnan'la olan ikili ilişkilerinin yanı sıra bölgedeki güvenlik koşullarının zorluğu ve istikrarsızlık göz önünde bulundurularak, Türk askerinin UNIFIL'deki görevine devam etmesinin stratejik önemi bir kez daha dile getirildi.

TÜRK ASKERİ GÖREVİNE DEVAM EDECEK

Tezkerede, hudut, şümul ve miktarı Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek TSK unsurlarının, BMGK ve TBMM kararıyla belirlenen ilkeler kapsamında 31 Ekim 2024’ten itibaren bir yıl daha UNIFIL'e iştirak etmesi talep edildi. Tezkere, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuda gerekli düzenlemeleri yapması ve sürecin devam etmesi için TBMM’den onay bekliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN