Küçük bir atölyede yapıyor, tanesini 60 bin TL'ye satıyor! Babasından sabırla öğrendiği meslek geçim kapısı oldu

Küçük bir atölyede yapıyor, tanesini 60 bin TL'ye satıyor! Babasından sabırla öğrendiği meslek geçim kapısı oldu

Babasından öğrendiği sanatını yıllar içinde geliştiren İrfan Ünver, şimdi yaptığı eserlerini 60 bin liraya satıyor. Üstelik küçük bir atölyede harikalar yaratıyor. İşte detaylar…

Bursa’da bulunan küçük bir atölyede, Osmanlı döneminin geleneksel tespih yapım sanatını yaşatan İrfan Ünver, 6 yıldır doğal malzemeleri ustalıkla tespih tanelerine dönüştürüyor. Bu zanaat, sadece bir iş değil, aynı zamanda bir tutku olarak Ünver’in hayatında önemli bir yer kaplıyor.

yeni-proje-19-002.jpg

TESBİH, KÜLTÜREL BİR MİRAS

Osmanlı döneminde padişahlara tespih yapan ustaların mirası, günümüzde de usta-çırak geleneğiyle sürdürülüyor. İrfan Ünver, bu geleneğin son temsilcilerinden biri. Genç yaşlarda başladığı tespih alım-satımı, zamanla onun ustası Dede Emrah’ın çırağı olmasına yol açtı. Şu anda Ahşap Han’daki atölyesinde, kehribar, kuka, yılan ağacı ve abanoz gibi doğal malzemeleri kullanarak göz alıcı tespihler üretiyor.

yeni-proje-20-003.jpg

SABIR VE SEVGİYLE ÜRETİYOR

Ünver, zanaatının temelinde sabır ve sevginin yattığını vurgulayarak, "Tespihe olan sevgimiz babamızdan geliyor. Ustamız Dede Emrah ile tanışmamız, bu sevgiyi ustalığa dönüştürmemizi sağladı. İlk çırak olduğumuzda, ustamız bizden bir tespihi tam 10 kez yeniden yapmamızı istemişti. Burada sabrı öğreniyoruz" dedi.

yeni-proje-21-003.jpg

GELECEĞE MİRAS BIRAKMAK

İrfan Ünver, ustasından öğrendiklerini yeni nesillere aktarmanın önemine dikkat çekti. Ünver, "Asırlık geleneğin sürmesi için ben de bir çırak yetiştireceğim. Ustamla olan fotoğrafımızı atölyemin baş köşesine astım. Gelecek nesillere bu geleneği aktarmak benim görevim" şeklinde konuştu.

yeni-proje-22-001.jpg

KOLEKSİYONERLERİN GÖZDESİ

Ünver, ürettiği tespihleri koleksiyonerlere 50 ila 60 bin lira arasında değişen fiyatlarla sunuyor. Kullanılan malzemelerin kalitesi ve işçilik, bu fiyatları etkileyen en önemli faktörlerden biri olduğunu belirten Ünver, şunları söyledi:

"En pahalı antika tespihler, doğal malzemelerle yapılıyor ve fiyatları da buna göre değişiyor.”

Sonuç olarak, İrfan Ünver’in atölyesi, sadece bir iş yeri değil; aynı zamanda Osmanlı’dan günümüze uzanan bir kültürel mirasın yeniden hayat bulduğu bir yer. Her bir tespih, sabır ve sevgiyle yoğrulmuş bir sanat eseri olarak, tarihsel bir hikaye anlatıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN