Köylülerin ev ekonomisine can suyu oldu: Geleneksel yollarla üretip kilosunu 400 liradan satıyorlar

Köylülerin ev ekonomisine can suyu oldu: Geleneksel yollarla üretip kilosunu 400 liradan satıyorlar

Tunceli’nin Çemişgezek ilçesinde, köylüler geleneksel bir lezzet olan “orcik” üretimine başladı. Ceviz ve üzümün birleşimiyle ortaya çıkan bu lezzet, zahmetli bir süreç sonucunda hazırlanıyor ve kilosu 300-400 TL’den alıcı buluyor.

Çemişgezek’te yaşayan bazı aileler, uzun yıllardır ceviz ve üzümden orcik yaparak hem geleneklerini sürdürüyor hem de aile bütçelerine katkı sağlıyor. Günün belirli saatlerinde bahçelerine giden üreticiler, hasat ettikleri ceviz ve üzümleri özenle topluyor. Cevizler taşlarla kırılarak içleri çıkarılırken, üzümler temizlenip kazanlarda kaynatılıyor. Ardından, ipe dizilen cevizler üzüm şırasına batırılıyor ve güneşte kurutulmaya bırakılıyor.

img-3396-001.jpeg

Doğal ve Katkısız

Hiçbir katkı maddesi kullanılmadan, tamamen doğal yöntemlerle üretilen Çemişgezek orciği, hem lezzeti hem de doğallığı sayesinde büyük ilgi görüyor. Köylüler, bu özel lezzeti Türkiye’nin dört bir yanına ulaştırmak için çalışıyor.

Zorlu Ama Değerli Bir Emek

Köylülerden Saray İnce, orcik yapımının oldukça zahmetli ve yorucu bir süreç olduğunu belirtiyor. İlçede kış hazırlıklarının hızla devam ettiğini ifade eden İnce, “Türkiye’nin her yerinden orcik talebi alıyoruz. Ürettiğimiz orciklerin bir kısmını kendimiz için ayırıyoruz, kalanını ise satışa sunuyoruz,” diye ekliyor.

Çemişgezek köylüleri, doğanın sunduğu bu değerli malzemeleri işleyerek hem yerel lezzetleri yaşatıyor hem de bu eşsiz ürünü meraklılarıyla buluşturuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN