Uzmanlar, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin toprak üzerindeki olumsuz etkilerini değerlendirerek, artan sıcaklık ve değişen yağış düzeninin tarımsal üretimi tehdit ettiğini vurguladı. Yağmur hasadı ve sürdürülebilir tarım uygulamalarıyla toprağın korunması gerektiğine dikkat çekildi.
Küresel ısınma, iklim değişikliği ve kuraklık, dünya genelinde çevresel sorunların başında yer alıyor. Bu süreç, özellikle toprağın verimliliğini ve ekosistem üzerindeki etkisini derinleştirerek tarımsal üretimi tehdit ediyor. Dünya Toprak Günü kapsamında uzmanlar, iklim değişikliğinin toprağa olan etkilerini değerlendirerek çözüm önerilerini gündeme getirdi.
"TOPRAK DEMEK HAYAT DEMEK"
İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, sera gazlarının etkisiyle dünyanın sürekli ısınmaya devam ettiğini ve bunun toprak üzerindeki olumsuz etkilerini artırdığını belirtti.
"Buzulların erimesi, kuraklıkların artması, aşırı yağışlar ve deniz seviyesindeki yükselmeler gibi birçok çevresel felaketle karşı karşıyayız" diyen Toros, toprağın hem yaşam kaynağı hem de tarımsal üretimin temeli olduğunu vurguladı. Ancak, yağış düzenindeki değişimler ve artan sıcaklıklar nedeniyle topraktaki nem oranının azaldığını belirten Toros, bu durumun tarım için elverişli şartları giderek zorlaştırdığını ifade etti.
Toros, "Bol miktarda güneş ışığımız var ama bunun yanında suya ihtiyacımız var. Su yüzeyindeki sıcaklık sadece bir derece arttığında bile buharlaşma oranı %7 artıyor. Bu da toprak yüzeyinden daha fazla suyun kaybı anlamına geliyor" dedi.
"YAĞIŞLAR YETERİNCE DEĞERLENDİRİLEMİYOR"
Türkiye’nin yağış bütçesini değerlendiren Toros, ülkemizin yıllık ortalama 450 milyar metreküp yağış potansiyeli olduğunu, ancak bunun yalnızca küçük bir kısmının etkin bir şekilde kullanılabildiğini söyledi. Toros, yağmur suyunun yerinde biriktirilmesi ve verimli kullanılması gerektiğini vurgulayarak, "Yağmur hasadı yöntemleriyle suyu daha iyi yönetebilirsek kısa vadede büyük tehlikelerle karşılaşmayabiliriz" ifadelerini kullandı.
"KÜRESEL ISINMA TOPRAK KATMANLARINI DEĞİŞTİRİYOR"
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dr. Tuğçe Ağba Sevencan ise iklim değişikliğinin, toprak katmanlarında bozulmalara neden olduğunu belirtti.
"Yağışlar artık çok daha hızlı ve kısa süreli oluyor. Toprak bu yağışlardan yeterince faydalanamıyor, üst katmanlar ıslanmış gibi görünse de alt katmanlarda farklı bozulmalar meydana geliyor" diyen Sevencan, bu durumun bitki örtüsünü, çeşitliliğini ve dolayısıyla gıda üretimini olumsuz etkilediğini ifade etti.
"HERKESİN ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VAR"
Toprağın korunması ve sürdürülebilir kullanımı için bireylerin de yapabileceği çok şey olduğuna dikkat çeken Sevencan, sera gazı salınımını azaltmak, kimyasal kullanımını sınırlamak ve toprağı organik maddelerle beslemenin önemini vurguladı.
"Kompost ve doğal gübreler kullanarak, tarımda sürdürülebilir yöntemlere yönelerek toprağı koruyabiliriz. İklim değişikliğine karşı bireysel önlemler almak, bu sorunu çözmek için büyük bir adım olacaktır" dedi.