Amasya'da ağaçlara uygulandı değeri altın gibi arttı. Köylülerin yeni geçim kapısı herkesin yüzünü güldürüyor geçtiğimiz yıl başlayan uygulama olumlu sonuçlar vadediyor. Amasya'nın Taşova ilçesinde doğal olarak yetiştiriliyor getirisi herkesi sevindiriyor.
Amasya'nın Taşova ilçesinde doğal olarak yetişen yabani Menengiç ağaçları Gaziantep'ten getirilen Antep fıstıkları ile aşılandı. Geçtiğimiz yıl olumlu sonuçlar ortaya çıkarken çalışmalarda daha geniş bir alana yayılmaya başladı. Amasya Orman Bölge müdürlüğünün gerçekleştirdiği proje oldukça verimli bir hale getirilirken Taşova ilçesindeki köylüler de yeni gelir kapısı ile sevinçten havalara uçuyor.
MENENGİÇTEN FISTIĞA YOLCULUK
Geçtiğimiz yıl yapılan aşılama çalışmaları ile birlikte oldukça yüksek verim de beraberinde gelince Amasya'nın Taşova ilçesinde çalışmalar genişletildi. Gaziantep'ten getirilen Antep fıstıkları 150 menengiç ağacına aşılandı. Bu yıl genişletilen çalışmalar ile birlikte 800'e yakın menengiç ağacı fıstık gibi oldu.
Gaziantep'ten Amasya'ya aşılama çalışmaları için gelen Hamit Bozkurt, “Taşova orman sahasında menengiç ağaçlarına Antep fıstığı aşısı yapmaya geldik. İnşallah güzel ve başarılı olur. Canlı ve düzgün gözlerden menengiçe aşılayacağız. Aldığımız gözün kabuğunun sakızın ana kabuğuyla temas yapması lazım. Kaynama buradan yapılıyor. Sonra sıkıca bağlayarak bitiriyoruz” sözlerini dile getirdi.
5 KİŞİLİK EKİPLE TAMAMLANDI
Aşılama çalışmalarını Taşova Orman İşletme Müdürü Levent Morkan tarafından takip edildi. Çambükü köyünde 7 hektarlık alanda yapılan çalışmalarda 5 kişilik ekip aşılama çalışmalarını yürüttü. Ormanlarda doğal olarak gelişim gösteren Menengiç ağaçlarının yıllarca sadece yakacak olarak kullanıldığına dikkat çeken Morkan, ağaçları Antep fıstığı aşısı yapılarak ekonomik bir değer üretip orman köylülerine yeni bir gelir kapısı oluşturmayı amaçladıklarını söyledi.
Geçtiğimiz sene 1.200 adet kalem aşı çalışması yapıldığına dikkat çeken Morkan, başarılı sonuçlar elde edildiğini vurgulayarak Çambükü Köyü mevkiinde 7 hektarlık alanda 5 kişilik bir ekipte çalışmaların yürütüldüğünü söyledi. 6 gün içerisinde 2.000 adet göz aşısı yapmayı hedeflediklerini dile getiren Morkan, bu çalışmaların yanı sıra ormanlarda doğal olarak yetişen yabani tür meyve ağaçlarına da aşılama çalışmaları yapılacağını vurgu yaptı.